Horizon Forbidden West: Ένας αυθεντικός, ζωντανός κόσμος

Η ομάδα ανάπτυξης του Horizon Forbidden West, Guerrilla, μίλησε σε ανάρτηση στο PlayStation Blog για τον κόσμο του παιχνιδιού. Στην εν λόγω ανάρτηση, δίνονται πληροφορίες για διάφορες πτυχές της πολυαναμενόμενης αποκλειστικότητας για τις κονσόλες της Sony.

Παρακάτω, η ανάρτηση στο PlayStation Blog, μεταφρασμένη από εμάς.

Η Απαγορευμένη Δύση (The Forbidden West) είναι αχανής και επικίνδυνη, γεμάτη με αρχαία ερρείπια, επιβλητικές μηχανές που κόβουν την ανάσα, και καλά κρυμμένες απειλές. Περικυκλωμένοι από κινδύνους, οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να βρουν μέρη για να εκπαιδευτούν, να ξεκουραστούν και να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους. Οι οικισμοί που βρίσκονται στον κόσμο του παιχνιδιού αποτελούν αυτά τα καταφύγια, και είναι εξίσου σημαντικοί για την Aloy, όσο και για τις φυλές που ζουν εκεί.

Ο ζωντανός κόσμος σε αυτούς τους οικισμούς είναι από μόνος του ένας περίπλοκος χαρακτήρας. Κάθε λεπτομέρεια στοχεύει στο στήσιμο ενός πειστικού κόσμου, στη δημιουργία ενός αυθεντικού περιβάλλοντος μέσω της αξιοποίησης του visual storytelling. Για παράδειγμα, οι Nora ζουν σε σχετική απομόνωση στην κοιλάδα Sacred Land και έτσι είναι δύσκολο για εκείνους να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. Συνεπώς, είναι λιγότερο ανεπτυγμένοι τεχνολογικά σε σχέση με άλλες φυλές και πιο προσεκτικοί απέναντι σε ξένους. Οι οικισμοί τους είναι φτιαγμένοι από ξύλο και σχοινί, και περιέχουν τα βασικά, τα απολύτως απαραίτητα για την καθημερινότητα. Η τροφή και τα υλικά συγκεντρώνονται μέσω κυνηγιού και συγκομιδής, άρα τριγύρω βρίσκονται γούνες, καλάθια και θήκες γεμάτες με βέλη. Όλα τα αντικείμενα και οι άνθρωποι μέσα σε έναν τέτοιο οικισμό φαίνονται να ανήκουν εκεί, και μάλιστα να ήταν πάντα εκεί.

Ένας κόσμος φτιαγμένος με σκοπό

Πώς φτιάχνεις έναν πυκνό κόσμο γεμάτο με δραστηριότητες, χωρίς όμως να πλημμυρίζεις με πληροφορία τους παίκτες ή να αποσπάς την προσοχή από τη βασική ιστορία; Ο Espen Sogn, βασικός σχεδιαστής του κόσμου για την Guerrilla, εξηγεί τη μέθοδο που ακολούθησε η ομάδα.

«Όταν περπατάς μέσα στην Απαγορευμένη Δύση, τα πάντα πρέπει να δίνουν την αίσθηση πως ανήκουν εκεί. Η ομάδα μας δουλεύει σε διάφορες πτυχές του τίτλου που στοχεύουν να κάνουν τον κόσμο να δίνει αυθεντική αίσθηση, να «ζωντανεύει», με τις φυλές, τους οικισμούς και τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Υπάρχει ένας σκοπός πίσω από κάθε στοιχείο που τοποθετούμε στον κόσμο».

