Call of Duty | Black Ops Cold War: Soldiers time

Το παιχνίδι για όσους δεν γνωρίζουν είναι της κατηγορίας των first-person shooter, αναπτύχθηκε από τις Raven Software και Treyarch και δημοσιεύθηκε από την Activision. Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι το 17ο μέρος της σειράς των Call of Duty και το 6ο της Call of Duty: Black Ops sub-series το οποίο έγινε διαθέσιμο για το κοινό στις 13 Νοεμβρίου του 2020. Το game περιέχει campaign, zombie και multiplayer mode τα οποία θα εξετάσουμε στην συνέχεια.

CAMPAIGN MODE


Με μια τηλεόραση της δεκαετίας του 80 ξεκινάει το campaign μας δείχνοντας την ομιλία του προέδρου της Αμερικής και τις ειδήσεις να ανακοινώνουν την κατάσταση ομηρίας Αμερικανών πολιτών στο Ιράν. Ένα τηλέφωνο να χτυπάει και κάποιος να απαντά στην κλήση, ενώ οι ειδήσεις παίζουν στο παρασκήνιο. Έτσι αρχίζει το campaign προετοιμάζοντάς μας για τον κόλαφο που ακολουθεί μετέπειτα. Θα πετάξουμε ελικόπτερο στα καταπράσινα βουνά, θα κατευθύνουμε drone εδάφους σε αεροδιάδρομο με μια βόμβα στον σκελετό του, θα κυνηγήσουμε μεγάλα στελέχη τρομοκρατικής οργάνωσης στις στέγες των σπιτιών της πόλης, θα κρυφτούμε στα σκοτεινά σοκάκια για να διεισδύσουμε στην εχθρική βάση και όλα αυτά σε ένα άκρως εντυπωσιακό περιβάλλον με τρομερά γραφικά, ray tracing και ηχητικά εφέ άξια ενός PS5. Πάραυτα, πολλοί θα υποστηρίξουν ότι το story του campaign είναι μονότονο, μικρό και με πολλά κλισέ, εγώ θα διαφωνήσω μαζί τους σε όλα, εκτός από τη σχετικά περιορισμένη διάρκεια, καθώς έχει 6 με 6.5 ώρες gameplay. Για την ιστορία λοιπόν τα γεγονότα διαδραματίζονται στις αρχές του 1981 όταν πράκτορες της CIA στοχοποιούν τον Perseus, τον τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος για την ομηρία στο Ιράν. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, ο Perseus σκοπεύει να βομβαρδίσει την μισή Ευρώπη με τις κλεμμένες βόμβες της Αμερικής και να ρίξει το φταίξιμο σε εκείνη, προκαλώντας έτσι πόλεμο εναντίων της. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως, είναι ότι το campaign βασίζεται σε αληθινά γεγονότα του Ψυχρού πολέμου εκ σου και το Cold War, πως λοιπόν να το θεωρήσω κλισέ; Επίσης το campaign μας διαθέτει τρία διαφορετικά endings, ανάλογα με τις επιλογές που κάνουμε κατά την πορεία του. Χτίζουμε οι ίδιοι το προφίλ μας χρησιμοποιώντας κάποια perks, όχι πως παίζει μεγάλο ρόλο στο παιχνίδι μας. Στο κρησφύγετο μας έχουμε ένα κεντρικό πίνακα που από εκεί επιλέγουμε τις αποστολές μας, τα side missions που έχει νόημα να ασχοληθείς μαζί τους και κάποια objectives να ολοκληρώνονται με πάνω από έναν τρόπους. Πως λοιπόν να το θεωρήσω μονότονο; Ακόμα και τα plot twists που λαμβάνουν μέρος σε κρατάνε σε αγωνία μέχρι και την τελευταία σκηνή.

