Black Desert Online | Ωριμάζοντας με τον χρόνο

Το 2016, σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίσημη κυκλοφορία του στην Κορέα, η Pearl Abyss και η Kakao Games μετέφεραν στην δύση το Black Desert Online, ένα MMORPG που έγινε σύντομα γνωστό για τα γραφικά του, τις πολλές επιλογές στη δημιουργία του χαρακτήρα και φυσικά το action σύστημα μάχης του. Το παιχνίδι έχει εξελιχθεί και βελτιωθεί πολύ συγκριτικά με την αρχική του μορφή και είναι πλέον πολύ πιο άνετο για τους νεοεισαχθέντες παίκτες ως προς την κατανόησή του και ως επί το πλείστον προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση. Μικρές ενημερώσεις, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, με διάφορα events αλλά και μεγάλες όπως το τελευταίο expansion O’dyllita που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο δίνουν συνεχώς νέο περιεχόμενο στο κοινό του BDO. Ξεκινώντας, ίσως απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την δημιουργία του χαρακτήρα, μιας και υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ 20 διαφορετικών classes και η παραμετροποίησης της εμφάνισης είναι ομολογουμένως η πληρέστερη που υπάρχει σε MMO. Ένας τεράστιος ανοιχτός κόσμος βρίσκεται προς εξερεύνηση, με υπέροχα γραφικά, χωρίς instances και loading screens (με κανά δυο εξαιρέσεις), με μεγάλες πόλεις, μικρά χωριά, καταπράσινα δάση, έναν ανοιχτό ωκεανό και φυσικά εκείνη την τεράστια έρημο. Το main quest που πρέπει να ακολουθηθεί δεν είναι ιδιαίτερης δυσκολίας, αν και λίγο βαρετή διαδικασία τα rewards σε συνδυασμό με το action combat system είναι αξιοσημείωτα και αρκετά ενδιαφέρον.

Κυρίαρχο είναι το στοιχείο του pvp, με μεγάλες μάχες για την κατάληψη κάστρων και περιοχών, αλλά και πιο μικρής κλίμακας αφού κατά το leveling οι μάχες σώμα με σώμα είναι κάτι το συνηθισμένο. Ο πρώτος στόχος του παιχνιδιού τοποθετείται στο να ¨αγγίξει¨ ο χαρακτήρας του χρήστη το soft cap, να υπενθυμίσουμε ότι δεν υπάρχει maximum level, το οποίο θεωρείται σχετικά εύκολο, έτσι ώστε να ξεκλειδωθούν όλα τα skill που είναι πομπός για την συνέχεια. Ο επόμενος στη λίστα στόχος δεν είναι άλλος απ ́ το να αποκτηθεί καλύτερο gear. Αν και από το πρώτο κιόλας level ο χρήστης έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα καλύτερα διαθέσιμα όπλα και πανοπλίες που υπάρχουν, η διαδικασία αναβάθμισή τους ίσως θεωρηθεί από πολλούς εκνευριστική καθώς εκτός από τα πρώτα επίπεδα αναβάθμισης, τα υπόλοιπα δεν μοιράζονται τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας, κάτι που εγκυμονεί “κινδύνους”. Η κεντρική αγορά κατέχει σημαντική θέση για την οικονομία του παιχνιδιού και συνάμα των παιχτών. Ιδιαίτερα για τους νέους παίκτες η μόνη “βιώσιμη λύση” για την ανάπτυξη των οικονομικών τους δυνατοτήτων δεν είναι άλλη πέρα από την εξολόθρευση των mobs και ύστερα την πώληση των loot, μια διαδικασία επίπονη που όμως είναι μονόδρομος. Με τα “life skills” να αποτελούν μεγάλο μέρος του παιχνιδιού παρέχεται η δυνατότητα ενός διαλείμματος από το ατελείωτο “grinding”. Ο χρήστης αποκτάει την επιλογή να εναρμονιστεί είτε με την ζωή ενός αγρότη, να καλλιεργήσει ζαρζαβατικά, να φροντίσει αγελάδες , είτε με ενός ψαρά, είτε με ενός μάγειρα, ή εκπαιδευτή αλόγων με την λίστα να είναι τεράστια χωρίς κάποιο περιορισμό. Επίσης το παιχνίδι διαθέτει το cash shop όπου με πραγματικά χρήματα μπορεί ο παίκτης να αγοράσει cosmetics, αλλά και items που θα διευκολύνουν και θα βελτιώσουν τον χαρακτήρα ή αντίθετα να πουληθούν μέσω της κεντρικής αγοράς σε άλλους παίκτες για την απόκτηση ingame currency. Αυτό καθιστά το παιχνίδι κάπως στην κατηγορία του pay to win καθώς ο αγώνας δρόμου που πραγματοποιεί ένας χρήστης, που δεν επιθυμεί να δαπανήσει πραγματικά χρήματα, για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με έναν άλλον αποτελεί δύσκολο και επίπονο εγχείρημα.

Κατά γενική ομολογία το Black Desert Online έχει την δυνατότητα να προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης και τα γραφικά του να αποτελούν “το μήλο της Έριδος”, είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας. Το υπέροχο action combat system, τα φανταστικά τοπία και η μουσική που τα συνοδεύει, τα πολλά events που δίνουν στο παιχνίδι μια ιδιαίτερη αίσθηση και για τα life skills που είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι από μόνα τους, συνθέτουν ένα αξιοπρεπέστατο σύνολο. Στην αντίπερα όχθη όμως ο χρήστης βρίσκεται αντιμέτωπος με το ατελείωτο griding ή με την δαπάνη πραγματικών χρημάτων εντός παιχνιδιού. Τα 20 διαφορετικά classes προς αξιοποίηση αλλά και τα οπτικά χαρακτηριστικά των characters θεωρούνται το λιγότερο εντυπωσιακά. Το έντονο συναίσθημα του PvP που κυριαρχεί “συντηρεί” τον παίκτη σε εγρήγορση ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη ακόμα και σε στιγμές “χαλάρωσης”. Το PvE βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, με τα μικρά και μεγάλα boss fights να προσάπτουν μια διασκεδαστική χροιά, χωρίς την ύπαρξη κάποιου Dungeon ή Instance. Η μέθοδος αναβάθμισης του gear τοποθετείται στα όρια του εκνευριστικού μερικές φορές, με τον παράγοντα της τύχης να παίζει καταλυτικό ρόλο. Το στοιχείο του σασπένς απουσιάζει από το main story και στα quest εμφανίζεται η επαναληψιμότητα. Ο τρόπος δόμησης του cash shop προωθεί την πληρωμή με πραγματικές χρηματικές συναλλαγές για την διευκόλυνση σε αρκετούς τομείς. Βέβαια το παιχνίδι κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ και δεν έχει συνδρομή.