
Απολύμανση κινητών: Το κινητό σου είναι βρόμικο, πώς θα το καθαρίσεις_

Εάν έχετε ένα νέο iPhone 13 ή ένα Galaxy S21, πιθανότατα ψάχνετε τρόπους για να κάνετε το τηλέφωνό σας να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε βάθος χρόνου. Αλλά μάλλον είναι γεμάτο με κάθε λογής μικρόβια και βρομιά. Σκεφτείτε όλα όσα αγγίζετε -χερούλια πορτών, χειρολαβές, ακόμη και στιλό. Εν μέσω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού και της γρίπης, θα πρέπει να απολυμαίνετε τακτικά τα αντικείμενα που αγγίζετε συχνά. Και ναι, αυτά περιλαμβάνουν και το τηλέφωνό σας.
Θα πρέπει να καθαρίζετε το τηλέφωνό σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ακολουθώντας το εγχειρίδιο του τηλεφώνου σας για οδηγίες καθαρισμού. Ο καθαρισμός της συσκευής σας με λανθασμένο τρόπο (όπως με τη χρήση υψηλής περιεκτικότητας αλκοόλης) μπορεί να αφαιρέσει τις επικαλύψεις που προστατεύουν την οθόνη σας. Συνήθως, ένα απολυμαντικό μαντιλάκι ή ένα πανί από μικροΐνες θα είναι αρκετό.
Παρακάτω λοιπόν θα προτείνουμε τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να καθαρίσετε το τηλέφωνό σας από κάθε λογής μικρόβια και σκουπίδια.
Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά μαντιλάκια ή το σωστό διάλυμα με βάση το αλκοόλ

Εάν αγγίζετε το τηλέφωνό σας αφού αγγίξετε ένα χερούλι δημόσιας πόρτας ή ένα καρότσι σούπερ μάρκετ, η πρώτη σας σκέψη μπορεί να είναι να το καθαρίσετε με οινόπνευμα. Μην το κάνετε. Το καθαρό οινόπνευμα μπορεί να αφαιρέσει τις ελαιοφοβικές και υδρόφοβες επικαλύψεις που εμποδίζουν το λάδι και το νερό να καταστρέψουν την οθόνη του τηλεφώνου σας και άλλες θύρες.
Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να δημιουργήσετε μόνοι σας ένα μείγμα αλκοόλ και νερού, αλλά είναι σημαντικό να έχετε τη σωστή συγκέντρωση. Ένα λάθος σε αυτό το σημείο και μπορεί να καταστρέψετε το τηλέφωνό σας. Το πιο ασφαλές είναι να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά μαντιλάκια που περιέχουν 70% ισοπροπυλική αλκοόλη για να καθαρίσετε την οθόνη του τηλεφώνου σας.
Πριν από την πανδημία, υπήρχαν οδηγίες να μην χρησιμοποιούμε απολυμαντικά μαντηλάκια στις οθόνες των τηλεφώνων μας. Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πλέον, η Apple δήλωσε ότι είναι εντάξει να χρησιμοποιούμε απολυμαντικά μαντιλάκια με χαμηλές συγκεντρώσεις σε αλκοόλη.
Η Samsung από την άλλη, ανακοίνωσε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα διάλυμα με βάση το αλκοόλ 70% αιθανόλης ή ισοπροπυλικής αλκοόλης και να το εφαρμόζετε σε ένα πανί μικροϊνών για να καθαρίζετε τα κινητά σας τηλέφωνα.
Hi-tech απολύμανση με UV ακτινοβολία

Μια άλλη επιλογή για καθημερινό καθαρισμό είναι να επενδύσετε σε ένα φως UV, όπως το PhoneSoap. Αυτή η εταιρεία φωτός UV ισχυρίζεται ότι το προϊόν της σκοτώνει το 99,99% των μικροβίων και απομακρύνει τα βακτήρια. Από όσα έχουν ανακοινωθεί βέβαια μέχρι στιγμής, δεν έχει δοκιμαστεί σε σχέση με το στέλεχος του κορωνοϊού.
Μακριά από αντισηπτικά, καθαριστικά και…ξίδι

Κάποιες από τις χειρότερες επιλογές που έχουν προταθεί κατά καιρούς για τον καθαρισμό των κινητών μας είναι τα αντισηπτικά, τα κοινά ισχυρά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε για το σπίτι, ή ακόμη και… το ξίδι. Τα αντισηπτικά έχουν συστατικά όπως τεχνητά αρώματα και αιθυλική αλκοόλη και για αυτό θα ήταν προτιμότερο να τα κρατήσετε μακριά από την οθόνη του τηλεφώνου σας. Ωστόσο, εάν έχετε αγγίξει οτιδήποτε έξω από το σπίτι σας, θα πρέπει να απολυμάνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το τηλέφωνό σας για να αποτρέψετε την εξάπλωση ιών και βακτηρίων.
Τα κοινά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε για την απολύμανση των σπιτιών μας επίσης δεν αποτελούν την ιδανική επιλογή. Η ίδια η Apple προτείνει να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα οικιακού καθαρισμού για τον καθαρισμό του iPhone σας, συμπεριλαμβανομένου του λευκαντικού. Είναι πολύ πιθανόν να βλάψουν την προστατευτική επιφάνεια των οθονών σας με ανεπανόρθωτες βλάβες.
Το ξίδι, από την άλλη, είναι βέβαιο πως θα αφαιρέσει την προστατευτική επίστρωση της οθόνης σας. Θα μπορούσατε, όπως προτείνει το Lifehacker, να χρησιμοποιήσετε ένα πολύ αραιωμένο ξίδι για να καθαρίσετε άλλα μέρη του τηλεφώνου σας. Το Android Central προτείνει ένα μείγμα 50/50 με αποσταγμένο νερό για τον καθαρισμό των πλευρών και της πλάτης, για παράδειγμα.