Abtos Covert, ένα ελληνικό παιχνίδι τρόμου στα χνάρια του Five Nights at Freddy’s

Οι εγχώριες προσπάθειες στον χώρο των video games συνεχίζονται, με όλο και περισσότερους δημιουργούς να μας παρουσιάζουν τα παιχνίδια τους. Είδαμε τον εξαιρετικό πρόλογο του Westwood Shadows, και τώρα παραμένουμε στο είδος του τρόμου για να παίξουμε το δωρεάν demo του Abtos Covert. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ, εμπνευσμένο από την πασίγνωστη σειρά Five Nights at Freddy’s, που μας στέλνει να επιβιώσουμε τη νύχτα σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο. Φυσικά, το φυλάκιο είναι απομονωμένο, τριγύρω υπάρχουν μόνο δέντρα και εμείς πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τη βγάλουμε καθαρή μέχρι το πρωί, αφού το μέρος είναι «στοιχειωμένο».

Το βασικό στήσιμο είναι γνώριμο αν έχετε παίξει τα παιχνίδια Five Nights at Freddy’s. Υπάρχει ένας μετρητής για την ηλεκτρική ενέργεια που είναι διαθέσιμη και ένα ρολόι που μετρά τις ώρες μέχρι να ξημερώσει και να τελειώσει η «πίστα». Επίσης, έχουμε έναν υπολογιστή που μας δείχνει τι «βλέπουν» οι κάμερες που βρίσκονται τοποθετημένες γύρω από το φυλάκιο. Έτσι, όπως και στο FnaF, πρέπει να παρακολουθούμε τον περίγυρό μας μέσα απ’ τις κάμερες για να δούμε αν έρχεται κάποιο από τα εχθρικά πλάσματα και να καταλάβουμε την ακριβή θέση του. Υπάρχουν κι άλλα σημεία ενδιαφέροντος στο φυλάκιο και σε μικρές αποθήκες απ’ έξω, όπως ένας μεγάλος χάρτης, ντουλάπες στις οποίες μπορούμε να κρυφτούμε, προβολείς στον πάνω όροφο, μεταξύ άλλων.

Οι οδηγίες στο demo είναι πολύ αφηρημένες, σε σημείο να μην καταλαβαίνουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, πώς να αντιμετωπίσουμε τα «τέρατα». Έτσι, όσο εμείς ασχολούμαστε με τις κάμερες και τους προβολείς, μπορεί να αιφνιδιαστούμε από «φαντάσματα», μερικά εκ των οποίων μοιάζουν με στρατιώτες που έχουν πεθάνει και στοιχειώνουν το φυλάκιο, ενώ υπάρχουν και κοριτσάκια που τραγουδούν ανατριχιαστικές μελωδίες. Χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί, ξαφνικά εμφανίζονται μπροστά μας τα πλάσματα αυτά και εμείς χάνουμε αμέσως. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα πιο εκτενές tutorial ώστε να γίνονται όλα κατανοητά, όμως ακόμα και έτσι, δυσνόητο, το Abtos Covert είναι διασκεδαστικό και το μπέρδεμα που προκαλεί ταιριάζει πλήρως στο επιδιωκόμενο ύφος και τη στοιχειμώνη ατμόσφαιρά του.

Μάλιστα, δεν πρόκειται για πιστή αντιγραφή του Five Nights at Freddy’s. Το Abtos Covert προσπαθεί να διαφοροποιηθεί αλλάζοντας κάποια στοιχεία της προσέγγισης και δίνοντάς μας περισσότερες δυνατότητες εξερεύνησης. Εδώ, μπορούμε να βγούμε από το εσωτερικό του φυλακίου και να κυκλοφορήσουμε έξω, στο σκοτεινό προαύλιο με το φακό μας στο χέρι, για να ελέγξουμε τη γεννήτρια ή να δούμε τι συμβαίνει στους γύρω δρόμους. Υπάρχουν αρκετά δωμάτια και εργαλεία, ενώ και τα πλάσματα που μας στοιχειώνουν δείχνουν να έχουν ξεχωριστές συμπεριφορές, αν και δεν είναι εύκολο να τις αποκρυπτογραφήσεις.

