Η γνωστή σειρά της Fifa που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και αφιερώθηκαν αμέτρητες ώρες παιχνιδιού από τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, βιώνει κάτι το μοναδικό για πρώτη φορά στην ιστορία της και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ίσως θεωρείται το πιο αμφιλεγόμενο παιχνίδι της χρονιάς, ίσως και της σειράς. Αυτό συνεπάγεται, ότι από την κοινότητα του gaming, είτε θα λατρευτεί είτε θα βρεθεί στην αντίπερα όχθη και θα απογοητεύσει. Αρχικά ο τίτλος έγινε release παγκοσμίως στις 9 Οκτωβρίου 2020 για τις πλατφόρμες των Windows, Ps4, Xbox και Nintendo Switch. Στα του gameplay του παιχνιδιού λοιπόν, η ανταπόκριση των κινήσεων είναι πιο γρήγορη σε σύγκριση με τον τίτλο της προηγούμενης χρονιάς, ευνοώντας ελαφρώς τις αντεπιθέσεις των ομάδων. Το career mode, ultimate team και AI σε ultimate και legendary δυσκολία, έχει γίνει βελτίωση σε ένα ικανοποιητικό βαθμό. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοχοι του Fifa 21 για το PS4 έχουν την δυνατότητα να εξοπλιστούν τον τίτλο για το PS5 δωρεάν, κάνοντας απλώς ένα update, με τη διαφορά να βρίσκεται στο κομμάτι των γραφικών, αλλά και του haptic feedback που προσφέρει το dualsense, με εκείνο να δονείται ακόμη και στην υποδοχή της πάσας, κάτι που εκτοξεύει την εμπειρία του παιχνιδιού. Επιπλέον, με την προσθήκη των εικόνων από το πούλμαν της ομάδας και των παικτών που πηγαίνουν προς τα αποδυτήρια πριν από κάθε αγώνα, δίνει ένα όμορφο στίγμα κάθε φορά για την εμπειρία του χρήστη. Δυστυχώς όμως εύκολα διακρίνονται και τα bugs και glitches του παιχνιδιού που καταστρέφουν την ωραία προσπάθεια που ακούει στο όνομα Fifa 21.
Οι διαιτητές συνεχίζουν να καταλογίζουν τα φάουλ σε στιγμές που δεν θα έπρεπε κάνοντας το αίσθημα της δικαιοσύνης, που θα ήταν συνετό να έχει οποιοδήποτε παιχνίδι, να χάνεται. Πέναλτι σε ανύποπτες στιγμές, φάουλ έξω από την περιοχή είναι μερικά από αυτά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αδικαιολογήτως την έκβαση ενός αγώνα. Σε συνδυασμό με αυτά, την εμφάνισή τους κάνουν ακόμη πολλά bugs, με ένα από αυτά να είναι όταν ο διαιτητής να σφυρίζει την λήξη του αγώνα, καθώς η μπάλα είναι λίγα εκατοστά από το να περάσει την γραμμή του τέρματος μετά από σουτ του παίκτη. Από την άλλη δε, οι παίκτες παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κλάσης έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα συγκριτικά με τους προκατόχους του τίτλου αφού το pace έχει υποστεί μείωση. Νέα προσθήκη αποτελεί το agile dribbling που υποδηλώνει την ντρίμπλα ενός παίκτη ακόμα και όταν μαρκάρεται στενά από αντιπάλους. Επιπροσθέτως, το AI συχνά συμπεριφέρεται αλλόκοτα, κρατώντας την μπάλα παραπάνω από όσο χρειάζεται, κάνοντας λάθος ακόμα και στην απλή πάσα μερικές φορές. Ενάντια σε παίκτες που δεν είναι AI, δηλαδή σε πραγματικούς παίκτες, παρατηρείται πως η αμυντική λειτουργία των παικτών μιας ομάδας και η ικανότητά τους να ̈κλέψουν ̈ την μπάλα έχει πέσει κατακόρυφα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την ανάκτησή της και πολλές φορές βλεπουμε το τους AI συμπαίχτες μας να σπεύσουν σε βοήθεια, ενώ ο παίκτης που ελεέγχουμε να είναι ήδη δίπλα και ελέγχει τη φάση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανοιχτοί χώροι προς εκμετάλλευση, που ευνοεί τον αντίπαλο. Πολλές φορές η αμυντική λειτουργία υπολειτουργεί, με τους αμυντικούς να μην βρίσκονται στην θέση τους, κάνοντας τον αντίπαλο να σκοράρει χωρίς καμία αντίσταση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συναντάμε παιχνίδια με πολύ υψηλά σκορ.
Το Volta Football είναι παρόμοιο με το fifa street και δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης αφού δεν διακρίνεται κάτι καινούριο. Το career mode ίσως περισώζει λίγο την κατάσταση αφού έγιναν μεγάλες αναβαθμίσεις. Ο χρήστης δεν είναι αναγκασμένος να παίξει έναν ολόκληρο αγώνα ή να κάνει από την αρχή skip match, αντ’ αυτού ο αγώνας διαδραματίζεται κανονικά σε μορφή football manager και ο χρήστης επιλέγει αν επιθυμεί να πάρει τα ηνία στα χέρια του και να συνεχίσει το παιχνίδι εκείνος και τούμπαλιν. Από την αντίπερα όχθη, οι μεταγραφές έχουν προβλήματα και bugs διότι κατά την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ενώ το χρηματικό ποσό θα έπρεπε να μειώνεται, εκείνο αυξάνεται φέρνοντας σύγχυση. Το training mode πλέον χαρακτηρίζεται ως πλήρες, καθώς ο χρήστης επιλέγει την ακριβή άσκηση των παικτών της επιλογής του και αν το επιθυμεί συμμετέχει και ο ίδιος. Επόμενος σταθμός το Ultimate team, από όπου τα ματς με φίλους γίνονται εύκολα και γρήγορα, τα rewards των objectives είναι περισσότερα κάνοντας πιο εύκολο το χτίσιμο μιας ομάδας, που αυτό συνεπάγεται και την μείωση των τιμών των παικτών σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Την εμφάνισή του κάνει το customization στα γήπεδα, που όπως προδίδει και η ονομασία, πλέον τα συνθήματα των οπαδών, τα λογότυπα και τα λοιπά μπορούν να αλλαχθούν. Στα θετικά βρίσκεται και η επαναφορά των icons squad building challenges, ενώ η αφαίρεση των fitness cards γίνεται πραγματικότητα, κάτι που έφερε χαρά στους χρήστες του Fifa. Επίσης έχουμε την αφαίρεσή του Catalogue, χάρη στο οποίο οι χρήστες με ̈προϊστορία ̈ είχαν ένα μικρό πλεονέκτημα, αφού αποκτούσαν ορισμένα αντικείμενα ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρισκόντουσαν.