Interview: Μάριος “Fon Senpai” Σαπουνάς | Chase your Dreams

Συνέντευξη στον Θοδωρή Μπιτσαξάκη

Βρεθήκαμε στο πλαίσιο του eGaming 2021 powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ, στην 85η ΔΕΘ, με τον Μάριο Σαπουνά, έναν από τους πιο γνωστούς casters των eSports, και του κάναμε μερικές μερικές ερωτήσεις για να μάθουμε τη γνώμη του και τις εκτιμήσεις του για την εποχή “after COVID” στον χώρο των events.

  • ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ EVENT ΜΕ COVID FREE ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μετά από χρόνια καταφέραμε να φτιάξουμε πάλι κάτι τόσο μεγάλο. Όλος ο κόσμος που ασχολείται με παιχνίδια, είτε είναι FPS είτε mobile games, θα γουστάρει τη φάση και θα έρθει να τα παρακολουθήσει. Βλέπω στο μέλλον να συνεχίζεται αυτό και να γίνονται περισσότερα τέτοια events, με τουρνουά και άλλες δραστηριότητες.

  • ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ GAMING ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΣΟΥ ΤΟ CASTING;

Είναι δύσκολο όταν δεν υπάρχουν LAN και events, και δεν μπορείς εύκολα ως caster να ασχοληθείς και να εξελιχθείς. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι το παιχνίδι που έχεις μάθει και αγαπάς, να το εξελίσσεις και να «καστάρεις» για αυτό και να ασχολείσαι μαζί του, να το παίζεις και να παρακολουθείς ό,τι νέο γύρω απ’ αυτό, ώστε να μαθαίνεις τα πάντα γύρω από το παιχνίδι, ώστε να μπορείς σε κάποιο event όπως εδώ στη ΔΕΘ να ξεκινήσεις να κάνεις το καστ σου. Η Covid μάς χτύπησε όλους, δεν έγιναν τα events που θέλαμε και δεν είχαμε την ευκαιρία να «καστάρουμε» όσο θέλαμε. Υπήρξε πλήγμα, αλλά βαδίζουμε προς το καλύτερο.

  • ΠΟΙΑ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ; ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΙΟ ΚΟΥΜΠΩΜΕΝΟΥΣ; ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗ ΣΚΗΝΗ;

Μιλάμε για ένα εύρος ηλικίας από 16-30 σε γενικές γραμμές, και πιστεύω ότι τα άτομα που το βλέπουν πιο επαγγελματικά, αν θέλουν να ακολουθήσουν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, αναγκαστικά θα τηρούν όλα τα μέτρα. Άτομα πιο μικρής ηλικίας δεν νοιάζονται τόσο, αλλά θα τους ενδιαφέρει να πάνε σε κάποιο event για να δούνε ένα τουρνουά ή τον αγαπημένο τους YouTuber, άρα και πάλι θα ακολουθούν τους υγειονομικούς κανόνες. Τα μέτρα πρέπει να είναι διαμορφωμένα ώστε να βοηθήσουν και εμάς που συμμετέχουμε σε μία διοργάνωση, αλλά και όλον τον κόσμο.

  • ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ GAMING ΒΟΗΘΑΝΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ. ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΣΧΕΣΗ; ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ;

Ναι, σε έναν μικρό βαθμό έχει πληγεί, γιατί όλοι με την καραντίνα χάνουμε και κάτι. Οι εταιρείες όμως, θεωρώ πως δεν το βάζουν κάτω γιατί το στηρίζουν όλο αυτό και θέλουν να φέρουν αυτό το κομμάτι στην Ελλάδα. Έτσι, συνεχίζουν με χορηγίες και τουρνουά με χρηματικά έπαθλα ή με προσφορές να στηρίζουν τον χώρο. Βλέπετε, ακόμα και μεγάλες εταιρείες όπως ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ με events σαν κι αυτό, δίνουν σημαντικά κίνητρα σε όλους τους ημιεπαγγελματίες αλλά και τους επαγγελματίες να συνεχίζουν να κάνουν αυτό που αγαπούν.

  • ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΩΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ, ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ eSPORTS;

Από τη δική μου προσωπική εμπειρία, το κομμάτι των eSports είναι πολύ περίεργο αλλά σε όσους το αγαπούν εγώ λέω: κυνηγήστε τα όνειρά σας γιατί έχετε μία ζωή στην οποία θα δείτε και θα κάνετε πολλά, οπότε κάντε αυτό που σας αρέσει, με μέτρο βέβαια, και μην κοιτάτε πίσω. Προσοχή, και κυνηγήστε τα όνειρά σας.

  • ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΠΩΣ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΥΧΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Είμαι πολύ αισιόδοξος, και θέλω να πιστεύω πως αυτή η κατάσταση θα τελειώσει γρήγορα και θα γίνουν περισσότερα event, περισσότερα casting και τουρνουά, με πολύ περισσότερο κόσμο ώστε να υπάρχει το hype που υπήρχε παλιά.