Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο YouTube

Έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι θα δούμε τη συγκεκριμένη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του YouTube, τώρα όμως ήρθε η ώρα να γίνει επίσημα πράξη: η πλατφόρμα θα «εξαφανίσει» τον αριθμό των dislikes στα βίντεο. Έτσι, δεν θα μπορούμε πλέον να δούμε πόσοι άνθρωποι πάτησαν dislike, παρόλο που η συγκεκριμένη επιλογή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη, αλλά τα αποτελέσματα θα γίνονται γνωστά μόνο στον δημιουργό του βίντεο. Άρα, ο δημιουργός θα μπορεί να βλέπει πόσος κόσμος πάτησε dislike στο βίντεό του, όμως το κοινό θα μπορεί να βλέπει μόνο τον αριθμό των likes.

Το YouTube αναφέρει πως, έπειτα από πολλές δοκιμές, πήρε την απόφαση να κάνει κρυφό τον αριθμό των dislikes επειδή με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι επιθέσεις σε κανάλια με “dislike bombing” πρακτικές, δηλαδή με μαζικά dislikes στοχευμένα σε βίντεο με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της πλατφόρμας, φαίνεται πως συχνότερα στόχος αυτής της πρακτικής ήταν μικρότερα κανάλια, ενώ επίσης αναφέρεται ότι με την εξαφάνιση του μετρητή των dislikes αφαιρείται το κίνητρο για τέτοιες «επιθέσεις» σε δημιουργούς.

Πράγματι, είναι αναμενόμενο μια τέτοια κίνηση να βοηθήσει μικρότερους δημιουργούς και να εξαφανίσει κάποιες τοξικές συμπεριφορές, όμως ταυτόχρονα αφαιρείται και ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία αντίδρασης και κριτικής που παρείχε η πλατφόρμα στους χρήστες της. Τώρα, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης της δυσαρέσκειας του κόσμου για ένα βίντεο ή μια καμπάνια κάποιας εταιρείας. Πλέον, δεν θα μπορούμε να μαθαίνουμε ποιο trailer ήταν εκείνο με τα περισσότερα dislikes…

Το YouTube λέει πως η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 11 Νοεμβρίου, οπότε αν βλέπετε ακόμη τον μετρητή με τα dislikes, αποχαιρετίστε τον σιγά-σιγά.