Το Squid Game… εισβάλει στη Βόρεια Κορέα

Η δημοτικότητα του Squid Game δεν χρειάζεται και πολλή ανάλυση. Με περισσότερες από 1,6 δισεκατομμύρια ώρες τηλεθέασης, κατάφερε να γίνει το πιο δημοφιλές σόου του Netflix όλων των εποχών και έχει αλλάξει από μόνο του τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το μέσο μετρά την επιτυχία του περιεχομένου του.

Τι πιστεύουν όμως οι Βορειοκορεάτες για το μεγαθήριο της Νότιας Κορέας; Λοιπόν, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας κατήγγειλε πρόσφατα, μέσω του CNN, το Squid Game ως απόδειξη ότι ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί, αν και αυτό δεν εμπόδισε τους απλούς πολίτες να απολαμβάνουν τη δραματική σειρά.

Σύμφωνα με έναν κάτοικο της Βόρειας Κορέας, το Squid Game «μπόρεσε να εισέλθει στη χώρα με συσκευές αποθήκευσης μνήμης, όπως μονάδες flash USB και κάρτες SD, οι οποίες [εισέρχονται] λαθραία με πλοίο και βρίσκουν τον δρόμο τους προς την ενδοχώρα».

Μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία Radio Free Asia, η οποία χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, ο φαν της σειράς δήλωσε ότι οι Βορειοκορεάτες παρακολουθούν κρυφά το Squid Game «κάτω από την κουβέρτα τους τη νύχτα στις φορητές συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων τους», σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο εντοπισμός από μια κυβέρνηση που παρακολουθεί αυστηρά το ψυχαγωγικό περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο στη χώρα.

Στην προαναφερθείσα καταγγελία του Squid Game, ένας εκπρόσωπος του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας εξήγησε ότι η σειρά απεικονίζει «τη δοκιμασία εκατοντάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να ζήσουν μια κολασμένη ζωή, παλεύοντας με αφόρητα χρέη, σε ένα βάναυσο παιχνίδι όπου σκοτώνουν ο ένας τον άλλον, για να διεκδικήσουν το χρηματικό έπαθλο που πηγαίνει σε έναν μόνο νικητή».

Ή, με άλλα λόγια, το Squid Game αποκαλύπτει τη «θλιβερή πραγματικότητα της θηριώδους καπιταλιστικής κοινωνίας της Νότιας Κορέας» σύμφωνα με τον ίδιο.