Ένα μαύρο κουτί που προβλέπει την καταστροφή του πολιτισμού!

Ένα άφθαρτο «μαύρο κουτί» πρόκειται να κατασκευαστεί σε μια πεδιάδα γρανίτη στη δυτική ακτή της Τασμανίας, στην Αυστραλία, στις αρχές του 2022. Η αποστολή του: να καταγράψει «κάθε βήμα που κάνουμε» προς την καταστροφή του περιβάλλοντος, παρέχοντας ένα ιστορικό, για να κατανοήσουν οι μελλοντικοί πολιτισμοί τι προκάλεσε τον θάνατό μας, σύμφωνα με την Australian Broadcasting Corporation.

Το έργο, με επικεφαλής την εταιρεία επικοινωνιών μάρκετινγκ Clemenger BBDO σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε beta έκδοση και έχει ήδη αρχίσει να συλλέγει πληροφορίες στον ιστότοπό του.

Η κατασκευή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε θα έχει περίπου το μέγεθος ενός αστικού λεωφορείου, κατασκευασμένη από χάλυβα πάχους 3 ιντσών και να καλύπτεται με ηλιακούς συλλέκτες. Το εσωτερικό του θα γεμίσει με «αποθηκευτικούς δίσκους» που συγκεντρώνουν δεδομένα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, όπως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τις μέσες θερμοκρασίες. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο, θα σαρώσει τον ιστό για tweets, δημοσιεύσεις, ειδήσεις και τίτλους.

Οι προγραμματιστές εκτιμούν ότι ο χώρος αποθήκευσης θα εξαντληθεί σε 30 έως 50 χρόνια, σύμφωνα με το ABC. Υπάρχουν σχέδια για την αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης και την παροχή μιας πιο μακροπρόθεσμης λύσης, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα διατηρηθεί η δομή — πώς θα μπορούσαν να αντικατασταθούν τα ηλιακά πάνελ πριν από το τέλος του πολιτισμού, πόσο καλά αντέχουν αυτές οι μονάδες μετά από δεκαετίες και πόσο αδιαπέραστο θα είναι το θησαυροφυλάκιο από βανδαλισμούς ή δολιοφθορές. Η απομακρυσμένη τοποθεσία του, περίπου τέσσερις ώρες από την πλησιέστερη μεγάλη πόλη, είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας — αλλά θα είναι αρκετό;

Οι επικεφαλής πίσω από το project πιστεύουν ότι μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο εάν οι πολιτικοί και οι ηγέτες των επιχειρήσεων γνωρίζουν ότι οι ενέργειές τους (ή η αδράνειά τους) καταγράφονται. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν…