
Careful what you wish for_

Η ιστορία που ξεδιπλώνεται αβίαστα αναφέρεται στην εκπαιδευμένη ως πολεμίστρια, μια παθιασμένη ιδεαλίστρια πριγκίπισσα των Αμαζόνων Νταϊάνα που υποδύεται η πρώην Μις Ισραήλ, Γκαλ Γκαντότ, η οποία είχε ήδη κλέψει τις εντυπώσεις στο «Batman V Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης». Η ηρωίδα εγκαταλείπει το ειδυλλιακό, πανέμορφο, απομονωμένο νησί της Θεμισκύρας και ακολουθεί έναν Αμερικανό πιλότο, τον οποίο ενσαρκώνει ο Κρις Πάιν («Star Trek»)στην πρώτη γραμμή του μετώπου του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και ρίχνεται στην κόλαση με σκοπό να σταματήσει τα ολέθρια σχέδια του θεού του πολέμου Άρη, που έχει συμμαχήσει με τους Γερμανούς. Αυτό που παρατηρούμε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ταινίας είναι η φεμινιστική φωνή της ηρωίδας που έρχεται σε αντιδιαστολή με τις παγιωμένες προκαταλήψεις. Η αφοπλιστική ειλικρίνεια και αλήθεια της Wonder Woman καθοδηγεί την πλοκή και αναδεικνύει την αξία της ισότητας. Η ταινία αποτελώντας ουσιαστικά μια ταινία εποχής, σε γενικές γραμμές, χαρακτηρίζεται από θεαματική δράση, αναμενόμενο ρομάντζο και κάπως έτσι οδηγείται η πλοκή στο σχηματικό φινάλε.

Ο κόσμος του «Wonder Woman» ποικίλλει από χρωματικές παλέτες και τονίζει τις αντιθέσεις όπως το άπλετο φως και οι έντονες γλυκές και “προστατευμένες” αποχρώσεις της Θεμισκύρας έρχονται σε αντιδιαστολή με την ομίχλη και την ατμόσφαιρα του μουντού Λονδίνου και του μετώπου του πολέμου. Η ηρωίδα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας δείχνει να μην επηρεάζεται και να μην αποθαρρύνεται από όλες αυτές τις εναλλαγές τονίζοντας με αυτό τον τρόπο το θάρρος, τη δύναμη, το πάθος και τον στόχο της. Η Wonder Woman ορμάει στον πόλεμο αλλά δε διψά για αίμα, δεν αφήνει το αίσθημα της εκδίκησης να την κυριεύσει και προσπαθεί για την αλήθεια και την δικαιοσύνη. Όλα αυτά συνθέτουν μια ταινία που διαφέρει ξεκάθαρα από τις υπόλοιπες σκοτεινές συν δημιουργίες της Warner και της DC.
Η ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ
Η Γκαλ Γκαντότ αναμφίβολα κλέβει τις εντυπώσεις! Πανέμορφη, ενθουσιώδης, μαχητική, εκρηκτική και αθεράπευτα ερωτευμένη, η «Wonder Woman» γίνεται το σύμβολο της δύναμης, της αγάπης και της ειρήνης. Η εμβληματική γυναικεία φιγούρα και άκρως γοητευτική αποτελεί μεγάλη επιτυχία ενώ να σημειώσουμε ότι η γυναικοκρατία της ταινίας συνεχίζεται αφού σκηνοθετήθηκε από γυναίκα, την Πάτι Τζένκινς. Βέβαια όσο κι αν η Γκαντότ έχει αφοσιωθεί στο ρόλο της δε γίνεται να μην παρατηρήσουμε στην ταινία την συμβατή αφήγηση, τις κοινοτοπίες του σεναρίου, τη μονόπλευρη οπτική των Αμαζόνων, τους “αναγκαστικούς” για την πλοκή β’ ρόλους αλλά και τα πασιφανή μηνύματα της ταινίας που δεν αφήνουν τον θεατή να τα αποκρυπτογραφήσει μόνος του. Αναμφίβολα η επιτυχία της ταινίας έγκειται και στο γεγονός ότι η υπερ-ηρωίδα είναι γυναίκα και αντιστρέφει το αντρικό-πρότυπο δύναμης που έχουμε συνηθίσει. Η πρώτη ταινία Wonder Woman ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και μια εντυπωσιακή κινηματογραφική προσπάθεια που αποτέλεσε μια από τις ωραιότερες στο είδος της.
WONDER WOMAN 1984
Η δεύτερη ταινία ξεκινάει κάνοντας μια αναδρομή στην παιδική ηλικία της ηρωίδας για να την εντάξει στο έτος 1984, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Wonder Woman αυτή τη φορά έρχεται σε σύγκρουση με δύο εχθρούς, τον επιχειρηματία Max Lord και την πρώην συνάδελφο και φίλη της Cheetah. Οι δύο αυτοί αντίπαλοι της αποκτούν υπερδυνάμεις μέσα από έναν πολύτιμο λίθο, που εκπληρώνει όλες τους τις ευχές. Ακόμα και η ηρωίδα μας δείχνει αδυναμία και εύχεται να ξαναβρεθεί από κοντά με τον αγαπημένο της πιλότο. Κανένας τους όμως στην αρχή δεν γνωρίζει ότι η εκπλήρωση της ευχής τους έχει ως αντάλλαγμα να χάσουν ότι πολυτιμότερο έχουν και για την Wonder Woman είναι η δύναμη της. Ωστόσο αν και η ταινία έχει ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα στην πρώτη σκηνή όπου βλέπουμε την Αμαζόνα μας σε μικρή ηλικία σε αγώνες στη Θεμισκύρα, στη συνέχεια υπάρχει μια κλιμακωτή πτώση του ρυθμού και της πλοκής της. Ακολουθείται μια πορεία γεγονότων που αργεί να φθάσει η δράση της ηρωίδας και οι ρυθμοί της ταινίας κορυφώνονται μόνο προς το τέλος. Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας αφορά την μυστηριώδη επαναφορά στη ζωή, του αγαπημένου της πιλότου, μετά την ευχή της Νταϊάνας. Ο θεατής δεν πείθεται γι’ αυτήν την από μηχανής θεού έκβαση της ιστορίας. Η εμφάνιση του Κρις Πάιν αν και προκαλεί αρχικά σύγχυση παράλληλα δημιουργεί μια αντίθεση με την πρώτη ταινία, αφού δεν βρίσκεται πια ως καθοδηγητής της Νταϊάνας αλλά την ακολουθεί και ανακαλύπτει τα νέα θαύματα του κόσμου μετά από χρόνια απουσίας. Δεν γνωρίζει τη νέα εποχή και αφήνεται στα χέρια της αγαπημένης τους να τον καθοδηγήσει. Ύστερα από μια σειρά γεγονότων ο πιλότος Τρέβορ ανακαλύπτει ότι η εμφάνιση του έχει ως συνέπεια να χάνει σταδιακά η Νταϊάνα τις δυνάμεις της. Στην πορεία της αφήγησης ο Τρέβορ ζητά ο ίδιος, αποδεχόμενος τη μοίρα του και για το καλό της ανθρωπότητας, από την αγαπημένη του να τον απαρνηθεί ώστε να βρει πάλι τη δύναμη της για να σώσει τον κόσμο από την καταστροφή του. Από την άλλη πλευρά η ηρωίδα μας παλεύει να καταφέρει να κρατήσει τόσο τον αγαπημένο της όσο και να αντιμετωπίσει τους εχθρούς. Αυτό μέχρι ένα σημείο σχεδόν το καταφέρνει αφού είναι πολύ κοντά στο να «πιάσει» τον Max Lord. Τα γεγονότα όμως θα λάβουν διαφορετική τροπή με την εμφάνιση της Κρίστεν Γουίγκ, η οποία αλλάζει την πορεία των γεγονότων. Ο ρόλος Κρίστεν Γουίγκ, η δεύτερη εχθρός της ηρωίδας, δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει για να καταφέρνει να έχει ροή η πλοκή της ταινίας και για να δυσκολεύει την Wonder Woman. Ο συμβολισμός στον ρόλο της Γουίγκ έγκειται στην αδυναμία που αισθάνεται ως γυναίκα και ξαφνικά όταν αποκτά, μετά την ευχή της, δύναμη μετουσιώνεται σε μοχθηρή εχθρό. Προς το τέλος της ταινίας, οι δύο γυναίκες δίνουν μια μάχη και εξαρχής προοικονομείται η κυριαρχία της Wonder Woman.

Μεγάλο μέρος της πλοκής αφιερώνεται στον Πέδρο Πασκάλ που υποδύεται τον “εχθρό” Max Lord, ο οποίος δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία ως ο άνθρωπος που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο. Εντούτοις ο χαρακτήρας του Max Lord που χτίζεται σταδιακά στην ταινία και κερδίζει πολύ χρόνο και χώρο μέσα σε αυτήν, στο τέλος αποδομείται και προκαλεί έκπληξη στον θεατή αυτή η απότομη αλλαγή του μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν δικαιολογείται αυτό που γίνεται βάση της εικόνας που είχαμε μέχρι τότε. Προφανώς αυτή η αλλαγή έχει ως στόχο την ομαλή έκβαση της ταινίας. Στην ταινία Wonder Woman 1984 ο θεατής έχει την εντύπωση καθ’ όλη τη διάρκεια ότι κάτι λείπει τόσο στο σενάριο όσο και στο περιεχόμενο. Υπάρχει μια αμφιβολία ως προς την ροή των γεγονότων, την εξέλιξη των χαρακτήρων και είναι σαν να λείπουν σκηνές, ενώ έχουν μπει άλλες που δε χρειάζονταν και δεν προσφέρουν κάτι στην πλοκή. Στο τέλος η δράση φτάνει απότομα σε μια κορύφωση, που όμως προηγουμένως έχουν δημιουργηθεί αρκετά κενά στον θεατή, με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία της. Ωστόσο να αναφέρουμε ότι η ηρωίδα μας, η Wonder Woman, είναι σταθερή όπως και στην πρώτη ταινία στα ιδανικά και στις αξίες της θυμίζοντάς μας την αγάπη της για τους ανθρώπους και την πίστη της στην αλήθεια. Θυμόμαστε επίσης την ομορφιά της Γκαντότ που αιχμαλωτίζει τον θεατή. Η πρωταγωνίστρια σε συνέντευξη της στο “Fox DC 5”, αναφέρθηκε σε μια «Χριστουγεννιάτικη σκηνή» που υπάρχει στην ταινία επισημαίνοντας ότι η οικογένειά της, ο σύζυγό της, Γιάρον Βερσάνο και οι κόρες τους, Μάγια και Άλμα, κάνουν μια σύντομη εμφάνιση. «Σημαίνει πολλά, ειδικά σε αυτήν την πολύ ξεχωριστή σκηνή» τόνισε η Γκαντότ. «Έχω δύο κόρες, και οι δύο εμφανίζονται, η μεγαλύτερή μου εμφανίστηκε με τον Άσα, τον γιο της Πάτι Τζένκινς, σκηνοθέτιδα της ταινίας και η μικρότερή μου, στην οποία ήμουν έγκυος κατά τη διάρκεια της επανάληψης των γυρισμάτων του πρώτου φιλμ “Wonder Woman“, ήταν εκεί με τον σύζυγό μου» ανέφερε. «Αλλά ξέρεις, αυτή η ταινία είναι κάτι περισσότερο για εμάς, για μένα, για την Πάτι. Άλλαξε εντελώς τη ζωή μου και το σύνολο της εργασίας και της σκέψης και των συναισθημάτων που επενδύουμε στην ταινία, είναι τεράστιο.

Και δε θα μπορούσα να κάνω την ταινία χωρίς την υποστήριξη της καταπληκτικής οικογένειάς μου, και το να τους καταγράψω μαζί μου στην ταινία, επειδή είναι μέρος αυτής, σήμαινε πολλά. Είναι μία καταπληκτική ανάμνηση που θα λατρεύουμε για πάντα» είπε η Γκαλ Γκαντότ. Σε σύγκριση με την πρώτη ταινία η Wonder Woman 1984 παρουσιάζεται ελλιπής σε σεναριακό επίπεδο, η δράση αναλογικά με τη διάρκεια της ταινίας είναι λίγη, τα εφέ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα και γενικότερα δεν καταφέρνει να ξεπεράσει την προηγούμενη. Παρόλα αυτά η δεύτερη ταινία έκανε πρεμιέρα μετά από αρκετές καθυστερήσεις, λόγω της πανδημίας, πριν από λίγες ημέρες και συγκέντρωσε 85 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, από όσες χώρες έχουν ανοιχτούς κινηματογράφους.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ!
Η Warner Bros δεν έχασε χρόνο και ανακοίνωσε την τρίτη ταινία με την όμορφη Γκαλ Γκαντότ να επιστρέφει στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Πάτι Τζένκινς στην σκηνοθεσία. Κάτι βέβαια που μαρτυρεί η τελευταία σκηνή της ταινίας, αφού εμφανίζεται ένα πρόσωπο που έχει αναφερθεί από την ηρωίδα και την αναζητά. «Όσο οι θεατές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αγκαλιάζουν την Diana, δίνοντας ώθηση στο εναρκτήριο τριήμερο, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λέμε την ιστορία της με τις πραγματικές Wonder Women μας – Την Gal και την Patty– που θα επιστρέψουν για να ολοκληρώσουν την προγραμματισμένη εδώ και καιρό κινηματογραφική τριλογία» δήλωσε ο πρόεδρος της Warner Bros, Toby Emmerich. Το Wonder Woman 1984 έκανε πρεμιέρα και στο HBO Max και σύμφωνα με τη Warner Bros, την είδαν πάνω από τους μισούς συνδρομητές, ενώ οι ώρες θέασης της πλατφόρμας, τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η ταινία ήταν η πρώτη στο πείραμα στο Warner για ταυτόχρονη κυκλοφορία σε αίθουσες και streaming. Αναμένουμε την τρίτη ταινία της Wonder Woman!