Πιο ξεκάθαροι γίνονται οι στόχοι αυτοί με τη συνδρομή της ομάδας που αναλαμβάνει την αφήγηση του παιχνιδιού. «Στο ξεκίνημα ενός πρότζεκτ, σκεφτόμαστε πολύ τη διαμόρφωση κάθε φυλής που θα συναντήσουμε» λέει η Annie Kitain, βασικό στέλεχος της ομάδας των writers της Guerrilla. «Σκεφτόμαστε τις πιθανές διαμάχες τους, το πώς ταιριάζουν στην ιστορία και πώς αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Για παράδειγμα, ας μιλήσουμε για τη φυλή Tenakth. Πολλά από τα πιστεύω τους επηρεάζονται από τα αρχαία ερείπια της Απαγορευμένης Δύσης και, σε αντίθεση με άλλες φυλές, αποτελούνται από τρεις ξεχωριστές ομάδες. Οι πεποιθήσεις τους, η ιστορία τους, οι διαμάχες τους, είναι όλα στοιχεία που ενισχύουν την ανάπτυξη των χαρακτήρων που θα συναντήσει η Aloy στην περιπέτειά της».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι η μετάφραση αυτού του αφηγηματικού πλαισίου σε οπτικά ερεθίσματα, σε στοιχεία που είναι βασικά για τον κόσμο» λέει ο Espen. «Για παράδειγμα, οι Tenakth είναι ανταγωνιστικοί και πολεμοχαρείς, αλλά το ίδιο ισχύει και για άλλες φυλές. Άρα, πώς μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε, και πώς μπορούμε να μεταφέρουν τη διαφοροποίηση στον παίκτη, μέσω οπτικών ερεθισμάτων;»

«Τελικά, για να τα καταφέρουμε, δίνουμε βάση στις λεπτομέρειες, στο animation και στις συμπεριφορές. Στο εσωτερικό των οικισμών, θα δείτε τα μέλη της φυλής των Tenakth να κάνουν γυμναστική, να ετοιμάζονται για μάχη. Οι περισσότεροι είναι νέοι σε ηλικία, επειδή πρέπει να είναι ικανοί μαχητές. Η βάση τους είναι στημένη σε αρχαία ερείπια, από τα οποία έχουν πάρει στοιχεία του Παλαιού Κόσμου, τα οποία δεν καταλαβαίνουν πλήρως -για παράδειγμα, χρησιμοποιούν στρατιωτικούς χαιρετισμούς για να πουν “γεια”».

«Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε NPCs που δίνουν την αίσθηση του μέρους ενός συνόλου, που είναι συνδεδεμένοι με το μέρος όπου ζουν, και δουλεύουμε στενά με άλλες ομάδες της εταιρείας για να τα καταφέρουμε και να κάνουμε κάθε τοποθεσία να μοιάζει αυθεντική».

Αυθεντικότητα μέσω της συμπεριφοράς

Με έναν κόσμο τόσο απέραντο όσο η Απαγορευμένη Δύση, ήταν σημαντικό για την ομάδα να διατηρήσει ένα επίπεδο αυθεντικότητας σαν εκείνο που είδαμε στο Horizon Zero Dawn. «Κάθε NPC στο Horizon Forbidden West είναι μέρος ενός πλήθους», λέει ο Espen. «Μέσα σε αυτό το σύστημα, στήνονται κανόνες όπως αντιδράσεις, μονοπάτια πεζοπορίας και διάφορα animations. Έπειτα έχουμε και το σύστημα της συμπεριφοράς, που καθορίζει μια προσωπικότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μοναδικούς ανθρώπους που συμπεριφέρονται ως ξεχωριστά άτομα στον κόσμο».

«Προσθέτουμε συνεχώς επίπεδα αυθεντικότητας στον κόσμο μέσω του animation και των συμπεριφορών. Όταν τα μέλη μιας φυλής βρίσκονται στον οικισμό τους, στους ασφαλείς χώρους τους, μπορούν να είναι ελεύθερα, να συμπεριφέρονται όπως θέλουν. Οι Oseram είναι μια κοινωνική και ιστορικά πατριαρχική φυλή, επομένως τα animations τους εκφράζονται μέσω φιλικών χτυπημάτων στους ώμους και με high fives. Οι Utaru, αντίθετα, είναι χαλαροί και συχνά θα κάθονται μαζί και θα δείχνουν μια πιο ευαίσθητη πλευρά. Καθώς ο παίκτης κινείται, αυτού του τύπου τα χαρακτηριστικά θα του δίνουν ενδείξεις με διακριτικό τρόπο και θα καταλαβαίνει σε ποιο μέρος του κόσμου βρίσκεται».

«Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στο αφηγηματικό πλαίσιο του παιχνιδιού. Θα μπορείτε να προσδιορίσετε από απόσταση την ταυτότητα μιας φυλής. Για παράδειγμα, θα σας βοηθήσει ο τρόπος με τον οποίο διαφορετικές φυλές κρατούν ή μεταφέρουν νερό: οι ισχυροί Tenakth θα το κουβαλούν στους ώμους τους, οι ειρηνικοί Utaru θα το κρατούν σφιχτά, και ο πανούργος λαός των Oseram θα το κουβαλά με τα χέρια του».

Ταξιδεύοντας στο Chainscrape

Ένα από τα πρώτα μέρη που θα επισκεφθεί η Aloy καθώς ταξιδεύει δυτικά είναι το Chainscrape, ένας οικισμός φυλάκιο των Oseram στα σύνορα. Η περιοχή αυτή προσφέρει άφθονους φυσικούς πόρους και δίνει επίσης ευκαιρίες για να μπλέξουμε σε επικίνδυνες περιπέτειες. Οι κάτοικοί του έχουν έρθει εδώ για πολλούς λόγους: για να ξεφύγουν από τα προβλήματα στην πατρίδα τους, για να ακολουθήσουν ένα όνειρο ή για να εξερευνήσουν νέους τόπους. Είναι ένα πολυσύχναστο κέντρο, με ένα μπαρ στην πόλη όπου ο Aloy μπορεί να γνωρίσει μερικούς ενδιαφέροντες νέους χαρακτήρες.

Ο Espen συνεχίζει: «Με τόση πολλή δραστηριότητα, τόσες πολλές οπτικές ενδείξεις, το Chainscrape ήταν ένα μέρος όπου μπορούσαμε να επιδείξουμε πολλά νέα συστήματα και να παρουσιάσουμε τα animations που χτίζουν τον κόσμο και «ζωντανεύουν» τους ανθρώπους του. Στο Horizon Zero Dawn, υπήρχαν πολλά assets και πράγματα στο background. Στο Horizon Forbidden West, δεν είναι απλώς textures: έχουν μετατραπεί σε πραγματικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από άτομα μέσα στο παιχνίδι.

«Αν είδατε προηγουμένως ένα άτομο να στέκεται μπροστά σε ένα σιδηρουργείο, τώρα θα το δείτε να ασχολείται ενεργά με ό,τι υπάρχει γύρω του: θα μετακινεί υλικά, θα ακουμπάει σε τοίχους, θα πίνει από φλιτζάνια, θα μιλά με φίλους και απλώς θα ζει την καθημερινή του ζωή. Όλοι κινούνται και υπάρχουν με κάποιον σκοπό».

Οι Οικισμοί της Απαγορευμένης Δύσης

Φυσικά, ο κόσμος δεν είναι μόνο οπτικά λεπτομερής -είναι και μια συνεχής απειλή. Η Aloy βασίζεται σε οικισμούς και NPCs για να την επιβίωση και τον εξοπλισμό της. Η πρόοδος, τα skills, οι αναβαθμίσεις, η υγεία και τα εργαλεία είναι όλα μέρος ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος που δομεί τον τεράστιο και περίπλοκο ανοιχτό κόσμο της Απαγορευμένης Δύσης.

«Όταν σχεδιάζεις τα βασικά χαρακτηριστικά που αποτελούν τα συστήματα προόδου ενός παιχνιδιού, αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει πάντα να χτίζονται σε συνάρτηση με το υπόλοιπο παιχνίδι!» λέει ο Steven Lumpkin, Senior Designer στην Guerrilla. «Πέρα από την αφήγηση του Horizon, είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα συστήματά μας να συνεργάζονται αρμονικά για να προσφέρουν στους παίκτες μας μια φανταστική εμπειρία από την πρώτη φορά που θα πιάσουν το χειριστήριό τους».

«Η εξισορρόπηση της προόδου είναι βασικό κομμάτι για εμάς, το να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι κάθε παίκτης είναι σε θέση να αποκτήσει ένα σετ εξοπλισμού που του ταιριάζει στη μάχη, ενώ παράλληλα θα παραμένει αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Έχουμε δημιουργήσει ένα οικοσύστημα που ανταμείβει τον παίκτη για τη βαθιά ενασχόλησή του με ολόκληρο τον κόσμο του Horizon Forbidden West, παραμένοντας φιλικό για όσους θέλουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στη βασική αφήγηση».

