Ένας χρόνος PlayStation 5 – Πώς τα πήγε η κονσόλα της Sony

Το PlayStation 5 έκλεισε έναν χρόνο σήμερα, στις 12 Νοεμβρίου. Η κονσόλα νέας γενιάς της Sony είχε μια πρώτη χρονιά γεμάτη δυσκολίες, αλλά και με κάποιες εξαιρετικές στιγμές. Σε γενικές γραμμές, τα χαρακτηριστικά του PS5 ήταν ικανοποιητικά, με κάποιες αμφιλεγόμενες επιλογές εδώ κι εκεί, και με κάποια ζητήματα που επιλύθηκαν, αλλά χρειάστηκε αρκετός καιρός.

Μια σημαντική δυνατότητα που άργησε να ενσωματωθεί ήταν αυτή της επέκτασης του εσωτερικού χώρου αποθήκευσης της κονσόλας. Αρκετοί χρήστες εξέφρασαν παράπονα για τον περιορισμένο χώρο που έδινε το PS5, και έτσι για μεγάλο μέρος του κοινού η δυνατότητα επέκτασης ήταν απαραίτητη. Καλύτεργα αργά παρά καθόλου, λοιπόν και, παρόλο που άργησε, τελικά έγινε διαθέσιμη η επέκταση του SSD.

Ένα ακόμα μεγάλο γεγονός που έλαβε χώρα κατά την πρώτη χρονιά της ζωής της κονσόλας, ήταν η κυκλοφορία ενός νέου μοντέλου με διαφοροποιημένο σύστημα ψύξης. Όταν έγινε γνωστό πως το μοντέλο αυτό θα είναι ελαφρύτερο σε γραμμάρια, πολύς κόσμος έσπευσε να κατηγορήσει την εταιρεία ότι μειώνει τις επιδόσεις του PS5 για να μειώσει και το κόστος. Πλέον, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι η διαφορετική αυτή εκδοχή της κονσόλας παίζει με τον ίδιο τρόπο.

Βέβαια, άλλαξε και η βίδα της βάσης του PlayStation 5 ώστε να είναι πιο εύκολη η οριζόντια στήριξη, αν έτσι επιθυμείτε να τοποθετήσετε το μηχάνημά σας. Αν, πάλι, προτιμάτε το «ξαπλωμένο» PS5, δυστυχώς ο τρόπος που αυτό στέκεται αποδείχτηκε ελαφρώς ενοχλητικός, αφού δεν είναι πολύ σταθερό και η παραμικρή κίνηση αλλάζει τη θέση του αισθητά. Όπως και να ‘χει, έχουμε μία κονσόλα με αξιόλογες επιδόσεις, με όμορφο αν και παράξενο σχεδιασμό, και με αμφιλεγόμενο μέγεθος, που ξεπερνά σημαντικά εκείνο των παλιότερων κονσολών.

Σε άλλα νέα, έναν χρόνο μετά από την κυκλοφορία του PS5, τα προβλήματα της διάθεσης στην αγορά εξακολουθούν να υφίστανται εξαιτίας της διαμόρφωσης μιας παγκόσμιας κατάστασης με ελλείψεις σε εξαρτήματα, και βέβαια με δεδομένη την πανδημία COVID-19 που συνεχίζει να μας απασχολεί, δυστυχώς. Το PlayStation 5 έγινε η κονσόλα της Sony που έφτασε ταχύτερα τις 10 εκατομμύρια μονάδες τον Ιούλιο, αλλά έκτοτε έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον ρυθμό πωλήσεων του προκατόχου του, PlayStation 4.

Φανταζόμαστε πως οι ελλείψεις και τα προβλήματα έχουν παίξει τον ρόλο τους σε αυτό, αφού η απόκτηση ενός PlayStation 5 ήταν πραγματικά δύσκολη υπόθεση, για αρκετό κόσμο. Σύμφωνα με όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες, η αγορά ενός PS5 δεν αναμένεται να γίνει εύκολη, ούτε και το 2022.

Μια μεγάλη αλλαγή πλεύσης γύρω από το brand του PlayStation έρχεται με την αυξανόμενη μεταφορά αποκλειστικών τίτλων της κονσόλας σε υπολογιστές. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό πως θα δούμε μία απ’ τις «ναυαρχίδες» της Sony, το God of War, σε PC. Υπήρξαν αντιδράσεις και διάφορες αναλύσεις, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα: η εταιρεία έκανε το δικό της άνοιγμα σε αυτήν την αγορά, και θα δούμε αναλυτικότερα τις συνέπειες στο μέλλον.

Ακόμα, είδαμε μερικές αποκτήσεις εταιρειών που μεγαλώνουν την «οικογένεια» του PlayStation. Μέλος του brand της Sony έγιναν λοιπόν οι Bluepoint Games, η Firesprite, η Housemarque και η Nixxes. Μάλιστα, για να πάμε και σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής μιας κονσόλας, οι δύο από αυτές τις εταιρείες έδωσαν δύο από τους αποκλειστικούς τίτλους για το PS5 κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς του κύκλου του.

Η αρχή της κονσόλας, το λανσάρισμα, έγινε με την κυκλοφορία αρκετών αξιόλογων τίτλων, για διάφορα γούστα. Εκτός από third-party «μεγαθήρια» όπως τα Assassin’s Creed Valhalla και Call of Duty: Black Ops Cold War, είχαμε και δυνατά indie παιχνίδια όπως το The Pathless αλλά και αναβαθμίσεις για τη νέα γενιά, με το Observer: System Redux, μεταξύ άλλων. Ακόμα, όμως, είδαμε το εξαιρετικό remaster για το Marvel’s Spider-Man και το τρομερό expansion του, το Miles Morales. Τέλος, κυκλοφόρησε και το remake του Demon’s Souls, από την Bluepoint Games, τίτλος που έπαιζε αποκλειστικά στο PlayStation 5 και έδωσε ένα πολύ καλό δείγμα για το τι μπορεί να κάνει η νέα γενιά, ενώ σάρωσε στις κριτικές.

Παρά την πολύ υψηλή του ποιότητα, το Demon’s Souls ήταν παράξενη επιλογή για πρώτη μεγάλη αποκλειστικότητα, ειδικά κατά την περίοδο του λανσαρίσματος της κονσόλας, καθώς πρόκειται για παιχνίδι ιδιαίτερα αυξημένης δυσκολίας, που απευθύνεται σε συγκεκριμένο μέρος του gaming κοινού, κυρίως.

Αυτή η προσέγγιση μάλιστα έμελλε να έχει συνέχεια, όταν η Sony μάς έδωσε τον επόμενο αποκλειστικό τίτλο για τη νέα της κονσόλα, το Returnal της Housemarque, ένα απαιτητικό roguelike που όμοιό του δεν έχουμε δει ξανά σε τόσο mainstream κύκλους. Ένα εξαιρετικό παιχνίδι, πάντως, και μία από τις δυνατότερες gaming εμπειρίες για φέτος.

Στη συνέχεια, στο σύνολο της ζωής της κονσόλας μέχρι σήμερα, είδαμε timed exclusives όπως το πολύ δυνατό Deathloop της Arkane, αλλά και τίτλους όπως το Final Fantasy VII Remake Intergrade, που έκανε το αρχικό παιχνίδι ακόμα καλύτερο απ’ ό,τι ήδη ήταν. Μετά, είχαμε βέβαια και το Ratchet & Clank: Rift Apart, που έδειξε ακόμα καλύτερα τις δυνατότητες της κονσόλας και του SSD δίσκου που επιτρέπει ταχύτερoυς χρόνους φόρτωσης.

Βεβαίως, στο PS5 παίξαμε και πολλούς ακόμα multiplatform τίτλους, όπως τα Hades, Hitman 3, Resident Evil Village, Disco Elysium, It Takes Two, μεταξύ άλλων, αλλά είδαμε και τις αναβαθμισμένες εκδόσεις των Ghost of Tsushima και Death Stranding, που ονομάστηκαν “Director’s Cut” και έφεραν νέο περιεχόμενο, εκτός από οπτικές και τεχνικές βελτιώσεις. Γενικά, η λίστα της βιβλιοθήκης των διαθέσιμων παιχνιδιών για την κονσόλα της Sony, κατά το πρώτο έτος της κυκλοφορίας της, περιλαμβάνει πολλούς αξιόλογους τίτλους, αποκλειστικούς και μη.

Το μέλλον, φυσικά, αναμένεται συναρπαστικό, με παιχνίδια όπως τα Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7, God of War Ragnarok, Spider-Man 2 να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Πολλά από τα παιχνίδια που κυκλοφορούν και σε άλλες πλατφόρμες είχαν ένα πλεονέκτημα στο PS5: το χειριστήριο DualSense, που κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να ανεβάσει επίπεδο στην εμπειρία με τις λειτουργίες του. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χειριστήρια που έχουν πιάσει τα χέρια μας και, όταν πράγματι αξιοποιήθηκε πλήρως, όπως για παράδειγμα έγινε με το Astro’s Playroom και το Returnal, έκλεψε την παράσταση. Είναι κρίμα που, συνήθως, βλέπουμε επιφανειακή ενσωμάτωση των λειτουργιών και ελπίζουμε στο μέλλον να δούμε περισσότερα παιχνίδια που να εκμεταλλεύονται στο 100% τις δυνατότητες αυτού του εργαλείου.

Τελικά, η πρώτη χρονιά του PS5, παρόλο που είχε τον «αέρα» της μεταβατικής φάσης, μας έδωσε και αρκετούς πολύ δυνατούς τίτλους, κάποιους αποκλειστικούς και άλλους όχι. Το σίγουρο είναι πως, αν αποκτήσετε ένα PlayStation 5, δεν θα σας λείψουν τα παιχνίδια, ειδικά στο μέλλον της ζωής της κονσόλας της Sony.

Στο PS Blog η εταιρεία γνωστοποίησε τα 10 πιο δημοφιλή παιχνίδια στο PS5, με βάση τις ώρες που έχουν παιχτεί, σε μία λίστα που μπορείτε να δείτε παρακάτω και η οποία δεν περιλαμβάνει μεγάλες εκπλήξεις:

  • Fortnite
  • Call of Duty: Black Ops Cold War
  • FIFA 21
  • NBA 2K21
  • Assassin’s Creed Valhalla
  • Destiny 2
  • MLB The Show 21
  • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
  • Demon’s Souls
  • NBA 2K22