25 χρόνια Lara Croft: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον του Tomb Raider

Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, «γεννήθηκε» μία από τις πιο αναγνωρίσιμες ηρωίδες του μέσου των video games, αλλά και της διασκέδασης γενικότερα, αφού την είδαμε σε ταινίες, κόμικς και γενικά σχεδόν παντού. Η πρώτη συνάντησή μας με τη Lara Croft σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1996, στην κονσόλα Sega Saturn, πριν έρθει τον Νοέμβριο του ίδιου έτους σε PC και PlayStation.

Και ποιος δεν θυμάται την πρώτη φορά που είδε τη Lara Croft, την πρώτη φορά που έπαιξε Tomb Raider τότε, σε μια εντελώς διαφορετική εποχή όσον αφορά το gaming, που σηματοδοτούσε τη μετάβαση από τις δύο στις τρεις διαστάσεις, την πιο εντυπωσιακή μετάβαση δηλαδή στην ιστορία του μέσου;

Εγώ θυμάμαι ξεκάθαρα την πρώτη φορά που είδα το Tomb Raider στην κονσόλα της Sega, που ήταν και η πρώτη φορά που είδα παιχνίδι σε τρεις διαστάσεις. Μέχρι τότε έπαιζα σε SNES και σε προηγούμενα μηχανήματα, με τίτλους όπως το Donkey Kong Country 2 να είναι οι πιο εντυπωσιακοί στην πρόσφατη μνήμη μου. Η πρώτη φορά που είδα το Tomb Raider ήταν απίστευτη, δεν μπορούσε να περιγραφεί με λόγια. Μάλιστα, έτυχε να παίξει πρώτα ο αδερφός μου, σε ένα φιλικό σπίτι, και μετά προσπαθούσε να μου περιγράψει τι είδε: πατούσες το «πάνω» στο χειριστήριο, και πήγαινες «πάνω», μου έλεγε κι εγώ δεν μπορούσα να καταλάβω τι εννοεί. Την επόμενη ημέρα το είδα κι εγώ και έμεινα με ανοιχτό το στόμα. Έπαιξα κι άλλους αξιόλογους τίτλους της εποχής τότε, αλλά το Tomb Raider ήταν το παιχνίδι που με κέρδισε και που αποτέλεσε τη μετάβαση στη νέα εποχή για εμένα και για πολύ ακόμα κόσμο φυσικά.

Τα μαγικά συστατικά: μυστηριώδης ατμόσφαιρα του Tomb Raider, το lore από πίσω, οι μάχες με πιστολίδι και αέρινες τούμπες, το τρισδιάστατο περιβάλλον με πισίνες και πλατφόρμες, αλλά και η ίδια η Lara, μία ατρόμητη εξερευνήτρια σε εντελώς ανδροκρατούμενη εποχή για τη δράση και την περιπέτεια. Η ηρωίδα του Tomb Raider έμελλε να γίνει στη συνέχεια χαρακτήρας-συνώνυμο του gaming -σχεδόν κάθε άνθρωπος την αναγνώριζε, είτε έπαιζε είτε όχι.

Η πορεία του franchise συνέχισε λαμπρή για μερικά χρόνια, μέχρι που ήρθε το πρώτο στραβοπάτημα, το οποίο συνέπεσε με τη μετάβαση της σειράς στη νέα γενιά του PlayStation, το PS2. Το Tomb Raider: The Angel of Darkness, λοιπόν, που ήταν ο τελευταίος τίτλος του franchise για την Core Design, την εταιρεία που το δημιούργησε, αφού στη συνέχεια πήρε τα ηνία η Crystal Dynamics. Το Angel of Darkness δεν έλαβε ιδιαίτερα θετικές κριτικές: το σενάριο θεωρήθηκε αξιόλογο, αλλά σχεδόν όλες οι άλλες πτυχές του παιχνιδιού αναφέρθηκαν ως μη ικανοποιητικές. Βεβαίως, είδαμε και την Angelina Jolie ως Lara Croft, ενώ πολύ αργότερα τον ρόλο ενσάρκωσε και η Alicia Vikander. Η Lara βρίσκεται παντού και συνεχίζει να έχει παρουσία ακόμα και τώρα που μπαίνει στο δεύτερο μισό της τρίτης δεκαετίας της ζωής της.

