Τι νέο φέρνει το Age of Empires IV στη σειρά

Το νέο, πολυαναμενόμενο Age of Empires, το τέταρτο της σειράς, που έρχεται μετά από πολύ καιρό, δεν προσπαθεί να καινοτομήσει πλήρως, να ταρακουνήσει τα θεμέλια του franchise. Αυτό που επιχειρεί να κάνει ο επερχόμενος τίτλος στρατηγικής είναι να φέρει καινούργιο κόσμο προς το μέρος του, να προσελκύσει νέο κοινό, διατηρώντας ακέραιο τον πυρήνα της εμπειρίας ενός Age of Empire παιχνιδιού, όσο παράλληλα ενσωματώνει κάποια νέα στοιχεία και γυαλίζει άλλα κλασικά.

Στο Age of Empires IV επιστρέφει η παραδοσιακή δομή της σειράς, ενώ πρόκειται για πνευματικό διάδοχο του δεύτερου παιχνιδιού και έτσι βλέπουμε μία προσέγγιση που κοιτά προς εκείνη την κατεύθυνση (για παράδειγμα, τα resources χρειάζονται drop-points όπως παλιά, αντίθετα με το AoE III). Η αίσθηση που παίρνουμε από το καινούργιο Age of Empires είναι εκείνη του reboot, της προσπάθειας επαναδημιουργίας της παλιάς δόξας αλλά και της ενσωμάτωσής της στη σημερινή εποχή. Έτσι, βλέπουμε προφανώς interface, επιλογές και γενικότερα παραμετροποίηση που ακολουθούν τα σύγχρονα δεδομένα, ενώ ο πυρήνας του gameplay είναι ίδιος, γνώριμος και κλασικός.

Νέα κτήρια και τείχη με περισσότερες άμυνες

Αν σκεφτεί κανείς ότι το δεύτερο παιχνίδι της σειράς μπορεί να παιχτεί ακόμα και σήμερα, τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε πως η εταιρεία ανάπτυξης ακολούθησε μάλλον την προσέγγιση «αν δεν είναι χαλασμένο, μην το φτιάχνεις». Ωστόσο, υπάρχουν πράγματι κάποια νέα στοιχεία, που διαφοροποιούν την αίσθηση που δίνει η εμπειρία, άλλα σε μεγάλο και άλλα σε μικρό βαθμό. Ένα απ’ αυτά, και ένα από τα σημαντικότερα, είναι η δυνατότητα να ανεβάζουμε στρατιώτες πάνω στα τείχη της πόλης μας, για να συμμετέχουν ενεργά στην άμυνα. Έτσι, δίνουμε κάποια πλεονεκτήματα σε αυτούς τους στρατιώτες, τους ανεβάζουμε πάνω σε ένα τείχος και τους δίνουμε επιπλέον buffs ώστε να αντέχουν περισσότερο και να μπορούν να ρίχνουν πιο μακριά με τα τόξα τους. Πρόκειται για μία απλή αλλά σημαντική προσθήκη που κάνει τα τείχη πολύ σημαντικότερα απ’ όσο ήταν στο παρελθόν και προσδίδει νέες στρατηγικές μεθόδους άμυνας.

Ακόμα, πλέον έχουμε μία προσέγγιση που θυμίζει άλλα παιχνίδια και όχι τα πρώτα AoE: όταν μεταβαίνουμε σε κάποια νέα εποχή, διαλέγουμε μεταξύ δύο επιλογών σε ένα upgrade tree. Επίσης, η μετάβαση αυτή γίνεται αφού χτίσουμε ένα “landmark”, που είναι ξεχωριστά, ειδικά κτήρια που μας δίνουν ιδιαίτερες ιδιότητες. Μία ακόμα αλλαγή σε σχέση με τον δεύτερο τίτλο στον οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο το Age of Empires IV, έχει να κάνει με τα resources: αν και επιστρέφει η πέτρα και γενικά έχουμε ίδια προσέγγιση στη συλλογή των υλικών, σίγουρα η διαδικασία είναι πιο εύκολη και απλή στη χρήση.

