Ψυχραιμία Xboxers | Τέλος καλό, όλα καλά

Σωρεία εγκεφαλικών επιχείρησε να προκαλέσει η Microsoft τις προηγούμενες ώρες σε μία πολύ ιδιαίτερη κίνηση ανακοινώνοντας αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της για ορισμένες υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του Xbox. Παρά την λογική πλευρά των επιχειρημάτων που παρουσίασε καθώς, κατά αντικειμενική ομολογία, οι υπάρχουσες τιμές δεν έχουν αλλάξει εδώ και πάρα πολύ καιρό, η αντίδραση της κοινότητας ήταν άμεση και ιδιαίτερα έντονη. Ως εταιρεία που φημίζεται ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα παράπονα των χρηστών των υπηρεσιών και προϊόντων της, ειδικότερα στον τομέα του gaming, η απόσυρση της πρότερης απόφασης ήταν μονόδρομος.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ


Μέσω ενός αρχικού ποσταρίσματος στο Xbox Wire, η εταιρεία αποκάλυψε το πλάνο της να αυξήσει το κόστος του Xbox Live Gold, της online δηλαδή υπηρεσίας που απολαμβάνουν οι χρήστες του Xbox για περισσότερα από τα 18 τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με όσα συμπεριλαμβάνονταν στην εν λόγω δήλωση ο κυριότερος λόγος ήταν η “αναπροσαρμογή των τιμών και των αξιών” των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η προτεινόμενη αλλαγή όριζε πως για μία προϋπάρχoυσα εξάμηνη ή δωδεκάμηνη συνδρομή μέλους το κόστος της υπηρεσίας θα παρέμενε ως έχει, στα $9,99/μήνα ή $24,99/τρίμηνο. Για όσους δεν βρίσκονται εντός της ομάδας αυτής η μηνιαία συνδρομή θα κοστολογούνταν στα $10,99/μήνα, $29,99/τρίμηνο και $59,99/εξάμηνο. Αυτό αυτόματα όριζε πως η τιμή ενός μήνα αυξάνεται κατά $1 ενώ του τριμήνου κατά $5. Εντός του blog γινόταν αναφορά σχετικά με τη δυνατότητα μετατροπής υφιστάμενης Live Gold συνδρομής σε Game Pass Ultimate ($14,99/μήνα) καθώς με τις αλλαγές, η διαφορά κόστους θα ήταν αισθητά μικρότερη και θα περιελάμβανε όλα τα οφέλη του Live Gold από κοινού με άμεση πρόσβαση στη βιβλιοθήκη των downloadable και streamable παιχνιδιών για Xbox & PC.

Πολλοί θα μπορούσαν να πουν πως κάτι τέτοιο έχει μία λογική, στη βάση της εξέλιξης της τεχνολογίας, της νέας γενιάς παιχνιδομηχανών, του είδους και της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας ωστόσο, ο τρόπος εφαρμογής της αλλαγής δεν ήταν ακριβώς αυτός που περίμενε κανείς ακούγοντας την αναπροσαρμογή των τιμών. Η κίνηση – σε πρώτο επίπεδο – έμοιαζε να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τους νεοεισερχόμενους ή τους “άσωτους υιούς” που επιστρέφουν στο Xbox οικοσύστημα ενώ κατά έναν τρόπο επιβράβευε όσους βρίσκονταν ήδη εντός.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΠΛΕΟΝ


Μετά την, όπως σημειώσαμε, αναμενόμενη αντίδραση η εταιρεία πήρε πίσω το σύνολο της πρώτης απόφασης της. Με νέα ανακοίνωση, σε έντονη απολογητική διάθεση, αποσαφηνίζει την κατάσταση ξεκινώντας παραδεχόμενη πως “τα κάναμε μαντάρα σήμερα και έχετε δίκιο που μας το δώσατε να το καταλάβουμε”. Σημειώνει πως απογοήτευσε τις προσδοκίες των παικτών που βασίζονται σε εκείνη καθημερινά, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της διασύνδεσης και της δυνατότητας να παίζουν οι παίκτες σε μεγάλες παρέες. Εν συνεχεία της ανακοίνωσης υπόσχεται πως τα free-to-play παιχνίδια θα είναι πάντα δωρεάν για όλους και δεν θα απαιτείται πλέον Xbox Live Gold συνδρομή για να τα παίξει κανείς. Ταυτόχρονα τοποθετεί τη δέσμευση της να καταφθάσουν οι αλλαγές αυτές εντός των επόμενων μηνών.

Η ανακοίνωση κλείνει λέγοντας πως για τους εν ενεργεία συνδρομητές η τιμή παραμένει ως έχει. Νέα, αλλά και παλιά μέλη θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την υπηρεσία Xbox Live Gold στις ίδιες τιμές που το κάνουν σήμερα δηλαδή, όσων αφορά τις Η.Π.Α., στα $9,99/μήνα, $24,99/τρίμηνο, $39,99/εξάμηνο και $59,99/χρόνο. Την ορθότητα των όσων ισχύουν επιβεβαίωσε και ο Phil Spencer, επικεφαλής του Xbox, προσφέροντας ταυτόχρονα την ειλικρινή του συγγνώμη προς την κοινότητα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ


Όπως ήταν λογικό, μία τέτοιου είδους απόφαση εν μέσω πανδημίας, με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη υποχρεωτικά κλεισμένο σε τέσσερις τοίχους, θα έφερνε τεράστιες αντιδράσεις. Υπάρχει βάση στην αναπροσαρμογή που σκέφτεται η Microsoft για τις υπηρεσίες της ωστόσο ο τρόπος και ο χρόνος που διάλεξε να επιχειρήσει κάτι τέτοιο ήταν από πολλές πλευρές εσφαλμένος. Ωστόσο, θέλοντας να βάλουμε λίγο λάδι στη φωτιά: ποιος ξέρει, μπορεί να ήταν ένα test drive, μία δοκιμή για το πόσο έτοιμο είναι το community για τέτοιες αλλαγές μελλοντικά ή ακόμα και μία ιδιαίτερη κίνηση marketing που θα κάνει τις υπηρεσίες της Microsoft, Live Gold και Game Pass, να παίζουν σε όλα τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων ανεβάζοντας ταυτόχρονα τα ποσοστά αναζήτησης τους. Κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ.