Arcane: Μεγάλη έκπληξη η τηλεοπτική μεταφορά του LoL

Αναμενόμενα, το Arcane, η τηλεοπτική animated σειρά του Netflix που βασίζεται στο δημοφιλές παιχνίδι League of Legends (LoL), είναι πανέμορφο. Αυτό, το περιμέναμε. Είχαμε δει στο παρελθόν μερικά βίντεο που έφτιαχνε η Riot, εταιρεία ανάπτυξης του LoL, για τους χαρακτήρες της και ήταν πάντα εξαιρετικά. Οι ίδιοι οι ήρωες, επίσης, έχουν σχεδιαστεί με ενδιαφέροντα τρόπο, έχουν αρκετή ποικιλία αλλά και ένα ύφος το οποίο μοιράζονται, που δίνει την εντύπωση πως όλοι βρίσκονται στον ίδιο κόσμο. Η Riot έχει προσπαθήσει ξανά να αναπτύξει τους χαρακτήρες αυτούς αλλά και το σύμπαν του League of Legends γενικότερα, δίνοντάς μας στοιχεία για το lore, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να το κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να «ξεφύγουν» οι ήρωες απ’ το παιχνίδι και να «υπάρξουν» εκτός αυτού.

Η ανάπτυξη μιας animated ταινίας ή σειράς βασισμένης στο LoL ήταν κάτι που περιμέναμε να δούμε πολύ νωρίτερα, αλλά όπως και να ‘χει ήταν μια αναμενόμενη κίνηση. Το League of Legends έχει αρκετά ενδιαφέροντες και κουλ χαρακτήρες, είναι σχεδιασμένο με όμορφο τρόπο που θυμίζει concept art με νερομπογιές, και, γενικά, μπορεί να «σηκώσει» ένα δικό του σόου. Τώρα, η μεταφορά αυτή έγινε πραγματικότητα με την κυκλοφορία των πρώτων τριών επεισοδίων του Arcane, αποκλειστικά στο Netflix.

Αρχικά, εντύπωση κάνει ο τρόπος της κυκλοφορίας: δεν έχουμε και τα εννέα επεισόδια διαθέσιμα από την πρώτη ημέρα, ούτε όμως ακολουθείται το παραδοσιακό μοντέλο «ένα κάθε εβδομάδα». Το Arcane έχει χωριστεί σε τρία κεφάλαια των τριών επεισοδίων και κάθε ενότητα θα κυκλοφορεί με διάστημα μίας εβδομάδας απ’ την προηγούμενη. Μετά τους πειραματισμούς με τον τρόπο κυκλοφορίας του περιεχομένου του, όπως για παράδειγμα με την τριλογία Fear Street, το Netflix φαίνεται πως συνεχίζει τις δοκιμές και εδώ το μοντέλο είναι ταιριαστό. Τα τρία πρώτα επεισόδια μοιάζουν πράγματι με ξεχωριστό κεφάλαιο και αν τα επόμενα τρία διαφοροποιηθούν επαρκώς ώστε να αποτελούν το επόμενο με διακριτό τρόπο, τότε η κυκλοφορία σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να αιτιολογηθεί αλλά και να προσφέρει αρκετά στη δομή της σειράς. Τρία επεισόδια για μία εβδομάδα είναι καλύτερα από ένα για το ίδιο διάστημα, εξάλλου, και έτσι προκύπτει αγωνία για τη συνέχεια, αφού δεν θα μπορούμε να τη δούμε άμεσα. Έκπληξη αποτελεί και η διάρκεια των επεισοδίων: θα περιμέναμε 20λεπτα, αλλά τελικά παίρνουμε επεισόδια που διαρκούν 40 περίπου λεπτά το καθένα.

Έπειτα, περισσότερη εντύπωση κάνει η εικόνα του Arcane. Το animation είναι τρομερό, γεμάτο λεπτομέρεια, ελαφρώς «ρεαλιστικό» και ταυτόχρονα καρτουνίστικο. Τα χρώματα είναι απόλυτα ταιριαστά στο ύφος της σειράς αλλά και του παιχνιδιού, και τελικά οι τοποθεσίες και οι χαρακτήρες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από το video game, έχοντας όμως παράλληλα τη δική τους ταυτότητα. Κάθε «κάδρο» της μεταφοράς του Netflix είναι έτοιμο για wallpaper, με μία έξοψη αισθητική, με υφές σε στιλ watercolour και κινήσεις που δίνουν πνοή στους ήρωες και συνθέτουν συναρπαστικές σκηνές δράσης. Το Arcane είναι, μαζί με μερικά έργα ακόμα όπως το Spider-Man: Into the Spider-Verse, ένα απ’ τα καλύτερα πρόσφατα δείγματα animation.

