Ποιος ζήτησε αυτό το Final Fantasy;

Κυκλοφόρησε ο νέος τίτλος για το franchise του Final Fantasy, ή μάλλον για το franchise του Final Fantasy VII, που έχει πλέον ξεφύγει ως ξεχωριστή οντότητα. Μπορεί να περιμένουμε να δούμε περισσότερα για το Final Fantasy XVI, τι κι αν δεν ξέρουμε καν πώς θα είναι το δεύτερο κεφάλαιο του remake για το VII, η Square Enix αποφάσισε πως αυτό χρειαζόμαστε: ένα battle royale για κινητά που διαδραματίζεται στη Midgar.

Το Final Fantasy VII: The First Soldier, λοιπόν, κυκλοφόρησε την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, για κινητά (Android και iOS). Το έπαιξα για μερικές ώρες και το μόνο που σκέφτομαι είναι: ποιος το ζήτησε αυτό; Δεν λέω πως είναι ένα κακοφτιαγμένο παιχνίδι απαραίτητα, ούτε βέβαια πρόκειται για το πιο αξιόλογο battle royale μέχρι σήμερα. Απλώς… είναι αχρείαστο.

Το στήσιμο δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνο όλων των τίτλων του είδους των battle royale. Πέφτουμε από ψηλά σε έναν μεγάλο χάρτη που μικραίνει σιγά-σιγά, ψάχνουμε για εξοπλισμό και αντιμετωπίζουμε άλλους παίκτες για να κερδίσει ο ένας που θα μείνει στο τέλος.

Στο The First Soldier υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις που αντλούν έμπνευση από τα καθιερωμένα στοιχεία του franchise. Θα δούμε τερατάκια να τριγυρνούν στον χάρτη, σχεδιασμένα με το κλασικό στιλ της σειράς, θα τα νικήσουμε, θα ανεβάσουμε το level μας, θα μαζέψουμε materia για να κάνουμε summon και μαγικά. Είναι μια ευχάριστη πινελιά, που δημιουργεί μια σύνδεση με την ιστορία του Final Fantasy, όμως τελικά δεν πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές διαφοροποιήσεις, αφού το συνολικό αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με εκείνο άλλων τίτλων του είδους.

Βέβαια, η χρήση της Midgar ως υποβάθρου, με το τεράστιο μεταλλικό «πιάτο» να κρύβει τον ουρανό και τα γκρίζα, κατεστραμμένα ερείπια από κάτω -μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία του franchise- καταφέρνει να δώσει χαρακτήρα στο The First Soldier, που στον πυρήνα του φαίνεται ως ένα ακόμα battle royale. Φαίνεται πως ο στόχος ήταν να συνδυαστεί το είδος των battle royale με εκείνο των RPG, και είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα που δυστυχώς δεν δείχνει και τόσο διαφορετική τελικά από το κλασικό gameplay που συνηθίζεται σε τίτλους του ευρύτερου BR είδους. Ίσως να θέλει περισσότερη ώρα ενασχόλησης για να φανεί το βάθος του, αλλά δεν νομίζω πως θα συνεχίσω για πολύ ακόμα.

Βέβαια, ο χειρισμός πάσχει από ένα κλασικό πρόβλημα: είναι πολύ περίπλοκος για να χωρέσει στην οθόνη αφής. Μπορούμε να σκύψουμε, να κάνουμε κωλοτούμπες στο έδαφος, να πηδήξουμε, να σκαρφαλώσουμε σε τοίχους, να σημαδέψουμε με τη διόπτρα του όπλου μας, να πυροβολήσουμε, να κάνουμε reload, να επιτεθούμε με το σπαθί μας σε melee, να περιστρέψουμε την κάμερα, να κάνουμε μαγικά και special επιθέσεις, να οδηγήσουμε οχήματα, να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα, να ανοίξουμε τον χάρτη και το inventory… Είναι πάρα πολλές οι δυνατότητες που δίνονται και υπερεκτιμάται η αποδοτικότητα της οθόνης αφής ενός κινητού ως μεθόδου χειρισμού. Ίσως αν επιλέξουμε άλλον τρόπο το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο, αλλά στη βασική του μορφή μπερδεύει.

Δεν έχει καν σημασία βέβαια, καθώς το The First Soldier φαίνεται ικανοποιητικό, με υψηλά production values, με ένα franchise από πίσω το οποίο μπορεί να του δώσει ταυτότητα εύκολα και με διασκεδαστικούς μηχανισμούς και επαρκές βάθος (και microtransactions, φυσικά, ως free-to-play mobile game). Όμως, είναι μια κυκλοφορία που δεν φαίνεται να πιάνει τον παλμό της σειράς, ειδικά του έβδομου τίτλου της και ειδικά σήμερα. Σταμάτα να παίζεις μαζί μας Square Enix! Μας έδωσες τη Yuffie, πήραμε το upgrade για το PS5, έχουμε ΚΑΙ battle royale στη Midgar πλέον, πότε θα μάθουμε κάτι για το δεύτερο μέρος του remake; Θα είναι open world ή όχι; Σηκώστε το χέρι αν ενδιαφέρεστε για το The First Soldier…