Πως θα το λέμε τελικά;

Το τεράστιο franchise στο χώρο των αθλητικών games περνάει μια φάση, καθώς οι δύο μεγάλες εταιρίες που στηρίζουν την ανάπτυξη σπάνε τους επί 30 χρόνια δεσμούς τους. Η μαγική συνταγή των παιχνιδιών FIFA ξεκινάει από το 1993 με το FIFA International Soccer, την ίδια εποχή που άλλα games όπως το Kick Off κυριαρχούσε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η EA σε μια αρκετά δυσοίωνη ανακοίνωση, ανέφερε ότι το FIFA 23 θα είναι (μάλλον) το τελευταίο παιχνίδι που θα φέρει την ονομασία FIFA, αφού το όνομα ανήκει στη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τα δικαιώματα της οποίας παρέχονται από τη FIFA για χρήση στο franchise της EA Games. Οπότε, πως θα το λέμε;

Μιας και το επόμενο παιχνίδι στη σειρά αναπτύσσεται ήδη, και η συμφωνία δε μπορεί να αθετηθεί, το επερχόμενο FIFA (με αριθμό 23), θα κυκλοφορήσει κανονικά με αυτό το όνομα αργότερα μέσα στο έτος. Ωστόσο τα επόμενα θα ονομάζονται EA SPORTS FC και αυτό θα πρέπει να εμποτιστεί στις καρδιές και τα μυαλά όλων μας.

Το μεγάλο πρόβλημα της EA Games

Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται όλο το εντονότερα τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο εταιριών, και αναφορές ότι οι δύο πλευρές είχαν μεγάλες διαφορές σε πολλά ζητήματα, φαίνεται πως, όπως λέει και ο σοφός λαός, έφεραν τον κόμπο στο χτένι.

Η EA Games είναι μια εταιρία με πολύ εμφανείς ορέξεις για κέρδη, και ήθελε να στρέψει το franchise και προς τα NFTs, ενώ πληροφορίες που μοιράζονται έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Ομοσπονδία της FIFA ήθελε να έχει περισσότερο έλεγχο επάνω στο προϊόν της. Οπότε οι φήμες για ανανέωση-επέκταση της άδειας για μερικά χρόνια ακόμα, ναυάγησε πριν καν ξεκινήσει, αφήνοντας τριγύρω της ένα σωρό συντρίμμια.

Τος ύψος της προσφοράς λέγεται ότι ήταν κοντά στο $1 δις δολάρια, ένα τεράστιο ποσό το οποίο σίγουρα και είχε η EA Games, όμως όπως όλα δείχνουν, το τεράστιο game studio δεν έχει ανάγκη να πληρώσει και θα συνεχίσει το δρόμο του με το δικό της παιχνίδι.

Σχεδόν “προσωπική” η απάντηση της FIFA σε όλα αυτά

Η FIFA όμως μπήκε στο “τσατ” και απάντησε στις ανοικτές δηλώσεις της EA Games, αφού η τελευταία έκανε πολύ bold statements σχετικά με το μέλλον του “απόλυτου” παιχνιδιού ποδοσφαίρου. Και δεν έχει άδικο, αφού το FIFA είναι το παιχνίδι που παίζουμε κυρίως τα τελευταία χρόνια, σε μια αγορά όπου το PES έχει πάρει τη θέση του παρατηρητή. Πίσω στο θέμα μας όμως.

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του προέδρου της FIFA, Gianni Infantino, ο οποίος είπε: “Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το μόνο αυθεντικό, πραγματικό παιχνίδι που φέρει το όνομα ‘FIFA’, θα είναι και το καλύτερο για τους παίκτες και τους λάτρεις του ποδοσφαίρου”, στρέφοντας το δάκτυλο και προς τρίτους developers που πιθανόν έχει ξεκινήσει συνεργασία η FIFA, για την ανάπτυξη ενός νέου παιχνιδιού – και άλλων projects.

Τα άλλα projects πιθανόν να είναι παιχνίδια αφιερωμένα σε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου και από όλες τις πλευρές του (Women’s World Cup, FIFA World Cup κλπ). Σίγουρα το πρώτο από τα παιχνίδια της FIFA θα έχει θέμα το FIFA World Cup Qatar 2022 και θα περιλαμβάνει νέα διαδραστική εμπειρία gaming, που μένει να δούμε τι σημαίνει, αφού αυτό πιθανόν να το δούμε.

Κλείνοντας, ο Infantino είπε: “Το όνομα FIFA είναι ο μόνος παγκόσμιος, πρωτότυπος τίτλος. Στα FIFA 23, FIFA 24, FIFA 25 και FIFA 26, και ούτω καθεξής – η σταθερά είναι το όνομα FIFA και θα παραμείνει για πάντα – θα παραμείνει ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ”.