Σκληρή κριτική για το Xbox στο Twitter

Η στρατηγική της Microsoft όσον αφορά την κονσόλα της, το Xbox, τα τελευταία χρόνια έχει συζητηθεί αρκετά, καθώς έχει αρχίσει να απομακρύνεται από την παραδοσιακή προσέγγιση των αποκλειστικών τίτλων και επιχειρεί να στήσει ένα δικό της «οικοσύστημα».

Τα παιχνίδια του Xbox παίζουν και σε PC, έρχεται και το cloud, το Game Pass φέρνει τους μεγάλους τίτλους αμέσως μόλις κυκλοφορήσουν και, γενικά, όπως και μεταξύ new και last gen, το Xbox θολώνει τα όρια μεταξύ διαφορετικών συστημάτων.

Η Sony, από την άλλη, πρόσφατα άρχισε να φέρνει τους αποκλειστικούς τίτλους της κονσόλας της σε PC και προέκυψαν αντιδράσεις μάλιστα, ιδίως μετά την ανακοίνωση περί μεταφοράς της «ναυαρχίδας» της. Η προσέγγιση της εταιρείας του PlayStation είναι διαφορετική μέχρι στιγμής και συνεχίζει να βασίζεται πολύ στα exclusives της. Ενώ οι συζητήσεις φουντώνουν σχετικά με το τι είναι προτιμότερο, για τις εταιρείες αλλά και για το κοινό τους, το Xbox έκανε μία ανάρτηση στο Twitter που άναψε περισσότερο την κουβέντα. Συγκεκριμένα, στον επίσημο λογαριασμό του Xbox διαβάσαμε πως «Το gaming είναι για όλους».

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε ως επί το πλείστον θετικές αντιδράσεις, όμως η απάντηση που έδωσε ο λογαριασμός του Xbox σε ένα σχόλιο άλλαξε το πρόσημο και προέκυψε σκληρή κριτική απέναντι στην προσέγγιση της εταιρείας. Η κριτική προέκυψε αφού κάποιος χρήστης της πλατφόρμας έγραψε ένα θετικό σχόλιο ως απόκριση στην αρχική ανάρτηση, για να λάβει την απάντηση, από τον λογαριασμό του Xbox: «ο πραγματικός τρόμος στο gaming είναι το gatekeeping».

Η αναφορά σε «τρόμο» έχει να κάνει απλώς με το όνομα του χρήστη, που περιελάμβανε τη λέξη “horror” και έτσι το Xbox επιχείρησε μάλλον να κάνει ένα λογοπαίγνιο. Αν δεν γνωρίζετε, “gatekeeping” είναι όρος που αναφέρεται σε πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων ο αποκλεισμός ανθρώπων από κάποια δραστηριότητα ή κοινότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορούμε να ερμηνεύσουμε την αναφορά ως σχετική με την αποκλειστικότητα των παιχνιδιών, μιας και είναι επίκαιρο ζήτημα κιόλας.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να εμφανιστούν, με τον κόσμο να καυτηριάζει το σχόλιο και να κάνει λόγο για υποκρισία από τη μεριά του Xbox, φέρνοντας ως παράδειγμα την αγορά της Bethesda από τη Microsoft, κίνηση που, όπως λένε οι χρήστες αυτοί, αποκλείει κόσμο από παιχνίδια που ως τώρα απολάμβανε ελεύθερα σε διαφορετικές πλατφόρμες. Επίσης, άλλοι χρήστες αναφέρονται στην ανάγκη συνδρομής για να παίζει κανείς online, στοχοποιώντας και αυτήν την προσέγγιση ως φαινόμενο gatekeeping.

Οι αντιδράσεις αυτές είναι κατανοητές, αφού η στιγμή, το timing του σχολίου δεν ήταν και πολύ πετυχημένο. Είναι όμως και δικαιολογημένες; Είναι αναμενόμενο για μια εταιρεία σαν τη Microsoft να προσπαθεί να εξασφαλίσει εταιρείες και αποκλειστικές συμφωνίες για τις κονσόλες της, ιδίως όταν το ίδιο κάνει και ο ανταγωνισμός. Σκεφτόμαστε ότι κάποτε παίζαμε Elder Scrolls σε διάφορες πλατφόρμες και πλέον το επόμενο παιχνίδι του franchise θα είναι διαθέσιμο μόνο για Xbox και PC, αλλά ξεχνάμε μάλλον πως αυτό δεν ξεκίνησε τώρα, με την Bethesda και τη Microsoft.

Εξάλλου, κάποτε παίζαμε Spider-Man σε Xbox, για παράδειγμα, ενώ βλέπουμε όλο και περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες μια εταιρεία επιχειρεί να αποκτήσει μερική, χρονική αποκλειστικότητα για έναν τίτλο. Το πεδίο της «μάχης» πλέον έχει διαμορφωθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, είτε συμφωνούμε με την προσέγγιση είτε όχι, και οι εταιρείες κινούνται ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου και με το συμφέρον τους. Καμία δεν είναι «πιο κακιά», δεν μιλάμε για super-villains. Λάθος κινήσεις έχουμε δει από κάθε μεριά, αλλά βλέπουμε και σωστές σαφώς. Και, επίσης, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα συνήθως, ώστε να κρίνουμε ολόκληρη τη στρατηγική μιας εταιρείας, που σε μεγάλο βαθμό τώρα διαμορφώνεται και κολυμπά σε αχαρτογράφητα νερά μερικές φορές, με βάση ένα σχόλιο. Αν δεχτούμε πως η Microsoft κάνει gatekeeping, τότε πρέπει να δεχτούμε πως όλες οι εταιρείες κάνουν gatekeeping. Κάτι που, αν ισχύει, είναι ένα βαθύτερο ζήτημα και δεν αναλύεται επαρκώς με την πρακτική της Microsoft και την εξαγορά μιας εταιρείας.

Πάντως, το brand του Xbox μάς έχει δώσει ένα πολύ θετικό δείγμα σχετικά με την υποστήριξη παλαιότερων τίτλων που προέρχονται από προηγούμενες γενιές, αλλά έχει κάνει και ευπρόσδεκτες κινήσεις για να «ανοίξει» η πλατφόρμα και τα παιχνίδια να είναι διαθέσιμα σε μεγαλύτερο μέρος του κοινού. Δεν τα έχει κάνει όλα σωστά, φυσικά (όπως και καμία εταιρεία), και βεβαίως έχουν προκύψει -άλλες δικαιολογημένες και άλλες όχι- αντιδράσεις, αλλά δεν μπορούμε να μην δίνουμε τα εύσημα όταν κάτι γίνεται όπως πρέπει, ούτε μπορούμε να ρίξουμε όλο το φταίξιμο σε μία πλευρά για μια προσέγγιση που εντοπίζεται σε όλη τη βιομηχανία.

Προκύπτουν πολλά ζητήματα, σχετικά με το τι ακριβώς είναι και τι όχι gatekeeping στο gaming, αλλά και σχετικά με τη διατήρηση των παιχνιδιών προηγούμενης γενιάς ώστε να μπορούν να τα παίζουν οι επόμενες, αλλά ας τα συζητήσουμε άλλη φορά, κάθε ένα στον καιρό του.