Τρία χρόνια μετά, το 2006, (και αφού δεν ευδοκίμησε το horror Ascension) η Crystal Dynamics μπήκε δυναμικά στο franchise με το Tomb Raider: Legend. Ήταν μία επιστροφή για τη Lara, αλλά ταυτόχρονα είδαμε και μια προσπάθεια για αναβίωση του franchise, για εκσυγχρονισμό και αλλαγή της γενικότερης εικόνας, μάλλον εξαιτίας του φόβου της ενδεχόμενης κούρασης που έφερε το Angel of Darkness. Η εταιρεία συνέχισε με μία νέα ματιά στο πρώτο παιχνίδι, με το Tomb Raider: Anniversary, και με έναν ακόμα τίτλο, το Underworld. Όλα αυτά ήταν αξιόλογες προσθήκες στη σειρά, αλλά πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι μικρά φρεσκαρίσματα δεν αρκούν, και χρειαζόταν κάτι πιο δραστικό.

Επόμενο Tomb Raider, λοιπόν, το “Tomb Raider”, πάλι από την Crystal Dynamics, που πράγματι ανανέωσε τη σειρά το 2013, πέντε χρόνια μετά το Underworld, αλλάζοντας αισθητά την προσέγγιση, δίνοντάς μας μια νεαρή, άπειρη και ακατέργαστη Lara με αρκετά διαφορετική απεικόνιση, πιο ρεαλιστική αυτή τη φορά. Πήραμε με αυτόν τον τίτλο ένα ωμό παιχνίδι δράσης με πινελιές επιβίωσης, με βία, stealth, ένα αξιόλογο σενάριο που διαφοροποιεί τις ρίζες της ηρωίδας και με στοιχεία των παλιών τίτλων φυσικά, όπως την εξερεύνηση και μίνι γρίφους. Οι κριτικές ήταν εξαιρετικές, η σειρά έφτασε πάλι να συζητιέται και να χωρά στην επικαιρότητα, κάτι που συνεχίστηκε με το επόμενο παιχνίδι, το σίκουελ, Rise of the Tomb Raider. Το τρίτο κεφάλαιο της τριλογίας, Shadow of the Tomb Raider, δεν έφτασε να λάβει αντίστοιχους επαίνους με τους προκατόχους του, αν και κάποια στοιχεία δέχτηκαν θερμή κριτική, όπως η αντιμετώπιση των γρίφων και των τάφων.

Ωστόσο, βρισκόμαστε πια σε ένα σημείο σαν και τα προηγούμενα, εκείνα που ζητούσαν μια ανανέωση, μια φρεσκάδα στην προσέγγιση της σειράς. Τώρα, δεν ξέρουμε πού ακριβώς θα μας πάει το μέλλον, αλλά γνωρίζουμε πως το Tomb Raider έχει καταφέρει να παραμείνει στο προσκήνιο μετά από τόσα χρόνια. Από δηλώσεις και φήμες, προκύπτει πως η επόμενη περιπέτεια της Lara Croft ενδέχεται να μας δώσει ένα σενάριο που θα διαδραματίζεται όταν πια θα έχει γίνει η «γνωστή», έμπειρη Lara, θα έχει βγει δηλαδή από τα λημέρια του origins και του reboot, για να συνδυάσει τα παλιά χαρακτηριστικά της ηρωίδας με το νέο της backstory. Με λίγα λόγια, αν αυτό τελικά πράγματι γίνει πραγματικότητα, ίσως δούμε ένα reboot του πρώτου, του κλασικού Tomb Raider, με τον «αέρα» όμως της πρόσφατης τριλογίας. Ως τότε, θα περιμένουμε να δούμε την επόμενη ταινία με την Alicia Vikander στον ρόλο της Lara Croft, και το animated show του Netflix. Εξάλλου, μάλλον θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι το επόμενο βασικό παιχνίδι του franchise. Όπως και να ‘χει, ευχαριστούμε Lara που μας έμαθες τι είναι το action-adventure, και ειδικά που μας ταξίδεψες στις τρεις διαστάσεις για πρώτη φορά.