Immortals: Fenyx Rising Review | Nectar of the Gods

Συνεχίζοντας τα ταξίδια στην ελληνική μυθολογία, η Ubisoft παρουσιάζει το open world action game Immortals Fenyx Rising. Σε ένα ακόμα παιχνίδι της γαλλικής εταιρείας οι παίκτες καλούνται να αποφασίσουν για το φύλο του χαρακτήρα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όχι απλά επιλέγοντας μέσα από δύο έτοιμα μοντέλα άνδρα/ γυναίκας, αλλά έχοντας τη δυνατότητα να καθορίσουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματος. Στο τέλος δεν αποκλείεται να προκύψει ιδιαίτερος συνδυασμός, κάτι που δεν αποκλείεται να γεννήσει ερωτήματα και το κυριότερο να αποτελέσει αφορμή για κριτική.

ΣΕΝΑΡΙΟ


Το σενάριο του Immortals: Fenyx Rising είναι ένας ακόμα μύθος εκδίκησης για πράξεις των θεών του Ολύμπου. Έχοντας περάσει αιώνες φυλακισμένος κάτω από ένα βουνό, ο Typhon κατορθώνει να δραπετεύσει και βάζει σε εφαρμογή το σχέδιό του να βγάλει από τη μέση του δωδεκάθεο. Στο στόχαστρό του μπαίνουν η Αφροδίτη, που της αφαιρεί το πάθος της και την μετατρέπει σε δέντρο, ο Άρης, που μεταμορφώνεται σε κόκορα δίχως ίχνος υπερηφάνειας, ο Ήφαιστος, που μετατρέπεται σε έναν από τους αυτοματισμούς που είχε δημιουργήσει χωρίς να νιώθει πια πόνο και τέλος η Αθηνά, που παίρνει παιδική μορφή και χάνει την ικανότητά της να κρίνει.  Σα να μην έφταναν αυτά, ο Typhon κατορθώνει να διαφθείρει, παίρνοντάς  στο πλευρό του, σημαντικούς ήρωες της αρχαιότητας, όπως ο Οδυσσέας, ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας και ο Άτλαντας.

Κι επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις η αναζήτηση συμμάχων μπορεί να οδηγήσει στα πιο απίθανα πρόσωπα, ο Δίας καταφεύγει στον Προμηθέα που είναι αλυσοδεμένος και σύμφωνα με τη μυθολογία, περιμένει καθημερινά το πτηνό που του τρώει τα σπλάχνα. Βλέποντας μια σημαντική ευκαιρία να ξεφύγει από το δράμα του, ο Προμηθέας δέχεται να βοηθήσει, υπό τον όρο πως αν ένας θνητός βγάλει από την μέση τον Typhon θα απελευθερωθεί. Κάπου εκεί μπαίνει στη μέση ο (η) Fenyx, νεαρός πολεμιστής της συμμαχίας της Δήλου, που καταλήγει ναυαγός στο Golden Isle. Για κακή του τύχη, το πλήρωμά του και οι κάτοικοι του νησιού έχουν μαρμαρώσει. Μέσα στην απόγνωσή του, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός ο Ερμής, που θα τον καθοδηγεί σε όλη του την περιπέτεια. Σύντομα θα καταλάβει πως αυτός είναι ο εκλεκτός για να πολεμήσει τον Typhon αλλά και για να επαναφέρει τους τέσσερις θεούς στην αρχική τους κατάσταση.

GAMEPLAY


Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι αρκετά μεγάλος και πλήρως προσβάσιμος από την αρχή. Είναι χωρισμένος σε επτά διαφορετικές περιοχές. Επισκεπτόμενοι κάθε μία από αυτές και κάνοντας ανίχνευση από ένα σημείο μεγάλου ύψους, είναι δυνατή η αποκάλυψη σημείων ενδιαφέροντος. Διαδικασία παρόμοια με το synchronization στη σειρά Assassin’s Creed. Για τις μετακινήσεις υπάρχουν πολλές δυνατότητες, είτε με τα πόδια, είτε με fast travel σε σημεία που έχετε ήδη επισκεφτεί, είτε καβάλα σε πλάσματα που μπορείτε να εξημερώσετε, όπως αλογα και ελάφια, είτε με τα φτερά του Δαίδαλου. Οι αποστολές είναι ξεκάθαρες. Οι οδηγίες είναι σαφείς και δεν θα χρειαστεί ποτέ να ψάχνετε τι πρέπει να κάνετε. Κατά τη διάρκειά τους θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε στρατιώτες του Typhon, μυθικούς ήρωες, πλάσματα όπως μινώταυρους, μέδουσες, αγριόχοιρους, άρπυες και αρκούδες, όπως επίσης και μυθικές υπάρξεις, όπως το λιοντάρι της Νεμέας. Για το λόγο αυτό, ο Fenyx είναι εξοπλισμένος με σπαθιά, τσεκούρια, τόξα, περικεφαλαιες και πανοπλίες. Συλλέγοντας αντικείμενα είναι δυνατή η αναβάθμισή τους, μόνο όμως αν επισκεφτείτε το παλάτι των θεών, η μετάβαση στο οποίο ευτυχώς γίνεται άμεσα, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία fast travel.

