Επίσημο: Αποκαλύφθηκε ο νέος επεξεργαστής της AMD EPYC Milan-X

Η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD, Lisa Su, αποκάλυψε τις πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με τους επεξεργαστές EPYC Milan-X της εταιρείας, οι οποίοι συνοδεύονται από μια 3D-stacked L3 cache που ονομάζεται 3D V-Cache, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Accelerated Data Center.

Η AMD λέει ότι η νέα της τεχνολογία cache-stacking, την οποία θα προσθέσει στα υπάρχοντα μοντέλα EPYC Milan με τροφοδοσία Zen 3 για τη δημιουργία των νέων τσιπ Milan-X, θα φέρει έως και 768 MB συνολικής μνήμης cache L3 ανά τσιπ. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα υπάρχουν διακομιστές διπλής υποδοχής με εντυπωσιακή μνήμη cache 1,5 GB L3 στο σύστημα. Η AMD υπόσχεται με αυτό τον τρόπο βελτίωση της απόδοσης κατά 60%.

Τα τσιπ αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά το 1ο τρίμηνο του 2022, αλλά είναι ήδη διαθέσιμα για προεπισκόπηση στο Azure. Η Microsoft κυκλοφόρησε επίσης τις δικές της προβλέψεις για την απόδοση των CPU.

Το 3D V-Cache χρησιμοποιεί μια νέα τεχνική υβριδικής συγκόλλησης που συγχωνεύει επιπλέον 64 MB κρυφής μνήμης SRAM 7 nm στοιβαγμένης κάθετα πάνω από τα υπολογιστικά chipset της Ryzen για να τριπλασιάσει την ποσότητα της προσωρινής μνήμης L3 ανά τσιπ Ryzen. Η AMD ισχυρίζεται ότι βελτιώνει την απόδοση έως και 15% σε ορισμένα παιχνίδια, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα τσιπ θα διεκδικήσουν τον τίτλο του καλύτερου επεξεργαστή για gaming όταν βγουν στην αγορά στις αρχές του επόμενου έτους.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των επεξεργαστών που θα κυκλοφορήσουν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.