Στο επίκεντρο της προσέγγισής μας βρίσκονται οι οικισμοί στο Horizon Forbidden West: πολυσύχναστες περιοχές όπου μπορείτε να βρείτε όπλα, ρούχα και όλες τις αναβαθμίσεις που χρειάζεστε για να συνεχίσετε το ταξίδι σας. «Θέλαμε οι πόλεις και τα χωριά σε όλη την Απαγορευμένη Δύση να είναι ζωντανά και χρήσιμα μέρη», συνεχίζει ο Steven. «Σε κάθε οικισμό σε όλο τον κόσμο, θα βρείτε ευκαιρίες για περιπέτεια. Είναι γεμάτοι με εμπόρους και πωλητές: Stitchers, που μπορούν να πουλήσουν στην Aloy ισχυρά (και όμορφα!) νέα ρούχα σε. Κυνηγοί, που προσφέρουν μια σειρά από νέα τακτικά όπλα. Βοτανολόγοι, που πωλούν ισχυρά φίλτρα. Μάγειρες, που ετοιμάζουν αναζωογονητικά γεύματα που η Aloy μπορεί να έχει μαζί της στις περιπέτειές της».

Για την ομάδα της Αφήγησης, ήταν επίσης σημαντικό οι έμποροι να ταιριάζουν στο πλαίσιο των αντίστοιχων φυλών τους. «Ένας Κυνηγός από τη φυλή Oseram μπορεί να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν σιδεράς, σφυρηλατώντας όπλα για να χρησιμοποιήσουν οι κυνηγοί στην άγρια ​​φύση», λέει η Annie. «Ενώ ένας κυνηγός της φυλής Tenakth λειτουργεί περισσότερο σαν quartermaster, διασφαλίζοντας ότι οι πολεμιστές της φυλής του είναι οπλισμένοι για μάχη».

«Θα το δείτε αυτό να αντικατοπτρίζεται και στους μεμονωμένους χαρακτήρες. Υπάρχει ένας μάγειρας της φυλής των Oseram που συναντάτε σε έναν από τους πρώτους οικισμούς, ο οποίος έχει μια δυναμική προσωπικότητα και δίνει μεγάλη έμφαση στη γεύση του φαγητού. Αργότερα, συναντάτε έναν αυστηρό μάγειρα της φυλής των Tenakth που εστιάζει κυρίως στο πώς ένας πολεμιστής με γεμάτο το στομάχι είναι καλύτερα προετοιμασμένος για μια μάχη. Αυτές οι διαφορές τους κάνουν να φαίνονται σαν να είναι μέρος μιας μοναδικής κουλτούρας».

Προσαρμοστείτε για να επιβιώσετε

«Τα όπλα και τα ρούχα είναι ακόμα πιο χρήσιμα και κομψά από πριν», λέει ο Steven. «Τα όπλα έχουν πλέον επιπλέον perks που τα κάνουν ακόμα πιο εξειδικευμένα. Επίσης, η Aloy μπορεί τώρα να φέρει έως και έξι όπλα ταυτόχρονα, μαζί με το αξιόπιστο δόρυ της.

«Τα ρούχα δεν παρέχουν μόνο αντίσταση στους πολλούς τύπους ζημιών που θα αντιμετωπίσει η Aloy στην Απαγορευμένη Δύση, αλλά και συγκεντρώνουν μπόνους για την Aloy, ξεχωριστά από τα skills της. Με το σωστό ντύσιμο που ενισχύει τα κατάλληλα skills, οι δυνατότητες είναι άπειρες. Επιπλέον, μπορείτε να αλλάζετε όπλα και ρούχα εν κινήσει, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε την προσέγγισή σας ανά πάσα στιγμή».

