Creative Sound Blaster GC7 Game Streaming DAC Review_

Η φόρμουλα της επιτυχίας έρχεται με την υποστήριξη έτοιμων preset ήχου στοχεύοντας όχι τόσο τον μέσο χρήστη, αλλά αυτόν που έχει κάτι παραπάνω από gaming στο μυαλό του. Η Sound Blaster GC7 είναι μια επιτραπέζια κάρτα ήχου με ενσωματωμένο ενισχυτή και πολλαπλές λειτουργίες για να φέρετε τον ήχο στα μέτρα σας.
Πέρα από το Gaming, η κάρτα έρχεται και με πλήθος από streaming δυνατότητες και μίκτη για διόρθωση της έντασης σε κάποιο livestream ή σε κάποιο podcast, ενώ η ύπαρξη προφιλ ρυθμίσεων κάνει την εναλλαγή των ρυθμίσεων γρήγορα, είναι σίγουρα στα highlights.
Με την ελαφρώς ανασηκωμένη όψη τα πλήκτρα της Creative Sound Blaster GC7 διακρίνονται από όποια γωνία και την κοιτάξουμε.

Χαρακτηριστικά
Συμβατή τόσο με το PC όσο και με τις σύγχρονες κονσόλες όπως το PlayStation 5 και το Xbox Series X (& PS4, Nintendo Switch), μέσω μιας HDMI (απαιτείται και ανάλογο converter μιας και το σήμα τρέχει από την οπτική ίνα), η κάρτα ζυγίζει μόλις 280 γραμμάρια υποστηρίζοντας μέγιστη ποιότητα ήχου 24-bit στα 192 kHz, το πλέον standard στο χώρο.
Εξωτερικά, η κάρτα κατασκευάζεται από ποιοτικό πλαστικό και δε μοιάζει φθηνή και εκτός του volume knob που θα μπορούσε να μην έχει αυτή τη «σαγρέ υφή» κατά την περιστροφή, η ποιότητα είναι εκεί που περιμένεις από ένα προϊόν της Creative.

Πέραν αυτών, έρχεται με 4 προγραμματιζόμενα πλήκτρα C1-C4, Master volume dial, GameVoice Mix dial, SXFI button, Surround button, Bass button, Treble button, Mic button και τρία πολύ βολικά knobs για να ελέγχουμε την ένταση, τον μίκτη και τις επιπλέον λειτουργίες όπως το μπάσο και τα πρίμα.
Στο κέντρο μάλιστα, υπάρχει και μια οθόνη που μας δείχνει ανά πάσα στιγμή ποιο mode έχουμε ενεργό και με το κεντρικό knob μπορούμε να αλλάξουμε πολλές από τις ρυθμίσεις του.

Στην πρόσοψη υπάρχουν LED που μας δείχνουν σε ποια πλατφόρμα χρησιμοποιείται η κάρτα (επιλέξιμο από την πίσω πλευρά), ενώ όσον αφορά τις ρυθμίσεις, το σχετικό software μας δίνει πολλές επιλογές για ρύθμιση μέσα από τα Windows.

Στο πίσω μέρος έχουμε μια line out, mobile line in, διακόπτης high low gain, έξοδος οπτικής ίνας, είσοδος οπτικής ίνας, USB-C, διακόπτης πλατφόρμας και ένα on off πλήκτρο, πολύ χρήσιμο όταν δε χρησιμοποιούμε το σύστημά μας.

Λειτουργίες
Από το software έχουμε όλες τις πιθανές ρυθμίσεις για την κάρτα, ενώ έχουμε και τη δυνατότητα να τη συνδέσουμε και με το smartphone και την αντίστοιχη εφαρμογή. Τα προγραμματιζόμενα C1 με C4 έχουν ήδη κάποιες ρυθμίσεις προ-εγκατεστημένες. Το C1 εναλλάσσει μεταξύ FPS, Battle Royale και ΜΟΒΑ, το C2 ελέγχει το Mic Monitoring, το C3 ελέγχει το Scout Mode ενώ το C4 εναλλάσσει την έξοδο μεταξύ των ακουστικών και των ηχείων ή και των δύο.
Η μεγαλύτερη προσθήκη από την G6 είναι το Super X-Fi, ένας τρόπος να προσθέσουμε βάθος στον ήχο μας και μπορεί να μας φανεί χρήσιμος σε gaming ή και σε ταινίες, ενώ το Virtual 7.1 surround μας φτιάχνει το ηχητικό τοπίο σε σημείο που νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε κινηματογραφική αίθουσα. Σίγουρα με τα κατάλληλα ακουστικά θα μπορέσετε να ακούσετε τη διαφορά στο Virtual 7.1, ωστόσο με το SFXI (Super X-Fi), ακόμα και με ένα ποιοτικό set ηχείων, «θα την ακούσετε».
Για τους streamers, το GameVoice Mix είναι η ατραξιόν, αφού μπορούν να ρυθμίζουν τον ήχο του game και τη φωνή τους ξεχωριστά αλλά μέσα από ένα περιστρεφόμενο κουμπί.
Εκεί που θέλουμε να σταθούμε είναι στις χρήσεις. Τόσο στο PC όσο και στις κονσόλες η απόδοση είναι υψηλή και η ενίσχυση γίνεται αντιληπτή σε σχεδόν ότι ζευγάρι ηχεία (ή πολλαπλά ηχεία) και αν έχουμε. Θυμηθείτε ότι εάν συνδεθείτε σε ηχεία με προενίσχυση, βεβαιωθείτε ότι η ένταση τόσο στα ηχεία όσο και στην κάρτα, δεν είναι πολύ υψηλή.

Φυσικά, σε όλο αυτό θα βάλουμε και την ύπαρξη RGB για τα πλήκτρα, το οποίο δίνει το ανάλογο flair, εφόσον ήδη υπάρχει στο χώρο σας, φυσικά.
Ποιότητα ήχου
Με SNR 120 dB η ποιότητα είναι εφάμιλλη της X4, ακόμα μιας αρκετά ποιοτικής κάρτας ήχου για το γραφείο μας. Το dynamic range της συγκεκριμένης βρίσκεται στα 116 dB, που και πάλι συναντάται μόνο σε ακριβές υλοποιήσεις.
Όσον αφορά την ευαισθησία σε ακουστικά και εξόδους, η συγκεκριμένη αναφέρει Low output impedance 2Ω και 32 – 300 Ω για ακουστικά, αρκετά high end specs που όμως έρχονται και με ένα τίμημα.
Εφόσον η ποιότητα είναι ίδια με την εξαιρετική X4, μένει να αξιολογήσουμε τον ήχο και με τις επιπλέον λειτουργίες. Η ύπαρξη EQ μέσα από το πρόγραμμα είναι καλοδεχούμενη για να ρυθμίσουμε τον ήχο ανάλογα με το δωμάτιο που βρισκόμαστε.
Και όντας ένα control panel πρακτικά, μπορούμε να έχουμε τα πάντα συνδεδεμένα επάνω στην κάρτα ήχου, όπως την κονσόλα και το PC και ίσως ένα smartphone ενώ η τροφοδοσία της καλύπτεται με ένα USB-C που δίνεται στη συσκευασία.
Στο κουτί θα βρούμε και ένα επαρκές καλώδιο οπτικής ίνας για να τη συνδέσουμε από την κάρτα σε ένα set ηχείων, ή κάποιον ενισχυτή και με αυτό η ποιότητα του ήχου διαμορφώνεται σε 24-bit, 48.0 kHz.
Η εγγραφή ήχου και πάλι είναι εφάμιλλη με την X4, και πιθανόν στο εσωτερικό θα υπάρχει το ίδιο audio chip, γράφοντας με μέγιστη ποιότητα από τη mic-in 24-bit 48.0, 96.0, 192.0 kHz.
Επίλογος
Τα 149€ είναι σίγουρα πολλά, ωστόσο εάν κρίνουμε από το που στοχεύει η συγκεκριμένη, το premium πηγαίνει στον ενσωματωμένο μίκτη. Εάν ωστόσο πιστεύετε ότι δε σας χρειάζεται, η Sound Blaster X3 είναι μια ιδανική εναλλακτική πρόταση για το γραφείο.
Σίγουρα έχει λιγότερες εξόδους, αλλά καλύπτει όσους δε χρειάζονται τις πάμπολες streaming δυνατότητες της GC7. Εναλλακτικά, στο ίδιο μήκος κύματος έχουμε την AUDIGY FX V2 με σημαντικά χαμηλότερο κόστος μιας και τοποθετείται σε μια κενή PCIe x1 του PC.
Σε κάθε περίπτωση όμως η GC7 είναι μια Game Straming κάρτα ήχου, με πολύ δυνατό DAC και ενισχυτή ακουστικών/ηχείων.
Ευχαριστούμε θερμά την Creative για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.