
Westwood Shadows: Ένα ενδιαφέρον ελληνικό παιχνίδι τρόμου, γεμάτο με δύσκολους γρίφους_

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και πιο συχνά ελληνικές προσπάθειες στον χώρο των video games. Μία από τις πιο πρόσφατες είναι το ελληνικό παιχνίδι Westwood Shadows που, κρίνοντας από τον πρόλογό του, φαίνεται πως ξέρει τι θέλει να είναι. Συχνά, όταν έχουμε να κάνουμε με παιχνίδια που φτιάχνονται από δημιουργούς με λίγη -ή και καθόλου- πείρα, εμφανίζονται κάποια αναμενόμενα προβλήματα. Αρκετές φορές βλέπουμε δημιουργούς που τα πηγαίνουν περίφημα σε ένα κομμάτι να δυσκολεύονται σε κάποιο άλλο και έτσι τελικά, με δεδομένα το περιορισμένο μπάτζετ και το μικρό μέγεθος της ομάδας ανάπτυξης, έχουμε τίτλους άνισης ποιότητας που χαρακτηρίζονται από έλλειψη focus.
Το Westwood Shadows της Redsoup Studio έχει προοπτικές να αποφύγει τέτοιου τύπου ελλείψεις, γιατί φαίνεται πως έχει πιο ξεκάθαρο στόχο. Αν κυκλοφορήσει όλο το παιχνίδι, φυσικά, μπορεί να μην είναι όπως φαίνεται, όμως με βάση το πρώτο του κεφάλαιο ο ελληνικός τίτλος τρόμου αποτελεί ευχάριστη έκπληξη.
Ένας δημιουργός χωρίς πολλή πείρα, καλό είναι να περιορίζει κάπως τις φιλοδοξίες του και να αναπτύσσει για αρχή ένα πιο απλό παιχνίδι. Το στήσιμο γρίφων δεν είναι εύκολη υπόθεση, το γράψιμο ενός αξιόλογου σεναρίου επίσης, ενώ η ενσωμάτωση μηχανισμών μάχης είναι που συνήθως πλήττει το αποτέλεσμα. Στο Westwood Shadows: Prologue, που διαρκεί περίπου 40 λεπτά έως μία ώρα -ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα λύσετε τους γρίφους-, δεν έχουμε μάχες. Μπορεί να παρουσιάζεται ως παιχνίδι τρόμου, όμως το αρχικό του κεφάλαιο δεν είναι γεμάτο τέρατα, πιστολίδι και επιβίωση.
Εδώ, χειριζόμαστε έναν αστυνομικό που, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης, βρίσκεται σε ένα μυστηριώδες σπίτι που κρύβει διάφορα μυστικά και συνδέεται κάπως με ένα δυστύχημα που είχε η οικογένεια του πρωταγωνιστή. Οι ερμηνείες των δύο χαρακτήρων που ακούμε περισσότερο στον πρόλογο είναι απόλυτα ικανοποιητικές -όχι «για ελληνικό παιχνίδι», απλώς ικανοποιητικές, γενικά. Η αρχή του σεναρίου είναι επίσης ενδιαφέρουσα και καταφέρνει να δημιουργήσει απορίες ώστε να θέλουμε να δούμε τη συνέχεια. Δεν πρόκειται για κάτι που δεν έχετε ξαναδεί, όμως είναι καλοφτιαγμένο και, πράγματι, καλύτερο απ’ ό,τι συνηθίζουμε να βλέπουμε σε μικρές, και ειδικά εγχώριες παραγωγές.

Οπτικά, το Westwood Shadows είναι απόλυτα επαρκές. Τα γραφικά του είναι αξιόλογα με δεδομένο πως πρόκειται για indie παραγωγή, ο φωτισμός κάνει σωστά τη δουλειά του, τα στοιχεία του περιβάλλοντος είναι ξεκάθαρα και βοηθούν στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας. Υπάρχουν και κάποια ψήγματα περιβαλλοντικής αφήγησης, που «σπάει» με λίγο exposition, αλλά όχι σε υπέρμετρο βαθμό. Οι τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε στον πρόλογο βρίσκονται όλες σε εσωτερικό χώρο και είναι ως επί το πλείστον σκοτεινές. Η τοποθέτηση των αντικειμένων στο περιβάλλον καταφέρνει να δημιουργήσει την αίσθηση πραγματικών χώρων, με έπιπλα, εφημερίδες, κλειδιά και άλλα καθημερινά αντικείμενα στα σωστά σημεία, χωρίς παράταιρο σχεδιασμό.

Το βασικό παράπονο σε αυτό το κομμάτι έχει να κάνει με τα ντουλάπια και τα συρτάρια, και με το πώς εκείνα ανοίγουν. Συγκεκριμένα, στο σπίτι που εξερευνούμε θα βρούμε αρκετά συρτάρια για να ανοίξουμε και θα δούμε πως μέσα σε κάποια απ’ αυτά κρύβονται σημαντικά αντικείμενα, χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Έτσι, όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, αρχίζουμε φυσικά να ψάχνουμε διεξοδικά κάθε σημείο του χώρου, για να διαπιστώσουμε όμως πως δεν ανοίγουν όλα τα ντουλάπια. Δηλαδή, πέφτουμε σε ένα κλασικό ατόπημα του είδους: βλέπουμε μπροστά μας δύο ακριβώς ίδια ντουλάπια, όμως ανοίγει μόνο το ένα, χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική ένδειξη για να μας βοηθήσει.
Είναι ένα σχεδιαστικό πρόβλημα που συναντάμε συχνά σε τέτοιου είδους παραγωγές, ειδικά όταν μιλάμε για ένα «μικρό» ελληνικό παιχνίδι, το οποίο συνηθίζεται και μπορεί να προσπεραστεί. Και, πράγματι, καλό θα ήταν να το προσπεράσετε, όπως και οτιδήποτε άλλο βρείτε ενοχλητικό (δεν υπάρχουν πολλά, το παιχνίδι τρέχει ολόσωστα και δείχνει όπως πρέπει με κάποιες μόνο εξαιρέσεις, όπως είναι η «ταπετσαρία» που απεικονίζει τους εξαιρετικούς χώρους απ’ τα παράθυρα).

Στη συνέχεια, το Westwood Shadows αρχίζει να παρουσιάζει τους γρίφους του, οι οποίοι είναι απροσδόκητα δύσκολοι. Στην αρχή θα βρείτε μια πόρτα που ξεκλειδώνει με κωδικό, και φυσικά θα αρχίσετε να πληκτρολογείτε ημερομηνίες που εντοπίσατε σε εφημερίδες και γράμματα μέσα στο σπίτι. Όμως, οι δημιουργοί εδώ «παίζουν» μαζί μας, έχοντας τοποθετήσει διάφορα στοιχεία στον χώρο, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον γρίφο. Η λύση βρίσκεται αλλού και, αν και στην αρχή φαίνεται απλή, τελικά περιπλέκεται όσο πρέπει.
Αργότερα, βρίσκουμε κι άλλους γρίφους, αρκετούς μάλιστα, και ο καθένας έχει κάτι νέο να δώσει. Πρόκειται για παζλ που είναι πιο δύσκολα απ’ τα συνηθισμένα και θα σας θυμίσουν άλλες εποχές του είδους, με πολύ ευχάριστο τρόπο. Οι λύσεις είναι πάντα «μπροστά στα μάτια μας» αλλά πρέπει πρώτα να σκεφτούμε και να αναλύσουμε τα διαθέσιμα στοιχεία -ενδεχομένως, θα κρατήσετε και σημειώσεις… Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, πραγματικά.

Ευχάριστο είναι επίσης το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του σπιτιού όσον αφορά την εξερεύνησή του δεν πέφτει σε κλασικά σφάλματα και είναι σωστός, ρεαλιστικός και εύκολος στην κατανόηση. Δεν θα βρείτε αδιέξοδα, ούτε άδεια δωμάτια. Κάθε στοιχείο έχει τοποθετηθεί όπως πρέπει για να έχουμε ένα «πραγματικό» σπίτι, αν και παράξενο και μυστηριώδες φυσικά. Μετά από λίγη ώρα, θα έχετε μάθει απ’ έξω τους διαδρόμους και τα δωμάτια, και το μόνο που θα μένει θα είναι να εντοπίσετε το επόμενο clue για έναν γρίφο. Όμως, σε μία ακόμα old-school κίνηση, οι δημιουργοί δεν σας αφήνουν να εξερευνήσετε με το πάσο σας, αφού ο φακός λειτουργεί με μπαταρίες, που τελειώνουν σιγά-σιγά. Βέβαια, βρίσκουμε αρκετές για να αναπληρώσουμε και δεν φαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλημα.
Το ίδιο ισχύει και για τα saves, που γίνονται σε στιλ Resident Evil παλιάς σχολής, με κέρματα σε τηλέφωνο, τα οποία τελειώνουν και αντιμετωπίζονται ως resource. Όλες, είναι επιλογές που ταιριάζουν στο επιδιωκόμενο ύφος του παιχνιδιού και στήνουν μία ελκυστική old-school αύρα που θα ικανοποιήσει πλήρως όσους και όσες ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο.

Όπως είπαμε πιο πάνω, δεν πρόκειται για παιχνίδι τρόμου με jump scares και τέρατα να πετάγονται από ντουλάπες, τουλάχιστον στον πρόλογό του. Ο τρόμος προσπαθεί να σκαρφαλώσει μέσω της βαριάς ατμόσφαιρας, του σκοταδιού και της μουσικής που ακολουθεί το ατμοσφαιρικό ύφος. Ακόμα, γίνεται προσπάθεια ένταξης του σεναρίου στο κομμάτι του τρόμου, με μια πλοκή που επιθυμεί να μας σηκώσει τις τρίχες και να μας φέρει εφιάλτες. Είναι νωρίς για να κρίνουμε κάτι τέτοιο, αλλά το πρώτο δείγμα είναι σίγουρα ελπιδοφόρο: καθόλου «φθηνό», είναι ένα στοχευμένο αποτέλεσμα που ξέρει τι θέλει να κάνει και πώς να το πετύχει. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον πρόλογο του Westwood Shadows δωρεάν πατώντας εδώ, ενώ ο τίτλος τρέχει και μια καμπάνια στο Kickstarter και ζητεί τη στήριξή σας. Εδώ, βρείτε τη σελίδα του τίτλου στο Steam. Ένα πολύ ενδιαφέρον και καλοφτιαγμένο εγχώριο πρότζετκ, αναμφίβολα, που αξίζει την προσοχή σας.