Το Elden Ring μοιάζει με νέο Dark Souls, ευτυχώς

Πλέον, έχουμε δει αρκετό υλικό από το gameplay του πολυαναμενόμενου τίτλου της FromSoftware, Elden Ring, ώστε να αρχίσουν να σχηματίζονται απόψεις. Φαίνεται ότι αυτήν τη φορά θα δούμε τον πιο ευρέως προσβάσιμο τίτλο της εταιρείας, μετά τα Dark Souls, Bloodborne και Sekiro. Χωρίς να ξέρουμε καν πόσο αυξημένη θα είναι η δυσκολία του Elden Ring, βλέπουμε μια προσέγγιση ικανή να φέρει περισσότερο κόσμο στο έργο της εταιρείας, με έναν ανοιχτό κόσμο για εξερεύνηση, εντυπωσιακή καλλιτεχνική επιμέλεια που διαφοροποιείται από εκείνη των περισσότερων open world παιχνιδιών, ενώ βλέπουμε πιο πολλά όπλα και μαγικά, αλλά και πιο έντονη έμφαση στον διάλογο σε σχέση με ό,τι περιμέναμε.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που ενδεχομένως θα «ανοίξουν» το Elden Ring περισσότερο και θα το κάνουν ελκυστικό για μεγαλύτερη μερίδα παικτών. Ωστόσο, η «αύρα» του Dark Souls είναι αδιαμφισβήτητα παρούσα και στοιχειώνει το νέο παιχνίδι της FromSoftware από την πρώτη εμφάνισή του. Πολλοί κάνουν λόγο για το “Dark Souls 4”, εννοώντας ότι το Elden Ring μοιάζει πολύ με τη διάσημη σειρά της εταιρείας, ότι δεν διαφοροποιείται αρκετά για να δικαιολογήσει τη νέα του ονομασία.

Πράγματι, το Elden Ring μοιάζει πολύ με παιχνίδι της σειράς Souls, με μία εξέλιξη της προσέγγισης του franchise αυτού. Στο νέο, 15λεπτο trailer που παρουσιάζει εκτενώς το gameplay του Elden Ring, βλέπουμε πώς ακριβώς μοιάζει ο τίτλος με ένα καινούργιο Dark Souls, και καταλαβαίνουμε επίσης γιατί αυτό είναι κάτι θετικό, κάτι επιθυμητό.

Το trailer, λοιπόν, μας δείχνει στην αρχή τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα να κινείται σε έναν ανοιχτό κόσμο ιππεύοντας το άλογό του. Κατεβαίνει ένας δράκος, βλέπουμε μάχη μαζί του, ρίχνουμε μια ματιά στην εξερεύνηση, στα μαγικά, στο stealth και σε πολλά ακόμα στοιχεία του παιχνιδιού, άλλα γνώριμα και μερικά νεοφερμένα για την εταιρεία.

Λοιπόν, αν το Elden Ring δεν έμοιαζε με Souls, μάλλον θα ήταν ένα ακόμα παιχνίδι περιπέτειας σε ανοιχτό κόσμο, ένα ακόμα Tsushima, ένα Assassin’s Creed. Όπως και αν το Sekiro δεν έμοιαζε με Souls, ίσως θα ήταν ένα αδιάφορο παιχνίδι με ninja σε σκεπές και generic stealth δολοφονίες. Όμως, η πολύ συγκεκριμένη ματιά της FromSoftware καταφέρνει πάντα να διαφοροποιήσει τον πυρήνα της εμπειρίας και να μας δώσει κάτι πιο ιδιαίτερο, κάτι μοναδικό, εικαστικά, ηχητικά, όσον αφορά την πλοκή αλλά και το ίδιο το gameplay.

Στο Elden Ring θα κυκλοφορήσουμε σε έναν ανοιχτό κόσμο, θα βάλουμε markers σε χάρτες, θα εξερευνήσουμε αρχαία μνημεία, θα ανέβουμε ψηλά για να παρατηρήσουμε την τοποθέτηση των εχθρών, θα κρυφτούμε σε χορτάρια για να μην μας δουν. Θα κάνουμε, δηλαδή, κλασικές, γνωστές δραστηριότητες που έχουμε πια συνηθίσει στα παιχνίδια του είδους. Όμως, στο Elden Ring θα μιλήσουμε με ένα τεράστιο βάζο με χέρια, θα κρυφτούμε από μοχθηρά πλάσματα σκοτεινής φαντασίας, θα συνομιλήσουμε με παράταιρους χαρακτήρες τα λεγόμενα των οποίων οριακά βγάζουν νόημα, και θα χάσουμε -μάλλον- πολλές φορές. Η ατμόσφαιρα των Souls, οι ιδιότυπες κινήσεις, οι παράξενοι διάλογοι, το περίπλοκο level design, η δυσκολία, ο εμπνευσμένος σχεδιασμός των πλασμάτων, είναι όλα στοιχεία που έχουν τη δύναμη να κάνουν το Elden Ring διαφορετικό, να οδηγήσουν σε μια φρέσκια προσέγγιση του open world είδους, που ίσως στο μέλλον θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλους δημιουργούς.

Αν καταφέρει η FromSoftware να διατηρήσει την αυξημένη δυσκολία αλλά να τη συνδυάσει με την ύπαρξη περισσότερων εργαλείων, αν καταφέρει να ενσωματώσει το κλασικό της level design σε έναν ανοιχτό κόσμο, αν μπορέσει να ενώσει τον στάνταρ σχεδιασμό του σύγχρονου open world με τους υπέροχους αναχρονισμούς των Souls, θα μιλάμε για ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα, που θα αναδείξει τα καλύτερα σημερινά στοιχεία του gaming αλλά και εκείνα που έρχονται από το παρελθόν, κάνουν «κύκλο» και γίνονται πάλι μέρος της συζήτησης.

Οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την επίδραση του άλματος. Κάτι τόσο απλό, τόσο σύνηθες, εδώ φαίνεται να ανοίγει δρόμους με τεράστιες προοπτικές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή φαίνεται ότι θα δούμε ένα παιχνίδι του οποίου ο σχεδιασμός των επιπέδων πατάει στις αρχές των Souls, αλλά ανοίγει την εμβέλεια, μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε με διάφορους τρόπους, να σκαρφαλώσουμε, να ανέβουμε σε λόφους, σε κτήρια, σε ερείπια. Και αυτό είναι συναρπαστικό, αν σκεφτούμε πόσο αξιοπρόσεκτος ήταν ο σχεδιασμός των επιπέδων της σειράς Souls και τι προοπτικές έχει πλέον, με ένα τόσο απλό νέο στοιχείο.

Φαίνεται ότι η εξέλιξη των Souls με το Elden Ring μπορεί να παραλληλιστεί με εκείνη που είδαμε στο Metal Gear Solid με το πέμπτο του κεφάλαιο, που πήγε τον εξαιρετικό σχεδιασμό σε ανοιχτό κόσμο και τον ανέβασε πολλά επίπεδα σε ποιότητα και ενδιαφέρον, και φυσικά έγινε σημείο αναφοράς. Ελπίζουμε να γίνει κάτι παρόμοιο και τώρα, και μοιάζει πιθανό, πράγματι. Αν όχι τώρα, με το Elden Ring, πότε;