Where is your Heart

Η ταινία έχει βασιστεί στο διάσημο anime, με την υπογραφή του Masamune Shirow “Ghost in the Shell”, το οποίο τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1989 και λίγο αργότερα, το 1995 έγινε η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά σε σκηνοθεσία Mamoru Oshii. Πρόκειται για μια από τις λίγες ταινίες που έχουν εδραιωθεί ως ορόσημο του ιαπωνικού anime, ξεχωρίζοντας για τη φιλοσοφία τους, αλλά και το εξαιρετικό animation. Βέβαια, το Χόλιγουντ δεν άργησε να φτάσει στα ιαπωνικά manga και να αναζητήσει την έμπνευσή του από τα πολυαγαπημένα και παγκοσμίου φήμης anime. Το “Ghost in the Shell” («Το Φάντασμα στο Κέλυφος») είναι μια ταινία δράσης επιστημονικής φαντασίας του 2017, σε σκηνοθεσία του Rupert Sanders και σενάριο των Jamie Moss, William Wheeler και Ehren Kruger, με βάση το ιαπωνικό manga με το ίδιο όνομα του Masamune Shirow και με πρωταγωνίστρια τη Scarlett Johansson, από την Paramount Pictures.

ΑΝΑΔΡΟΜΗ_


H πρωταρχική ιστορία των anime, αποκαλύπτει έναν ψεύτικο κόσμο, απατηλό και βίαιο, μέσα στον οποίο η ανθρώπινη ύπαρξη αναζητά την συνείδησή της, τον πυρήνα της σε μια «τεχνολογική» κοινωνία. Επίσης, μπαίνει στο μικροσκόπιο το λεπτό και αμφίβολο ζήτημα των ορίων ανάμεσα στον άνθρωπο και τις μηχανές-ρομπότ. Όλες αυτές τις πιο βαθιές και φιλοσοφικές προεκτάσεις της αρχικής ιστορίας προσπαθεί να «αγγίξει» η ταινία στη live action μεταφορά του Rupert Sanders, ενώ oι σεναριογράφοι δίνουν την προσοχή τους περισσότερο στην περιπετειώδη πλευρά και στη δράση, παρά στα βαθύτερα νοήματα της αρχικής ιστορίας.

Η ΤΑΙΝΙΑ_


Στο live-action ριμέικ του θρυλικού manga η πλοκή του anime αλλάζει, κρατώντας όμως τις βασικές αρχές του κόμικ, ενώ η βασική ιστορία αποτελείται από ένα παιχνίδι αυτογνωσίας και εκδίκησης. Η τεχνολογία και τα επιτεύγματά της είναι οι βασικοί πυλώνες εξέλιξης της δράσης.

Σε έναν μελλοντικό χρόνο παρακολουθούμε τη cyborg Ταγματάρχη της ομάδας κρούσης Section 9, Scarlett Johansson, να αναζητά μία τρομοκρατική οργάνωση, η οποία έχει στόχο να καταστρέψει κάθε τεχνολογική καινοτομία. Κατά τη διάρκεια της αποστολής της, εμφανίζεται ο επικίνδυνος τρομοκράτης, Kuze (Michael Pitt). Όμως η πρωταγωνίστρια όσο πλησιάζει στον ένοχο, συνειδητοποιεί ότι η ιστορία συνδέεται με το δικό της παρελθόν, από το οποίο θυμάται με δυσκολία διάσπαρτες εικόνες. Η Major (Motoko Kusanagi) θυμάται την εμπειρία θανάτου που είχε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης και την ανασύστασή της σε ένα ον, κατά το ήμισυ άνθρωπο και κατά το ήμισυ cyborg, δηλαδή ένα υβρίδιο ανθρώπου και ρομπότ.

Όσον αφορά στους χαρακτήρες της ταινίας, τόσο οι άνθρωποι όσο και τα cyborg αποδίδονται απλοϊκά , χωρίς ιδιαίτερη πολυπλοκότητα, όπως συμβαίνει στη ρεαλιστική ανθρώπινη ύπαρξη. H Major, που την ενσαρκώνει Scarlett Johansson ακολουθεί αυτήν την μονοδιάστατη γραμμή, που βασίζεται στα εντυπωσιακά επιτεύγματά της λόγω καλής φυσικής κατάστασης και ασύγκριτης ομορφιάς, ενώ η εσωτερική της φλόγα και το πάθος εκλείπουν υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Sanders. Στην ίδια μονοδιάστατη ροή κινούνται και οι υπόλοιποι χαρακτήρες της ταινίας. Σε αυτό το σημείο να ξεχωρίσουμε και να επιβραβεύσουμε το οπτικό μέρος της ταινίας, όπου ο Sanders σε συνεργασία με τον διευθυντή φωτογραφίας, Jess Hall, δημιούργησαν ένα οπτικά πανέμορφο σύμπαν, το οποίο θυμίζει σε πολλές στιγμές την πρώτη anime ταινία. Η high definition φωτογραφία φαίνεται σαν να είναι βγαλμένη από το anime. Παρακολουθούμε στο έτος 2029 να στήνεται ένας μεταμοντέρνος-φουτουριστικός, «υπερτεχνολογικός», αλλά και ζοφερός κόσμος, με την οπτική κορύφωση να συντελείται στην τελική μάχη. Επίσης ξεχωρίζουν οι καλογυρισμένες σκηνές δράσης με τα εντυπωσιακά οπτικά εφέ και γραφικά, καθώς και τη νουάρ διάθεση που συνεπαίρνουν τον θεατή.

Ο Sanders στη live-action ταινία αναδημιούργησε την εμβληματική εναρκτήρια σκηνή της αρχικής ταινίας του 1995, και ενώ ο Oshii θεωρεί ότι η σκηνή ήταν πολύ καλοφτιαγμένη, συμπλήρωσε ότι τον έκανε να πιστεύει ότι το κινούμενο σχέδιο, που είναι σχεδιασμένο στο χέρι, είναι ακόμη ανώτερο από το CG, όσον αφορά στην έκφραση των συναισθημάτων: αυτό οφείλεται «στη διαφορά του εύρους των τεχνικών που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου για κάθε μέθοδο, οπότε δεν υπάρχει καμία εξήγηση για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.» Ως εκ τούτου, ο Oshii πιστεύει ότι «μπορεί να έρθει μια στιγμή που εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για το CG, θα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες στην έκφραση συναισθημάτων από αυτούς που σχεδιάζουν στο χέρι.»

ΟΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΗΣ JOHANSSON_


Είχαν ξεσπάσει πολλές διαμάχες ανάμεσα στους φαν όταν έγινε γνωστό ότι η Scarlett Johansson πήρε τον ρόλο της Major, καθώς δεν είναι ασιατικής καταγωγής, όμως ο σκηνοθέτης Mamoru Oshii, της επιτυχημένης ταινίας του 1995 έδωσε τη δική του απάντηση σε αυτό το δίλλημα.

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα σε αυτήν την επιλογή αλλά ήταν «η καλύτερη δυνατή» για την προσαρμογή της anime ταινίας σε live-action. «Η Major είναι ένα cyborg και η φυσική της μορφή είναι καθαρά υποθετική. Το όνομα “Motoko Kusanagi” και το νυν σώμα της δεν είναι τα αρχικά της, οπότε δεν υπάρχει καμία βάση στις απόψεις ότι πρέπει να την υποδυθεί μία Ασιάτισσα. Ακόμη και αν το αρχικό σώμα της (υποθέτοντας ότι υπάρχει κάτι τέτοιο) ήταν αυτό μιας Ιαπωνίδας, αυτό θα εξακολουθούσε να ισχύει. Πιστεύω ότι η επιλογή της Scarlett να υποδυθεί την Motoko ήταν η καλύτερη δυνατή για την ταινία αυτή. Μπορώ να αισθανθώ μόνο πολιτικό κίνητρο από τους ανθρώπους που είναι αντίθετοι και πιστεύω ότι η καλλιτεχνική έκφραση δεν πρέπει να έχει σχέση με την πολιτική.

Ο Oshii μάλιστα είχε αναφέρει σχετικά με τον Sanders ότι θα πρέπει να έχει τις δικές του ελευθερίες όσον αφορά σε αυτό το θέμα. «Αν πρόκειται για remake του anime, τότε νομίζω ότι δεν είναι αναγκαίο να παραμείνουν πιστοί στον τρόπο που εκφράστηκαν τα γεγονότα σε εκείνο. Ο σκηνοθέτης πρέπει να εξασκεί τη σκηνοθετική του ελευθερία όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν δεν το κάνει, τότε δεν υπάρχει κανένα νόημα στη λέξη remake». Στην ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η σημαντικότερη πτυχή της δικής του ταινίας η οποία θα έπρεπε να μεταφερθεί στην live-action ταινία της Paramount, είπε «ίσως, η κοσμοθεωρία, η πεμπτουσία μιας ταινίας “Ghost in the Shell” θα έπρεπε να είναι το εξής βασικό ερώτημα: να αναρωτηθεί τι είδους κοινωνία θα γεννηθεί από τη στενή αλληλεπίδραση ανθρώπου και τεχνολογίας και πώς θα μεταμορφώσει αυτό την ανθρώπινη ύπαρξη.» Η ταινία “Ghost in the Shell” είναι καλοφτιαγμένη ως προς το πρωτότυπο υλικό ενώ θίγει θέματα ηθικής, ταυτότητας, συναισθημάτων και θέτει τον προβληματισμό, που είναι τόσο σύγχρονος, σχετικά με τα όρια της τεχνολογίας και της ανθρώπινης ύπαρξης. Τελικά πόσο αλληλοεξαρτώνται; Αξίζει να την παρακολουθήσετε και να ταξιδέψετε σε έναν καλοστημένο μελλοντικό χωροχρόνο, όπου όλα είναι πιθανά. Σίγουρα θα μείνετε ευχαριστημένοι με τις σκηνές δράσης και τα εντυπωσιακά οπτικά εφέ σε ένα μοναδικό σύμπαν. Enjoy.