Ενδιαφέρον έχει η χρήση του ήχου ως μηχανισμού του gameplay, με ηχητικά εφέ που σηματοδοτούν συγκεκριμένες καταστάσεις και μας καλούν να μάθουμε πώς πρέπει να αντιδράσουμε. Θα ακούσουμε τρομακτικά τραγούδια, χτυπήματα σε μέταλλο, περπάτημα και πολλά άλλα, για να καταλήξουμε τελικά στον κόκορα που λαλεί όταν ξημερώνει, για να μας σβήσει το άγχος και την ένταση. Αν στο ολοκληρωμένο παιχνίδι υπάρχουν περισσότεροι ήχοι και πιο πολλές συμπεριφορές για να αντιμετωπίσουμε, το αποτέλεσμα φαίνεται πολλά υποσχόμενο.

Όπως και να ‘χει, πρόκειται για ένα demo που έχει πολλές προοπτικές, με εξαιρετική ατμόσφαιρα, όμορφα και απόλυτα ταιριαστά γραφικά, ήχους που προκαλούν jump scares και φαντάσματα με ενδιαφέρον στον σχεδιασμό και τις συμπεριφορές τους. Φαίνεται πως τα φαντάσματα του Abtos Covert είναι εμπνευσμένα από folk horror θρύλους, του είδους που ακούμε να εξιστορούν οι παππούδες σε ένα μικρό χωριουδάκι, και η προσέγγιση αυτή είναι ιδανική για παιχνίδι αυτού του συγκεκριμένου στιλ.

Κάποια στοιχεία χρειάζονται περαιτέρω «γυάλισμα»: οι οδηγίες θα μπορούσαν να παραμείνουν αφηρημένες αλλά να γίνουν πιο αποδοτικές, οι «διάλογοι» ερμηνεύονται με τέτοιον τρόπο ώστε οριακά καταλαβαίνουμε τι λένε οι χαρακτήρες και οι υπότιτλοι αργούν να εμφανιστούν, ενώ και το writing ακούγεται κάπως παράταιρο και επιτηδευμένο. Επίσης, η αλληλεπίδραση με τα αντικείμενα του χώρου θα μπορούσε να βελτιωθεί, καθώς ως έχει απαιτεί κινήσεις μεγάλης ακρίβειας και κουράζει μερικές φορές.

Όμως, αυτά είναι μικρά προβληματάκια, που μάλιστα είναι αναμενόμενα σε μια πρώιμη έκδοση, ενός indie παιχνιδιού ειδικά. Το Abtos Covert παρουσιάζει αρκετές συναρπαστικές ιδέες για να μας κάνει να παραβλέψουμε τα ζητήματα αυτά και, ειδικά αν οι επόμενες «πίστες» περιλαμβάνουν περισσότερες λειτουργίες για να ανακαλύψουμε, φαίνεται σίγουρο ότι θα είναι ένα πολύ διασκεδαστικό «παρεΐστικο» παιχνίδι τρόμου, που τιμά τις επιρροές του αλλά επιχειρεί να χαράξει τον δικό του δρόμο. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η υπόσχεση για κάποιου είδους σενάριο που δίνεται από την αρχή και ενισχύεται από τις περιγραφές του παιχνιδιού στη σελίδα του στο Steam. Αν σας αρέσουν τα jump scares τύπου Five Nights at Freddy’s, να έχετε τον νου σας στο Abtos Covert. Ρίξτε εδώ μια ματιά στον λογαριασμό του παιχνιδιού στο Facebook και παίξτε το δωρεάν demo στο Steam, πατώντας εδώ.