Το σύστημα μάχης ναι μεν είναι φαινομενικά απλό, όμως σύντομα θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να εμπλουτιστεί με πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι βασικές επιθετικές κινήσεις του πρωταγωνιστή είναι δύο. Γρήγορα χτυπήματα με σπαθί που δεν κάνουν μεγάλη ζημιά στους εχθρούς και πιο ισχυρά χτυπήματα με τσεκούρι, η εκτέλεση των οποίων απαιτεί περισσότερο χρόνο. Το τόξο αποτελεί επίσης αναπόσπαστο κομμάτι του βασικού εξοπλισμού και θα αποδειχθεί πολύτιμο, ιδιαίτερα ενάντια σε πλάσματα που ίπτανται. Σε αυτά προστίθενται οι θεϊκές δυνάμεις που σιγά-σιγά αποκτά ο Fenyx και σιγά- σιγά τον μετατρέπουν σε πανίσχυρο πολεμιστή. Δυστυχώς, το σιγά-σιγά δεν είναι απλά ένα σχήμα λόγου, αλλά η πραγματικότητα στο παιχνίδι. Θα χρειαστούν περίπου 15 – 20 ώρες μέχρι ο Fenyx να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, κάτι που μεταφράζεται σε συνεχές grinding για την απόκτηση των απαραίτητων υλών για τις αναβαθμίσεις, μερικές από τις οποίες είναι δυσεύρετες. Από εκεί και πέρα, ναι μεν υπάρχει η επιλογή να κινείστε αθόρυβα, χρησιμοποιώντας τακτικές stealth, όμως είναι τέτοια η φύση του gameplay που αναγκαστικά, αργά ή γρήγορα θα ριχτείτε στις μάχες σώμα με σώμα. Το Golden Isle είναι γεμάτο μυστικά. Ένα μεγάλος μέρος του χρόνου σας θα τον περάσετε εξερευνώντας το χάρτη σπιθαμή προς σπιθαμή. Επίσης θα κληθείτε να λύσετε λογικούς γρίφους, για τους οποίους ναι μεν δεν υπάρχουν οδηγίες, αλλά με μια γρήγορη παρατήρηση του περιβάλλοντος θα μπορέσετε να βρείτε τη λύση. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα κληθείτε να τοποθετήσετε αντικείμενα σε συγκεκριμένες θέσεις και να χτυπήσετε στόχους με βέλη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα puzzles που μετακινώντας πλακίδια θα πρέπει να σχηματιστεί η σωστή εικόνα, με τις αναπαραστάσεις να είναι εννοείται παρμένες από την αρχαία Ελλάδα. Αρκετοί από τους γρίφους είναι προαιρετικοί, όμως σε κάθε περίπτωση, η αποφυγή τους θα σας στερήσει από πολύτιμα αντικείμενα για τις αναβαθμίσεις των δυνάμεων του Fenyx, όπως τα coins of Charon. Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός πως υπάρχει ενημέρωση, αν απαιτείται συγκεκριμένη θεϊκή δύναμη για την λύση ενός γρίφου, οπότε θα γλιτώσετε από περιττούς πονοκεφάλους. Τέλος, η πρόκληση ανεβαίνει ακόμα περισσότερο με τα Vaults of Tartarus. Πύλες προς τον κάτω κόσμο, σημαντικές για την πρόοδο της ιστορίας. Εκεί θα δοκιμάσουν όχι μόνο οι ικανότητες των παικτών αλλά και οι γνώσεις των κανόνων της φυσικής.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ


Το Immortals: Fenyx Rising δοκιμάστηκε σε PlayStation 4 και PlayStation 5, δίχως να παρουσιαστεί το παραμικρό τεχνικό πρόβλημα. Ειδικά στη νεότερη κονσόλα της Sony που τρέχει σταθερά σε 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, η εμπειρία των παικτών ανεβαίνει σε υψηλό επίπεδο. Η επιλογή των cel shaded γραφικών βοηθάει στην αναπαράσταση ενός μυθικού κόσμου. Τα πάντα είναι λεπτομερώς σχεδιασμένα, από τα τοπία, τα κτίρια, έως και τα μοντέλα των χαρακτήρων. Το ίδιο συμβαίνει με τα animations και τα οπτικά εφέ. Τα παραπάνω συνοδεύονται από τις μελωδίες της λύρας του Απόλλωνα, με διακοπές όταν παρεμβαίνει ο Δίας ή ο Προμηθέας. Από τη μια αφηγούνται, από την άλλη μπορεί ανταγωνίζονται σαν τα μικρά παιδιά.

ΣΥΝΟΨΗ


To Immortals: Fenyx Rising θα σας κρατήσει συντροφιά αρκετές δεκάδες ώρες, πάντοτε ανάλογα με το πόσο θα εξερευνήσετε τον κόσμο του. Η ποιότητά του είναι τέτοια που δικαίως διεκδικεί το βραβείο της καλύτερης παραγωγής της Ubisoft για το 2020. Αν ψάχνετε μια περιπέτεια που θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον σας από την αρχή ως το τέλος, τότε επιβάλλεται να το προσθέσετε στη συλλογή σας.