Βέβαια, ήταν κάπως αναμενόμενο, δεν περιμέναμε δηλαδή μία συνεργασία μεταξύ Riot και Netflix να δώσει κάτι με χαμηλά production values -και πάλι βέβαια, το animation εντυπωσιάζει συνεχώς. Το κομμάτι για το οποίο δεν ξέραμε τι ακριβώς να περιμένουμε είναι το σενάριο. Εδώ, απρόσμενα, το Arcane χτυπά διάνα. Η ιστορία του βασίζεται σε χαρακτήρες και τοποθεσίες που έχουμε ακούσει από το παιχνίδι, αλλά δεν μένει σε απλό fan service. Με λίγα λόγια, έχουμε δύο ταυτόχρονες οπτικές γωνίες: μία στο ανώτερο μέρος της πόλης, με καθαρό αέρα και πλούσιους κατοίκους, και μία στο κατώτερο, με τοξικά απόβλητα στην ατμόσφαιρα και ανθρώπους που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα. Στο ένα τμήμα, το κάτω, έχουμε τη Vi, αγαπημένη “bruiser” από το παιχνίδι, να μπλέκει σε μία περίπλοκη υπόθεση μετά από μια ληστεία στο ανώτερο κομμάτι της πόλης. Στο μέρος αυτό, το πλούσιο, βλέπουμε κάποιους επιστήμονες να προσπαθούν να φτιάξουν μαγεία μέσω πειραμάτων.

Θα συναντήσουμε χαρακτήρες όπως οι Caitlyn, Viktor, Heimerdinger, Ekko, μεταξύ άλλων, και σε γενικές γραμμές η τηλεοπτική σειρά λειτουργεί ως origin story, δίνοντάς μας πληροφορίες για το πώς ξεκίνησαν οι ήρωες αυτοί την «καριέρα» τους. Θα δούμε, για παράδειγμα, πώς η Vi απέκτησε τα τεράστια μεταλλικά γάντια της… Ευτυχώς, δεν απαιτείται καμία γνώση για το σύμπαν του παιχνιδιού για να απολαύσετε την τηλεοπτική μεταφορά του. Αν ξέρετε τους ήρωες, τότε πράγματι θα δείτε λεπτομέρειες που θα σας διασκεδάσουν, αλλά η πλοκή στέκεται από μόνη της άνετα. Και, παραδόξως, είναι μία ιστορία με πολύ ενδιαφέρον, με χαρακτήρες που σας προσκαλούν να δεθείτε μαζί τους, με αξιόλογες ερμηνείες και με μία κεντρική πλοκή που θα σας κάνει να θέλετε να δείτε τι θα γίνει παρακάτω και να μάθετε περισσότερα για το σύμπαν. Το σενάριο είναι κλασικό, γνώριμο, και δεν προσπαθεί να καινοτομήσει, είναι όμως καλογραμμένο και δοσμένο με ολόσωστο ρυθμό -δεν πρόκειται για σκέτη «διαφήμιση» του παιχνιδιού, σε καμία περίπτωση. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στο γράψιμο των χαρακτήρων και της ίδιας της πόλης, αφού συνεχώς υπάρχει ένα “sense of place”, μία αίσθηση πως αυτές οι περιοχές υπάρχουν και λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένους κανόνες.

Επίσης, δεν πρόκειται για παιδικό ή κάτι παρόμοιο· στο Arcane θα δείτε θέματα και σκηνές δράσης που απευθύνονται ξεκάθαρα σε μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό, χωρίς όμως να φτάνουμε σε λημέρια απεικόνισης αποκλειστικά για ενηλίκους. Θα αρκούσαν οι γεμάτες ένταση μάχη, το υπέροχο animation, το διασκεδαστικό soundtrack και οι χαρακτήρες με το αποδοτικό design για να μας κρατήσει μια τέτοια σειρά, όμως εδώ έχουμε ένα σενάριο πολύ πιο αξιοπρόσεκτο από αυτό που περιμέναμε. Αν συνεχίσει έτσι, θα μιλάμε σίγουρα για την καλύτερη μεταφορά βιντεοπαιχνιδιού. Όπως και να ‘χει, σας προτείνουμε να δείτε το Arcane είτε έχετε επαφή με το League of Legends είτε όχι. Να αναφέρουμε, τέλος, πως μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σειρά στην πρωτότυπη μορφή της, στα Αγγλικά δηλαδή, αλλά και με ελληνικούς υπότιτλους ή πλήρη μεταγλώττιση, με πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα.

Τα τρία πρώτα επεισόδια του Arcane κυκλοφόρησαν στις 6 Νοεμβρίου ενώ τα επόμενα τρία θα τα δούμε στις 13 και τα τρία τελευταία στις 20 του ίδιου μήνα, αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Netflix.