«Η αφήγηση του Horizon και οι ζωντανοί πολιτισμοί που κατοικούν στον κόσμο του ήταν μια τεράστια πηγή έμπνευσης για τα ρούχα της Aloy. Τα ρούχα αντικατοπτρίζουν ένα μοναδικό στυλ, καθώς και τα υλικά στα οποία έχει πρόσβαση μια φυλή και τα οποία ξέρει πώς να χρησιμοποιεί. Οι κυνηγοί από τη Nora τείνουν να προτιμούν τη μάχη σε απόσταση και το κυνήγι με stealth. Η Carja υπερέχει στη χρήση παγίδων. Οι θορυβώδεις Oseram λατρεύουν να παλεύουν από κοντά με ένα σφυρί. Οι Tenakth και Utaru έχουν επίσης τις δικές τους προτιμήσεις -και τα ρούχα που μπορεί να αποκτήσει η Aloy από κάθε πολιτισμό τείνουν να αντικατοπτρίζουν και να υποστηρίζουν αυτές τις μοναδικές προσεγγίσεις μάχης».

Στο τρέιλερ του παιχνιδιού Horizon Forbidden West, αναφέραμε μια νέα δυνατότητα που ονομάζεται Workbenches, η οποία μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο. Ο Steven εξηγεί: «Η Aloy μπορεί να σφυρηλατήσει τα εξαρτήματα που έχει μαζέψει και να ενισχύσει τα όπλα και τα ρούχα της, αναβαθμίζοντάς τα ώστε να είναι ακόμα πιο δυνατά. Καθώς ταξιδεύετε στην Απαγορευμένη Δύση, παρατηρήστε μηχανές που έχουν ορατά κέρατα, νύχια, χαυλιόδοντες ή ουρές. Ενώ οι πρώτες αναβαθμίσεις μπορεί να χρειάζονται μόνο λίγο σύρμα, αν θέλετε επιπλέον βελτιώσεις, τα ισχυρότερα perks ή τις μεγαλύτερες αντιστάσεις… θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τα μεταλλικά μέρη ενός εχθρού προτού τον εξολοθρεύσετε».

Είτε από εξοντωμένες μηχανές, ζώα που έχει κυνηγήσει η Aloy στα ταξίδια της, φυτά που έχει συλλέξει ή ακόμα και σπάνιους κρυστάλλους που ονομάζονται Greenshine – κάθε πόρος που συναντά η Aloy θα είναι πολύτιμος με κάποιον τρόπο.

Ένας κόσμος αυθεντικός, ζωντανός…

Δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις έναν καθηλωτικό ανοιχτό κόσμο, γεμάτο περιπέτεια, με ξεχωριστές κουλτούρες και ευκαιρίες, ο οποίος να υποστηρίζεται από λεπτομερή και καλά ισορροπημένα συστήματα προόδου και εμπορίου. Χρειάστηκε μια πραγματική ομαδική προσπάθεια από την αρχή μέχρι το τέλος.

«Όταν είσαι έξω στην Απαγορευμένη Δύση, ελπίζουμε ότι η ιστορία αντικατοπτρίζεται σε κάθε λεπτομέρεια του κόσμου», λέει η Annie. «Και προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό μέσω της συνεργασίας με τις πολλές ταλαντούχες ομάδες στο Guerrilla. Το ταξίδι της Aloy θα τη στείλει σε μερικούς πραγματικά πανέμορφους οικισμούς, επιτρέποντάς της να γνωρίσει πολλούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες, να ανταλλάξει τον νέο εξοπλισμό και να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις που θα ακολουθήσουν».

«Είμαστε πολύ περήφανοι για όσα πετύχαμε μαζί», λέει ο Espen. «Ελπίζουμε ότι ο παίκτης θα συναντήσει έναν κόσμο που θα φαίνεται πιο ζωντανός και πιο αληθινός από ποτέ. Έχουμε βάλει τόσες πολλές λεπτομέρειες στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων μας: από ομάδες ανθρώπων που κουτσομπολεύουν σε μια γωνιά του δρόμου μέχρι θορυβώδεις πελάτες στο μπαρ που ξέσπασαν σε αυθόρμητο τραγούδι. Παιδιά που παίζουν έξω μέχρι να αρχίσουν τσακώνονται με τον φύλακα της πόλης. Ελπίζουμε οι παίκτες να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να παρακολουθήσουν τι συμβαίνει γύρω τους και να βρουν τις δικές τους αγαπημένες στιγμές».

Υπενθυμίζεται πως το Horizon Forbidden West αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 8 Φεβρουαρίου για PS4 και PS5.