Wall Street Vs Redditors | Οικονομικό παραλήρημα σε όλο τον κόσμο

Το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης έξω από τα όρια της gaming κοινότητας φαίνεται πως έχουν κεντρίσει οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα των μετοχών της GameSpot. Η μάχη που μαίνεται τις τελευταίες μέρες βρίσκει στην μία πλευρά του ρινγκ τους ερασιτέχνες επενδυτές ενώ στην άλλη γωνία στέκονται τα μεγαθήρια της Wall Street. Η εν λόγω διαμάχη πήρε μέγεθος μέσω του δημοφιλούς forum Reddit όταν και προτάθηκε η μαζική αγορά μετοχών εταιρειών όπως η GameSpot, με τους μεγάλους κατόχους κεφαλαίων (hedge funds εν προκειμένω) να βρίσκονται στρυμωγμένοι στα σχοινιά. Στο εκτενές ρεπορτάζ του BBC σημειώνεται πως τα μεγάλα hedge funds είχαν στοιχηματίσει δισεκατομμύρια στην πτώση των μετοχών της GameSpot, αλλά λόγω της κίνησης τεράστιας μερίδας μεμονωμένων ερασιτεχνών επενδυτών, βρέθηκαν με τρομερές απώλειες. Οι συμβουλές που δίνονταν μέσω Reddit για μαζική αγορά οδήγησαν σε άνοδο της τιμής της μετοχής κατά 700% μέσα σε μία εβδομάδα. Πέρα από την GameSpot κέρδη φαίνεται πως σημειώνουν και άλλες εταιρείες όπως η AMC Entertaiment, Koss Corp και Blackberry καθώς αγκαλιάστηκαν από τους “επενδυτές ημέρας” (day traders) ως απάντηση σε ένα ιδιότυπο στοίχημα με τους μεγάλους παίκτες. Τέτοια έκταση πήρε η αντιπαράθεση, αλλά και η καταγραφόμενη ανοδική δραστηριότητα των εταιρειών που οι ρυθμιστικές αρχές αναγκάστηκαν να μπλεχτούν σε αυτό το ιδιαίτερο γαϊτανάκι. Πλέον παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των συναλλαγών καθώς υπάρχουν φόβοι για ενέργειες έξω από το θεσμικό και νομικό πλαίσιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Η διαφαινόμενη ήττα “στο ίδιο τους το παιχνίδι”, όπως σημειώνει το εν λόγω ρεπορτάζ, οδήγησε μεγάλους μεσίτες μετοχών (brokerages) όπως η Robinhood, να περιορίσουν έως και να απαγορεύσουν την αγοραπωλησία μετοχών των οργανισμών τύπου GameSpot. Aυτό είχε ως αποτέλεσμα ξέσπασμα συζητήσεων σε διαδικτυακά φόρουμ για άμεση νομική δράση ενάντια στο μποϊκοτάζ. Την ίδια ώρα δε οι κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς λόγω εφαρμογής περιορισμών έχουν τραβήξει την προσοχή Γερουσιαστών και Ειδικών Επιτροπών του Κογκρέσου των Η.Π.Α., αναγκάζοντας τις μεσιτικές εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν. Ο συνιδρυτής της Robinhood Vladimir Tenev, μέσω post του στο Twitter σχολίασε πως η απόφαση της εταιρείας έχει παρθεί βάση κανονιστικών απαιτήσεων και ανακοίνωσε πως θα επιτρέπονται περιορισμένες αγορές αποθεμάτων από την Παρασκευή.

Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα την χρηματιστηριακή αυτή διαδικασία πρέπει να φτάσει στον όρο “short selling” ή “shorting”, κατά τον οποίο μία εταιρεία επενδύσεων κερδίζει χρήματα στοιχηματίζοντας ότι η τιμή της μετοχής μιας εταιρείας θα πέσει. Για παράδειγμα, ένα hedge fund δανείζει μετοχές σε μία εταιρεία από άλλους επενδυτές έναντι αμοιβής. Εν συνεχεία πουλά τις μετοχές σε μία τιμή της τάξεως των 5€ (τυχαία νούμερα) και περιμένει οι τιμές να πέσουν στα 2€ για να τις αγοράσει πίσω. Εν τέλει οι δανεισμένες μετοχές επιστρέφονται στον αρχικό κάτοχο και το hedge fund παίρνει την διαφορά ως κέρδος. Στην δεδομένη περίπτωση η εταιρεία GameSpot – με μεγάλες απώλειες πέρσι – αποτέλεσε το πιο “πολυσορταρισμένο” απόθεμα στην Wall Street. Όμως την περασμένη εβδομάδα ερασιτέχνες επενδυτές μέσω συζητήσεων και μαζικής παρότρυνσης εντός του “Wall Street Bets στο Reddit έσπευσαν μαζικά να αγοράσουν τη μετοχή της εταιρείας προκαλώντας έκρηξη της τιμής. Αν επομένως η μετοχή ανέβει, όπως στην εν λόγω περίπτωση, εκείνοι που έχουν επενδύσει μέσω shorting έχουν απώλειες και πρέπει να τρέξουν να αγοράσουν πριν μεγαλώσουν περαιτέρω οι απώλειες τους. Ωστόσο η διαδικασία της αγοράς ωθεί την μετοχή ακόμα υψηλότερα, αυξάνοντας την ζημιά.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Όπως προαναφέρθηκε, οι αντιδράσεις για τους περιορισμούς ήταν δριμείες και άμεσες. Γερουσιαστές, άνθρωποι των επιχειρήσεων και του χρηματιστηρίου έσπευσαν να εκφράσουν την γνώμη τους ασκώντας αυστηρή κριτική επί του θέματος. Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Sherrod Brown σχολίασε πως “οι άνθρωποι της Wall Street ενδιαφέρονται για τους κανόνες μόνο όταν αυτοί ζημιώνονται”. Ακολουθώντας τον Brown, η Alexandria Ocasio-Cortez, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Η.Π.Α. αλλά και γνωστή στην κοινότητα για την streaming δραστηριότητα της στο Twitch χαρακτηρίζει τους περιορισμούς “απαράδεκτους”.

Εκτός παιχνιδιού δεν έμεινε ούτε ο Elon Musk ο οποίος παλιότερα είχε το δικό του μερίδιο μαχών με τους “shorters” σχολιάζοντας με ύφος “ελάτε […] απολογητές. Μην τους σέβεστε”. Στο ίδιο κλίμα και ο Dave Portnoy, ιδρυτής του Barstool Sports blog και πρόσφατα αναδειχθείσας επιτυχημένος ερασιτέχνης day trader, επιτέθηκε στους περιορισμούς σχολιάζοντας “Εκδημοκρατισμός της χρηματοδότησης για όλους, εκτός εάν χειραγωγούμε την αγορά, γιατί πολλοί καθημερινοί άνθρωποι γίνονται πλούσιοι.” Σε πιο πρόσφατο δε tweet-video φαίνεται να ζητά την ποινική τιμωρία των υπευθύνων!

Αναλυτές, όπως ο Neil Wilson, σχολιάζουν πως η ιστορία έχει μετατραπεί σε μία ιδιότυπη προσωπική βεντέτα ανάμεσα στους ερασιτέχνες και την ίδια την Wall Street. Όπως μεταδίδει το BBC μεταξύ των πολλών πτυχών αυτής της ιστορίας που είναι περίεργες, αυτό που είναι τόσο ασυνήθιστο είναι η περίεργη ηθική των εμπόρων που αντλούν το απόθεμα. Φαίνονται να είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν τη Wall Street, φαίνεται να μισούν τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης (hedge funds) και τα threads είναι γεμάτα με προσβολές για τα χρήματα των «boomers»”. Τα τελευταία δεδομένα έρχονται από την πλευρά του Λευκού Οίκου και της Γραμματέως Τύπου Jen Psaki, η οποία δήλωσε ότι η οικονομική ομάδα του Προέδρου Joe Biden συμπεριλαμβανομένης και της νεο-διορισθείσας Υπουργού Οικονομικών Janet Yellen, παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η διαμάχη προβλέπεται να συνεχιστεί εντός χρηματιστηρίου, ειδικών επιτροπών, ακόμα και κοινών δικαστηρίων στο επόμενο χρονικό διάστημα ενώ για πολλούς δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία όπως για τον Kevin Roose στο εξαιρετικό του κείμενο για λογαριασμό της New York Times.