Intel: Σχέδιο ανάκτησης της κατασκευαστικής ικανότητας chip – Ανάσα για τις ΗΠΑ

Η Intel είναι ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα μιας εταιρείας που προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανή την αμερικανική παραγωγή. Στα εργοστάσια κατασκευής τσιπ, τα λεγόμενα και «fabs», τα σχέδια του CEO της, Pat Gelsinger, βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο fab CH4, οι εργαζόμενοι περιφέρονται γύρω από καρότσια γεμάτα με επεξεργαστές Ponte Vecchio, που συναρμολογούνται από δεκάδες μικρότερα «τσιπάκια» και πιθανότατα προορίζονται για τον υπερυπολογιστή του υπουργείου Ενέργειας του 2022, Aurora.

Πολλά fabs κατασκευάζονται τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, επίσης. Σε μια τεράστια ερημική τοποθεσία στην Αριζόνα, η Intel μόλις άρχισε να κατασκευάζει τα fabs 52 και 62 με συνολικό κόστος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα κατασκευάσουν τα πιο προηγμένα τσιπ της Intel, ξεκινώντας από το 2024. Αργότερα φέτος, η εταιρεία ελπίζει να ανακοινώσει την τοποθεσία των ΗΠΑ για το τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστικό συγκρότημα, μια τοποθεσία 1.000 στρεμμάτων που θα κοστίσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ιλιγγιώδες ποσό κάνει τη φετινή αναβάθμιση των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο fab του Νέο Μεξικό να φαίνεται φθηνή.

Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί το μερίδιο των ΗΠΑ στην κατασκευή τσιπ, το οποίο έχει μειωθεί από 37% το 1990 σε 12% σήμερα. «Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που έχουμε μπροστά μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε τις ΗΠΑ στο 30% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών», λέει ο Gelsinger.

Ο Γκέλσινγκερ έχει τη βοήθεια των πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Γερουσίας των ΗΠΑ, η οποία ενέκρινε τον Ιούνιο ένα νομοσχέδιο για επιδοτήσεις 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών που θέλουν να διατηρήσουν τη βασική παραγωγή τους στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε μια προσπάθεια να προωθηθεί η σχετική νομοθεσία και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Εάν εγκριθεί ο νέος νόμος, θα είναι δυνατόν να επιδοτηθεί ποσό ύψους 3 διεσεκατομμυρίων δολαρίων για κάθε 10 δισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορά στα νέα εργοστάσια, ένα επίπεδο επιδότησης που λέει ο Gelsinger ότι θα ταιριάζει με αυτά της Ταϊβάν και της Κορέας.

Αλλά η επιστροφή της Intel στις μέρες της δόξας της και η διατήρηση ενός ανανεωμένου κολοσσού ηλεκτρονικών στις ΗΠΑ , είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.