Interview: Γιάννης Μόλλας | YOU CAN BUILD A TEAM

Ο Γιάννης Μόλλας είναι ένας νέος επαγγελματίας που εργάζεται ως eSports project manager στην εταιρεία Magic Bus. Ασχολείται με τον χώρο τα τελευταία 7 χρόνια και με το gaming γενικότερα από πολύ μικρός. Όταν ανακάλυψε τα eSports και την προοπτική τους, ήταν ξεκάθαρο ότι με αυτό ήθελε να ασχοληθεί στο μέλλον.

• ΠΩΣ ΘΑ ΟΡΙΖΕΣ ΤΑ ESPORTS; Το ηλεκτρονικό ανταγωνιστικό άθλημα. Παίκτες αγωνίζονται σε ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια, τα οποία χωρίζονται, είτε σε ομαδικά, είτε σε ατομικά. Πολύ γνωστά παραδείγματα είναι το “FIFA” και το “Pro”.

• ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΘΗΚΕΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ESPORTS ΣΚΗΝΗ; Όταν είχα φτιάξει την 1η μας ομάδα στο “League of Legends” και αντιμετωπίσαμε την “Different Dimension” σε ένα efood tournament. Εκεί όλοι άρχισαν να μας μαθαίνουν και να μας κάνουν πλάκα για το WLG, το οποίο μοιάζει με το “Warrior Lady Gaming”. Αξέχαστο! Εκεί όμως που ξεκινήσαμε να ξεχωρίζουμε ήταν όταν δημιουργήσαμε ένα πολύ δυνατό και ακριβό ρόστερ με Pun1sher στην τελευταία σεζόν του LGC, καθώς και η μεγάλη άνοδος του Fortnite, στο οποίο είχαμε και έχουμε το πιο δυνατό ρόστερ.

• ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ “WLGAMING ESPORTS”; ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ESPORTS; Είχε ξεκινήσει για πλάκα για να περάσω την ώρα μου μαζί με έναν φίλο μου, αλλά τελικά αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα και είδα την προοπτική που είχε επιχειρηματικά. Εδώ και χρόνια είμαστε εταιρεία με τα έσοδα και τα έξοδά μας και μεγαλώνουμε συνεχώς. Η WLG δεν αποτελείται μόνο από ομάδες eSports. Έχουμε content creators, οι οποίοι δημιουργούν μοναδικό content & events, είτε για την WLG, είτε σε συνεργασία με τους χορηγούς της ομάδας, και σκοπός είναι να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο. Δεν μπορώ να αναλύσω ακριβώς τι εννοώ, αλλά θα δείτε πολλά πράγματα σύντομα.

• ΓΙΑΤΙ MANAGER ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ή ΠΑΙΚΤΗΣ; Πάντα μ’ αρέσει να είμαι ο «αρχηγός» και να καθοδηγώ μια ομάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, προτίμησα να έχω κάτι δικό μου και να βάλω τα δυνατά μου να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό. Θα μου άρεσε να έχω και τον ρόλο του προπονητή, αλλά δυστυχώς δεν έχω χρόνο για τίποτα παραπάνω.

• Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗ ESPORTS. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΑΡΤΗ; Η Ελλάδα θεωρώ ότι είναι από τις πιο δυνατές χώρες στον τομέα των eSports. Σίγουρα για μένα κατέχει τουλάχιστον μια μέση θέση και έχει τεράστια προοπτική εξέλιξης. Μπορεί να έχουμε μικρό πληθυσμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά έχουμε πολύ κόσμο που ασχολείται με το gaming και τα eSports. Έχουν γίνει καλές κινήσεις και στο θέμα production/events, αλλά και στο θέμα οργάνωσης των ομάδων/παικτών.

• ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Ξεκάθαρα! Σε αυτό βοηθούν και οι εταιρείες που χορηγούν ομάδες/events στα eSports, όπως οι συνεργάτες που έχουμε, αλλά και οι ίδιοι οι gamers που παρακολουθούν με φίλους/φίλες ή παίζουν επαγγελματικά. Όλα είναι θέμα χρόνου και δεν νομίζω ότι μπορεί να σταματήσει κάτι [την άνοδο των] eSports. Ένα παράδειγμα που λέω σε όλους είναι ότι πάντα θα γεννιούνται νέα παιδιά και όσο περνούν τα χρόνια, όλο και πιο πολλοί gamers θα εμφανίζονται στον χώρο.

• ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ «ΟΠΛΑ» ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΣΑΝ ΣΚΗΝΗ; Τα μεγάλα «όπλα» της σκηνής είμαστε εμείς ως WLGaming και το production studio της PVP Media. Γιατί όμως το λέω αυτό; Αν όντως παρακολουθήσεις την πορεία μας και το πώς λειτουργούμε στο τομέα των eSports, θα δεις ότι έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο και είμαστε αυτοί που «τραβάμε» όλη την σκηνή προς το καλύτερο. Και δεν μιλάω στον τομέα τον αγωνιστικό, αλλά ξεκάθαρα για το επαγγελματικό (συνεργασίες, χορηγίες, social media, content, κ.α.). Μειονέκτημα είναι το ότι δεν έχουμε και άλλες ομάδες/εταιρείες παραγωγής σε αυτό το επίπεδο. Γενικά όμως θεωρώ ότι το κοινό που παρακολουθεί eSports στην Ελλάδα είναι το μεγάλο μας «όπλο».

• ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΜΕΣΑ; Όλα μπορούν να γίνουν. Χρειάζεται πολλή δουλειά, οργάνωση και να έχεις σωστό πλάνο από όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με τα eSports στην Ελλάδα. Όλα θέλουν τον χρόνο τους και δεν θεωρώ πως κάτι μπορεί να αλλάξει άμεσα.

• ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ; Θεωρώ πως είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις ένα οργανισμό eSports. Το δύσκολο είναι το πώς θα κινηθείς στον χώρο, πού θα βρεις το budget για να χτίσεις ανταγωνιστική ομάδα, τι θα κάνεις για να ανεβάσεις τα νούμερά σου και τι content δημιουργείς.

• ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ; Ο καθένας βλέπει διαφορετικά την επιτυχία. Εγώ θεωρώ πως όλα μετρούν ως επιτυχία. Μια κατάκτηση τίτλου με την eSports ομάδα σου, μια καλή πορεία στην Ευρώπη, συνεργασία με ένα μεγάλο brand, κάποιο activation με κάποιον χορηγό σου που πάει τέλεια και για τις δύο πλευρές…. Οπότε είναι σχετικό το πώς το βλέπει ο καθένας. Εγώ ακόμη δεν θεωρώ ότι έχω πετύχει και πως έχω ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μου για να τα καταφέρω.

• ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΟΥ; Οι 100 Thieves! Μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο και η κορυφαία σε content. Είναι το παράδειγμα που ακολουθεί και η WLGaming, αλλά και εγώ, προσωπικά, μαθαίνοντας συνεχώς από αυτούς πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε σωστά κάποια πράγματα και πώς μπορούμε να εξελιχθούμε. Η πρόκληση βέβαια είναι μεγαλύτερη, καθώς είμαστε στην Ελλάδα και όχι στην Αμερική, αλλά μας αρέσουν τα δύσκολα!

• ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ; ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ Ή ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ; Είμαι ξεκάθαρα υπέρ της φιλικής σχέσης με παίκτες και το προσωπικό της ομάδας. Ποτέ δεν θα μπορούσα να δω τα παιδιά αυτά ως «υπαλλήλους» και ότι εγώ είμαι το «αφεντικό». Ποτέ δεν θα δουλέψω έτσι. Εγώ θα είμαι αυτός που θα κάνει το 8ωρο σε ελεύθερο πρόγραμμα, αρκεί να γίνει η δουλειά. Έχει και τα μειονεκτήματά του προφανώς το να είσαι φιλικός με το team, αλλά αυτό προφανώς σχετίζεται και με το τι χαρακτήρας είναι αυτός που συνεργάζεσαι.

• ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ; Εγώ πιστεύω πως ναι. Παρ’ ότι σε θέμα ping και internet είμαστε πίσω, αργά ή γρήγορα θα γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί και θα καταφέρουμε να κάνουμε μια πολύ δυνατή πορεία στην Ευρώπη και ίσως και κάποια κατάκτηση.

• ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Να ανέβουμε επίπεδο ως ομάδες και παίκτες και να προσπαθήσουν όλες οι πλευρές ακόμη περισσότερο. Στο τέλος της ημέρας εξαρτάται από τους παίκτες -στο αγωνιστικό κομμάτι- και οι ομάδες πρέπει να δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για να εξελιχθούν.

• ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ; Να είμαστε όλοι καλά με υγεία και να πετύχουμε τους στόχους που ονειρευόμαστε.