Επεξεργαστές MD Zen 3: Ήταν θέμα χρόνου

Ευθυγραμμίστηκαν τα άστρα και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το φαινόμενο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά πριν από περίπου 15 χρόνια! Ο Ryzen 5950 Χ εκθρονίζει τον μέχρι πρότινος βασιλιά 10900k και η AMD επίσημα πλέον, έχει τον ταχύτερο gaming επεξεργαστή της αγοράς, πράγμα που περιμέναμε κάποια στιγμή, καθώς η AMD έχει κάνει τη μετάβαση στα 7nm εδώ και καιρό, ενώ η Intel έχει κολλήσει στα 14nm, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ανταγωνιστική στον τομέα του gaming. Αυτό το γεγονός, που στην πραγματικότητα δεν έχει καμία απολύτως σημασία για το μέσο pc gamer αλλά παρόλα αυτά μας ενθουσιάζει όλους, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ευχάριστο πονοκέφαλο για όποιον σκέφτεται να συνθέσει ένα καινούργιο gaming σύστημα και να επωφεληθεί ταυτόχρονα από τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται με την έλευση των νέων, άκρως ανταγωνιστικών Radeon GPU.

Εμείς σαν καταναλωτές, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, θεωρητικά θα μπορούσαμε να ζούμε το όνειρο, αλλά ακόμη κι αν προσπεράσουμε το ζωτικής σημασίας οικονομικό κομμάτι, ήρθε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και επηρέασε δραματικά την παραγωγή και τη διάθεση. Μοιραία, μαζί με αυτό ήρθαν οι sculpers και τα bots για να ¨εξαφανίσουν¨ τα όποια αποθέματα με το που ανέβουν στα site, με σκοπό να τα μεταπωλήσουν ακριβότερα, από τη στιγμή που η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά μειώνεται. Έτσι οδηγούμαστε στο πρώιμο για το άρθρο συμπέρασμα, ότι δεν είναι καθόλου προς το συμφέρον μας να αγοράσουμε το οτιδήποτε σε τιμή υψηλότερη από την προτεινόμενη τιμή λιανικής που δίνουν οι κατασκευαστές. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να ρίξουμε μια πρώτα ματιά στα αυτά τα προϊόντα και να σχεδιάσουμε προσεκτικά το πως θα κινηθούμε στο μέλλον.

Η πρώτο “κύμα” των νέων zen 3 επεξεργαστών αποτελείται από 4 μοντέλα. 5600X, 5800X, 5900X και 5950X τα ονόματα αυτών και οι κύριες διαφορές τους, μεταξύ άλλων μικρότερης σημασίας χαρακτηριστικών για το gaming, είναι ο αριθμός των πυρήνων και φυσικά ο χρονισμός τους. Τα σύγχρονα παιχνίδια δεν εκμεταλλεύονται σε σοβαρό βαθμό το πλήθος των πυρήνων(άρα και των threads) αλλά κυρίως τη συχνότητα χρονισμού ανά πυρήνα, οπότε αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι και οι 4 είναι σχετικά κοντά σε αυτό τον τομέα, δεν θα παρατηρήσουμε διαφορές που να δικαιολογούν τη διαφορά κόστους μεταξύ τους στα παιχνίδια. Όμως σε ένα πλάνο πενταετίας, αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς η χρήση multicore hyperthreading zen 2 cpu στις δυο τελευταίας γενιάς κονσόλες που μόλις κυκλοφόρησαν, θα ωθήσει τους κατασκευαστές παιχνιδιών προς αυτή την κατεύθυνση.   Σύμφωνα με τα πρώτα benchmarks, βλέπουμε ότι με τη χρήση μιας high end GPU, οι zen 3 είναι περίπου 15-20% πιο αποτελεσματικοί στα 1080p σε σχέση με τους zen 2, ενώ φυσιολογικά όσο ανεβαίνουμε σε ανάλυση, το ποσοστό αυτό μειώνεται δραματικά. Ως εκ τούτου η απόδοση ανά ευρώ(ουσιαστικά τα FPS/ευρώ, μιας και μιλάμε για gaming) δεν κρίνεται ικανοποιητική αν στοχεύουμε σε 4k ανάλυση για τους top επεξεργαστές. Για παράδειγμα, αν εξασφαλίσουμε έναν 5800Χ που είναι και η πιο value for money επιλογή σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές λιανικής τότε τη διαφορά των χρημάτων σε σχέση με τους άλλους 3, θα πρέπει να πάει στην κάρτα γραφικών για μέγιστη αξιοποίηση του budget μας, αν στοχεύουμε σε μεγάλες αναλύσεις. Αυτό ισχύει για το πολύ υψηλής ανάλυσης gaming κομμάτι, ενώ αν θέλουμε παραπάνω cores/threads για τις εφαρμογές μας τότε θα αλλάξουμε αυτή την ισορροπία αυξάνοντας το κόστος του επεξεργαστή και μειώνοντας αυτό της κάρτας γραφικών. Σε κάθε περίπτωση, πριν την αγορά ενός συστήματος, θα πρέπει να ξέρουμε σε τι στοχεύουμε ως προς το gaming και την παραγωγικότητα και καταλυτικό ρόλο σε αυτό παίζει το monitor που θα έχουμε στη διάθεσή μας και ειδικότερα η ανάλυση και ο μέγιστος ρυθμός ανανέωσης της εικόνας.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη, το καλύτερο θα είναι να περιμένει κανείς μέχρι να ανανεωθεί το stock για να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι τιμές των παλαιότερων ryzen αλλά και των αξιόλογων μοντέλων της Intel. Αν για παράδειγμα ο 10900 είναι διαθέσιμος στα 350 ευρώ(λέμε τώρα), δύσκολα θα έχει αντίπαλο στη σχέση απόδοσης τιμής. Ένα άλλο κέρδος που θα έχει ο υπομονετικός καταναλωτής, είναι ότι θα γνωρίζει κατά πόσο είναι ομαλή η συνεργασία της υποψήφιας μητρικής με τον επεξεργαστή, ιδιαίτερα αν έχει ήδη στη διάθεση του ένα AM4 motherboard με παλαιότερο chipset και περιμένει το bios update για τους zen 3, το οποίο μπορεί να είναι προβληματικό, αν και εφόσον έρθει. Να συμπληρώσω ότι καλό θα ήταν, αν σκοπεύετε να αναβαθμίσετε το bios μιας παλαιότερης motherboard για να ¨κουμπώσετε¨ επάνω έναν zen 3, να περιμένετε να πάρετε πρώτα την επεξεργαστή στα χέρια σας και μετά να κάνετε flash update, γιατί είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τον ήδη υπάρχον επεξεργαστή σας.


price cores/threads clocks (base/boost) TDP
5600X 300$ 6/12 3.7/4.6 65W
5800X 450$ 8/16 3.8/4.7 105W
5900X 550$ 12/24 3.7/4.8 105W
5950X 800$ 16/32 3.4/4.9 105W