Το πιο παράξενο παιχνίδι τρόμου της χρονιάς

Ο πιο αλλόκοτος τίτλος τρόμου για το 2021, αν αυτό δεν αλλάξει στους επόμενους μήνες, θα είναι το Inscryption του Daniel Mullins.

Φαινομενικά, πρόκειται για ένα παιχνίδι με κάρτες και σκοτεινό ύφος. Πράγματι, είναι ένα παιχνίδι με κάρτες και όντως το ύφος του είναι σκοτεινό. Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Στην αρχή, βρισκόμαστε σε μια μυστηριώδη καλύβα, χωρίς να ξέρουμε γιατί ή πού ακριβώς είμαστε. Μαζί μας, στον χώρο εντοπίζουμε μια ακόμα οντότητα που κρύβεται στις σκιές με τα μάτια μόνο να φαίνονται. Το παράξενο πλάσμα μάς μιλά και αρχίζουμε να παίζουμε κάρτες, σε ένα παιχνίδι γεμάτο με περίπλοκους κανόνες που αποκαλύπτονται σιγά-σιγά. Ο αντίπαλός μας «κλέβει», αλλάζει τα δεδομένα συνεχώς, και φορά μάσκες για να παρουσιάζεται ως διαφορετικό άτομο κάθε φορά.

Η καλύβα είναι γεμάτη ήχους, η μουσική στήνει εφιαλτική ατμόσφαιρα, και τα μάτια μάς κοιτούν συνεχώς, όσο ρίχνουμε στο ξύλινο τραπέζι τις κάρτες μας για να πάρουμε μια νίκη. Αντί για πόντους, mana ή κάτι παρόμοιο, εδώ παίζουμε με το αίμα των πλασμάτων που βρίσκονται στις όψεις των καρτών, θυσιάζοντάς τα για να πάρουμε ισχυρότερες κάρτες και να καταφέρουμε να κερδίσουμε. Είναι ένα μακάβριο παιχνίδι.

Κάποια στιγμή, όμως, διαπιστώνουμε ότι μπορούμε να σηκωθούμε απ’ το τραπέζι όποτε θέλουμε και να εξερευνήσουμε το μικρό, σκοτεινό δωμάτιο. Γρήγορα θα καταλάβουμε ότι η καλύβα δεν έχει διακοσμητικό ρόλο, δεν υπάρχει μόνο για να βοηθήσει στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας.

Στους τοίχους βρίσκουμε διάφορα αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων φέρνουν στον νου κλασικούς γρίφους. Θα βρούμε ένα ρολόι του οποίου τους δείκτες μπορούμε να γυρίσουμε, ένα χρηματοκιβώτιο με κωδικό, ένα χέρι που κρατά κλειδωμένο ένα μαχαίρι, και μία ντουλάπα με κλειδαρότρυπα, μεταξύ άλλων, δίπλα απλό την αποκλεισμένη έξοδο της καλύβας. Δεν ξέρουμε γιατί βρισκόμαστε εκεί μέσα, αλλά όλο το στήσιμο μας κάνει να θέλουμε να φύγουμε.

Έτσι, φαίνεται ότι το Inscyption κρύβει πίσω από τους μηχανισμούς του, πίσω από το παιχνίδι με τις κάρτες, ένα δεύτερο που ανήκει στο είδος του “Escape Room”. Στη συνέχεια, θα βρούμε στοιχεία για το πώς θα λύσουμε τους διάφορους γρίφους και θα αρχίσει να διαμορφώνεται μία πλοκή, με παράξενους χαρακτήρες, μερικοί από τους οποίους είναι… κάρτες που μιλούν.

Αργότερα, εμφανίζονται στοιχεία από roguelike τίτλους, θα βγάλουμε φωτογραφία τον εαυτό μας πριν «πεθάνει» για να του δώσουμε αιώνια ζωή σε μία κάρτα, θα ελευθερώσουμε έναν παγιδευμένο λύκο, θα αντιμετωπίσουμε έναν βαρκάρη που κρατά έναν τεράστιο γάντζο, θα ανταλλάξουμε δόντια για γούνες με τον έμπορο, θα δούμε κάρτες να τρέμουν φοβισμένες και… γενικά, τα πάντα γίνονται όλο και πιο παράξενα. Μάλιστα, από ένα σημείο και μετά, γίνονται τόσο παράξενα που δεν μπορώ να μιλήσω ξεκάθαρα για όσα συμβαίνουν, επειδή έτσι θα σας το χαλάσω και πραγματικά το Inscyption επιφυλάσσει δεκάδες εκπλήξεις, αλλόκοτες, απόκοσμες και πολύ ιδιαίτερες.

Το Inscryption είναι ένα «στοιχειωμένο» παιχνίδι, γεμάτο εμπνευσμένες ιδέες και μια μοναδική ατμόσφαιρα, αλλά και με παρουσίαση που θα σας μείνει στο μυαλό για πολύ καιρό. Αν σας φαίνεται έστω και λίγο ενδιαφέρον, δοκιμάστε το χωρίς να το ψάξετε πρώτα, χωρίς να ξέρετε τίποτα για την παράξενη δομή του, και δεν θα χάσετε. Υπάρχει και demo, για να πάρετε μια γεύση. Για αρχή, ρίξτε μια ματιά στο trailer, αλλά να ξέρετε ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό της εμπειρίας στο σύνολό της:

Το Inscryption κυκλοφόρησε στις 19 Οκτωβρίου για PC, με εκδότρια εταιρεία την Devolver Digital.