Άργησε 28 ολόκληρα χρόνια | Nostalgia

Χαμένο στον ιδιαίτερο χωροχρόνο του gaming, πιθανά καταχωνιασμένο σε κάποιο σκονισμένο συρτάρι, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να ανακαλυφθεί, φαίνεται πως ήταν μία περίεργη επέκταση (add-on) του πολυαγαπημένου Game Boy. Το όνομα του: Work Boy, με τη λειτουργικότητα του να προσιδιάζει σε… PDA πρώτης γενιάς, ενσωματώνοντας λειτουργίες όπως βιβλίο διευθύνσεων, αριθμομηχανή, ατζέντα για τα ραντεβού και ακόμα περισσότερα. Την ανακάλυψη έφερε στο φως ο Liam Robertson, ο οποίος προσδιορίζεται ως “ιστορικός των video games”. Ο ίδιος διηγήθηκε την ιστορία αναζήτησης του μέσα από το κανάλι του στο youtube, όπου κατόρθωσε να φτάσει στους πρωτοπόρους δημιουργούς του πρωτοτύπου Work Boy, μαθαίνοντας εν συνεχεία την ιστορία γύρω από την δουλειά τους και το “κόψιμο” πριν την παραγωγή. Κατόρθωσε δε να περιέλθει στην κατοχή του ένα από τα λιγοστά λειτουργικά πρωτότυπα της ιδιαίτερης συσκευής.

Όπως περιγράφει και κατά την αφήγηση του, το Work Boy ήταν πρακτικά ένα πληκτρολόγιο που συνδέεται μέσω καλωδίου με το Game Boy, επιτρέποντας την χρήση περίπου 12 εφαρμογών, μεταξύ των οποίων και όσα προαναφέραμε. Η ιστορία του ξεκινά αρκετά πίσω στο χρόνο, σε σχεδιασμό Source Research and Development και παραγωγή Fabtek Inc., που ήταν σε στενή συνεργασία με την Nintendo. Στο μακρινό 1992, η Nintendo of America κατοχύρωσε την εμπορική ονομασία και την πατέντα (trademarked), με την συσκευή να κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο Consumer Electronics Show του 1992 στο Σικάγο! Για όσους δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το CES, πρόκειται για ένα “trade show” που διοργανώνεται ετήσια από την Consumer Technology Association (CTA) στις Η.Π.Α. και πρωτο-άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο του 1967.

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ


Ο εν λόγω αρχαιολόγος κατάφερε να εντοπίσει τον αρχιτέκτονα του εγχειρήματος Eddie Gill, ο οποίος είναι συνάμα και ο ιδρυτής της Source Research and Development και κατόπιν συζήτησης μαζί του, αποκαλύφθηκε πως το WorkBoy ήταν έτοιμο για κυκλοφορία στα τέλη του 1992 ή αρχές του 1993, σε μία τιμή που κυμαινόταν ανάμεσα στα 79 με 89 δολάρια. Ωστόσο, διάφοροι λόγοι οδήγησαν στην εγκατάλειψη του project και δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του κοινού. Ο ίδιος ο Gill επιβεβαίωσε πως υπήρχαν ελάχιστα λειτουργικά πρωτότυπα, φυλαγμένα κυρίως στα… σεντούκια της Nintendo, ενώ ένα εικάζεται ότι έχει στην κατοχή του και ο Frank Ballouz, ο ιδρυτής της Fabtek. Όπως ήταν φυσικό, ο Robertson ένιωσε την ανάγκη να πάρει στα χέρια του ή έστω να δει από κοντά αυτό το πρωτότυπο, γι’ αυτό και προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον Ballouz. Και τα κατάφερε΄ με τον ιδρυτή της Fabtek να του στέλνει το πρωτότυπο για δοκιμή, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει. Μετά από ορισμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες σύνδεσης και με τη χρήση μίας ιδιαίτερης πατέντας, ο Robertson κατόρθωσε να λειτουργήσει το πρωτότυπο, δίνοντας μια γεύση, με αρκετή δόση νοσταλγίας, ως πως το πώς θα λειτουργούσε το Add-on αν είχε τελικά κυκλοφορήσει.

Η ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


Το Game Boy, κατά την περίοδο παραγωγής του WorkBoy, πωλούνταν στην τιμή των 89 δολαρίων, με την τιμή του να διαφαίνεται πως θα κατέβει αισθητά στο άμεσο χρονικό διάστημα. Εύλογα λοιπόν κανείς μπορεί να σκεφτεί πως αν και η τιμή του WorkBoy δεν έπεφτε ανάλογα, το project δεν θα ήταν βιώσιμο. Και αυτό φαίνεται πως απασχόλησε τους ιθύνοντες, καθώς το κόστος παραγωγής του add-on δεν επέτρεπε μεγάλου εύρους πτώση τιμής. Με την τιμή να παραμένει σταθερή, αυτό θα σήμαινε πως το WorkBoy θα ήταν ακριβότερο από την αναγκαία συσκευή για να λειτουργήσει, το Game Boy, γεγονός που θα “σκότωνε” κατά γενική ομολογία τις πωλήσεις του. Παρά την ακύρωση της παραγωγής και κυκλοφορίας του, το WorkBoy και ο εμπνευστής του Gill, θεωρείται ως ο “πατέρας” των συσκευών της Nokia, Nokia 9000 series, που κυκλοφόρησαν και προστατεύθηκαν (από άποψη πνευματικών δικαιωμάτων) από την φιλανδική εταιρεία, στα μέσα του 1996. Παρά δε την διάθεση και προσπάθεια του Gill να δοκιμάσει το ίδιο εγχείρημα για το Game Boy Advance, συμπεριλαμβάνοντας e-mails, διαδικτυακή πλοήγηση και δημιουργία-επεξεργασία word αρχείου, η νέα αυτή προσπάθεια είχε το ίδιο, μη καρποφόρο, τέλος με την πρώτη εξ αυτών. Το WorkBoy 2 – αν μας επιτρέπεται να το πούμε – έτσι, όπως και ο πρόγονος του WorkBoy, με βάση το σχεδιασμό και τα όσα προσέφεραν, ορίζονται σήμερα ως πρωτοπόρα και μπροστά από την εποχή τους.