ZOMBIE MODE


Το 1983, όπως παρουσιάζεται και στο cinematic, μια κατάσκοπος της Γερμανικής κυβέρνησης παραθέτει ένα άκρως εμπιστευτικό βίντεο στον υπάλληλο της CIA και φίλο της. Με αυτό το βίντεο να δείχνει zombies να ξεπροβάλλουν από τις ρωσικές εγκαταστάσεις και να φοβάται για την ζωής και το μέλλον της ανθρωπότητας. Ένα ρήγμα μιας άλλης διάστασης έχει δημιουργηθεί στο κέντρο των εγκαταστάσεων που οδηγεί στο Dark Aether. Με το mode ριχνόμαστε στις εγκαταστάσεις αυτές και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ορδές των ζόμπι. Ο στόχος είναι να πάρουμε όσους περισσότερους πόντους μπορούμε και να πραγματοποιήσουμε τα objectives μέσα στον χάρτη. Εξολοθρεύοντας ζόμπι ανακτούμε κάποιου είδους gold, τα melee και τα headshot δίνουν παραπάνω, με το οποίο αγοράζουμε την είσοδο μάς στις εγκαταστάσεις και προχωράμε τα objectives του χάρτη. Απώτερος σκοπός είναι η αναβάθμιση των όπλων μας, της πανοπλίας μας και η εύρεση πιο δυναμικού όπλου. Υπάρχουν mystery box που σου δίνουν όπλα με rarity, όσο πιο σπάνιο είναι το όπλο τόσο πιο δυνατό είναι.  Όσο προχωρούν τα rounds, οι ορδές των ζόμπι αυξάνονται σε αριθμό, γίνονται πιο δυνατά αλλά αυξάνονται και τα gold και rewards από τα ζόμπι και τα mystery box αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές το mode είναι διασκεδαστικό με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Επίσης υπάρχει το onslaught στο οποίο είναι από 1 έως 2 άτομα και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να υπερασπιστείς την τοποθεσία σου που στο κέντρο έχει μια μαύρη τρύπα, η οποία αλλάζει μέρος μετά το τέλος του κάθε wave. Στα αρνητικά του mode είναι οι τεράστιοι χρόνοι αναμονής που πολλές φορές καταλήγει να σε βάζει μόνο σου κιόλας και με ολοκλήρωση του,  πάντα δίνει κάποιο reward.  Ίσως θα προτιμούσα λίγο καλύτερο σχεδιασμό των στόχων καθώς και κάποιο μικρό story πίσω από κάθε χάρτη.

MULTIPLAYER MODE


Εδώ δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Είναι το multiplayer που όλοι αγαπήσαμε και βάλανε στις καρδιές τους γενιές και γενιές. Οι χάρτες είναι γραφικώς αναβαθμισμένοι και τα modes αρκετά. Σε κάποια από αυτά, δέκα ομάδες των τεσσάρων ατόμων ρίχνονται στην μάχη μεταξύ τους, για να μαζέψουν uranium το οποίο τοποθετείται μέχρι να είναι έτοιμο για εκπυρσοκρότηση. Σε άλλο mode υπάρχει ένα neutral spot στο κέντρο και όποια ομάδα το κατακτήσει, ξεκλειδώνει το επόμενο. Είναι αρκετές οι επιλογές αλλά ίσως να υπάρχει μια έλλειψη καινοτομίας, διότι όλα τα modes περιτριγυρίζονται από το ‘’εξολόθρευσε τους αντιπάλους’’ ή το ‘’capture the flag’’.

Συνοψίζοντας, είναι μια καλή επιλογή για να περάσεις τον χρόνο σου, σίγουρα με το campaign πρέπει να ασχοληθείς γιατί είναι αξιόλογο, διαθέτει ωραία γραφικά και ηχητικά εφέ, έχει plot twists που θα σε καθηλώσουν, ακόμη και τα objectives είναι ενδιαφέρον με κάποια από αυτά να προσεγγίζονται με πολλούς τρόπους, το story παίζει ρόλο στην έκβαση του ending και τέλος το ότι είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα είναι κάτι που με ενθουσίασε πολύ. Το zombie mode είναι μια αξιόλογη επιλογή με την παρέα σου. Στα αρνητικά του παιχνιδιού είναι το μέγεθος του. Το Call of Duty: Black Ops Cold war καταλαμβάνει τεράστιο χώρο στο δίσκο και άμα το συνδυάσεις με το Warzone τότε ο μισός σου ελεύθερος χώρος δεν θα είναι πια ελεύθερος… Ίσως θα ήθελα περισσότερο την αίσθηση της καινοτομίας στο περιεχόμενο. Επιπλέον ένα bug που διαπίστωσα στο campaign καθώς ανέβαινα τα σκαλιά της KGB, διαπέρασα ένα npc από μέσα και επίσης γεγονός είναι ότι έχει μικρό story. Οι χρόνοι αναμονής μερικές φορές είναι αρκετά μεγάλοι αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι ακόμα νωρίς και το παιχνίδι δεν έχει φτάσει σε πολλά σπίτια.