Αλλαγές στις μάχες και τα resources

Για παράδειγμα, αυτήν τη φορά δεν θα ακούσετε εκείνον τον εφιαλτικό ήχο της φάρμας που χρειάζεται ανανέωση, καθώς η παραγωγή είναι συνεχής και αυτόματη. Ακόμα, το φαγητό μπορεί και πάλι να προκύψει από πρόβατα που βρίσκουμε στον χάρτη, τώρα όμως εκείνα αρχίζουν να ακολουθούν τους scouts αν περάσουν από δίπλα τους και έτσι μπορούμε να συγκεντρώσουμε πολλά χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθούμε συνεχώς την πορεία του εξερευνητή. Επίσης, οι scouts μπορούν να κυνηγούν και να φέρνουν πίσω στη βάση τα τρόφιμα, άρα πλέον σε γενικές γραμμές έχουν αναβαθμισμένο ρόλο, ο οποίος ενισχύεται περισσότερο εξαιτίας μιας νέας λειτουργίας: των ambushes. Οι ενέδρες αυτές πραγματοποιούνται αν κρυφτούμε μέσα σε δάση, όπου η όραση του εχθρού είναι περιορισμένη, και βγούμε ξαφνικά για να κατατροπώσουμε τις μονάδες του όταν δεν το περιμένει.

Στις μάχες, υπάρχει επίσης μία πιο streamlined προσέγγιση, καθώς κάποιες στρατιωτικές μονάδες έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε επί τόπου siege units, αμυντικά και επιθετικά, όπως καταπέλτες και πολιορκητικούς κριούς, ενώ πλέον η καταστροφή των κτηρίων είναι πιο ικανοποιητική από ποτέ εξαιτίας των animations αλλά και της χρήσης φωτιάς απ’ τους στρατιώτες μας, η οποία προκαλεί ζημιά σιγά-σιγά. Επίσης, το campaign πλέον θα παρουσιάζεται σε στιλ ντοκιμαντέρ, με πραγματικά πλάνα από περιοχές και αναπαραστάσεις, αλλά και με ψηφιακά «βοηθήματα» που δείχνουν τα στρατεύματα της εποχής και μέρος των μαχών.

Ασυμμετρία στον σχεδιασμό

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση που έχουν ακολουθήσει οι δημιουργοί όσον αφορά στους πολιτισμούς που μπορούμε να διαλέξουμε, οι οποίοι είναι «μη συμμετρικοί». Αυτό σημαίνει πως, αν και μοιράζονται κάποια βασικά χαρακτηριστικά, σε άλλα είναι εντελώς διαφορετικοί. Για παράδειγμα, το γνώριμο για τη σειρά μοτίβο «τοξότες, καβαλάρηδες, ακόντια» συνεχίζει και κυριαρχεί, αλλά κάποιοι civilizations έχουν τελείως μοναδικούς μηχανισμούς. Οι Μογγόλοι, για παράδειγμα, μπορούν να μαζεύουν τα κτήριά τους και να τα μετακινούν σε άλλες περιοχές, κάτι που δεν ισχύει για τους άλλους. Έτσι, προκύπτουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε διαφορετικούς χάρτες και σε άλλες καταστάσεις, ανάλογα με τον λαό που χειριζόμαστε. Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση, χωρίς αμφιβολία, που χρειάζεται κάποιον χρόνο για να φανεί και για να κριθεί συνολικά.

Ο νέος τίτλος κυκλοφορεί στις 28 Οκτωβρίου (θα είναι διαθέσιμος και στο Game Pass για PC) και μπορείτε να μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα αλλά και το περιοδικό μας για να μάθετε περισσότερα για το Age of Empires IV.