Το πρώτο βήμα ενάντια στο Scalping

Η ομάδα, που απαρτίζεται από έξι στον αριθμό μέλη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (Scottish National Party), κατέθεσαν μία πρόταση, καλώντας σε συζήτηση την Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου επί του θέματος, που απασχολεί σοβαρά τους παίκτες αλλά και την αγορά, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο “scalping”, να σημειώσουμε πως o ορισμός του προέρχεται από τον χρηματιστηριακό κλάδο και τις αγοραπωλησίες των μετοχών. Με την ίδια λογική μεταφέρεται και εντός του εμπορίου και περιγράφει την αγορά μαζικών προϊόντων σε τιμή λιανικής με την χρήση bots (αυτόματων προγραμμάτων), που στην συνέχεια μεταπωλούνται σε εξωφρενικά υψηλότερες τιμές. Η έλλειψη που δημιουργείται σε συνδυασμό με την επιθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν τώρα το προϊόν επιτρέπει στους μεταπωλητές να θέσουν τις δικές τους τιμές, φτάνοντας ακόμη και το διπλάσιο της αρχικής, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των καταναλωτών. Η άνοδος της τιμής – θέτοντας το απλά – πυροδοτείται από την τεχνητή έλλειψη που δημιουργείται. Επιστρέφοντας στα του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, η πρόταση αυτή έχει υπογραφεί από τα περίπου 24 μέλη του προς το παρόν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και ζητά από την αγγλική κυβέρνηση να νομοθετήσει ως παράνομη την μεταπώληση των αγαθών με την χρήση αυτοματοποιημένων bots, μέθοδος που προτιμάτε από τους “scalpers” για να παρακάμπτουν τις ουρές και τα όρια λιανικής. Η δεδομένη πρόταση συμπληρώνεται από νομοθετικές διατάξεις, παρεμφερείς με εκείνες της δευτερογενούς πώλησης εισιτηρίων θεαμάτων, που θα υπαγορεύουν την διαφάνεια της διαδικασίας κατά την μεταπώληση, όσων αφορά την ταυτότητα και τα στοιχεία των συνδιαλεγόμενων.

ΚΕΡΔΗ ΥΠΟ… ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ


Χαρακτηριστικά στην πρόταση ορίζεται πως “οι νέες κυκλοφορίες παιχνιδομηχανών και λοιπών εξαρτημάτων για υπολογιστές οφείλουν να είναι διαθέσιμες σε όλους τους πελάτες, σε συνιστώμενες τιμές λιανικής και να μην αγοράζονται με την χρήση αυτοματοποιημένων bots, που συχνά ξεπερνούν τις μέγιστες ποσότητες αγοράς που επιβάλλει ο λιανοπωλητής”. Ταυτόχρονα καλεί στην απαγόρευση χρήσης των bots με ένδικα μέσα, θέτοντας ως στόχο να βάλει “φρένο” στα τεράστια κέρδη εις βάρος των παικτών, αλλά και την επέλαση της εγκληματικής δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο. Η πρόταση έρχεται μετά τα συνεχόμενα περιστατικά του τελευταίου χρονικού διαστήματος, όπου λόγω του scalping, η διαθεσιμότητα ήταν αδύνατο να ικανοποιήσει την ζήτηση κατά την launch διαδικασία κονσολών και περιφερειακών όπως το PS5, το Xbox Series X|S και λίγο παλιότερα της νέα κάρτα γραφικών της NVIDIA. Θεωρείται δε πως κατά μεγάλο μέρος, για τις ελλείψεις ευθύνεται η διαδικασία αυτή. Παρακολουθώντας τα δεδομένα της ανάλυσης του Michael Driscoll (data engineer) μπορούμε να πάρουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις διαφορές αλλά και το τεράστιο περιθώριο κέρδους:

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ


Μία ομάδα scalpers, με το προσωνυμίο “CrepChiefNotify” ισχυρίζεται πως κατόρθωσε να αποκτήσει περισσότερες από 5000 next-gen παιχνιδομηχανές για να τις μεταπωλήσει με στόχο το κέρδος, μόλις τον προηγούμενο μήνα. Όπως είναι φυσικό, τα αρνητικά σχόλια έπεσαν “βροχή”, πατώντας κυρίως στην δυσκολία που αντιμετωπίζουν παγκόσμια οι χρήστες στην προσπάθεια τους να πάρουν στα χέρια τους τις νέες κονσόλες. Προς υπεράσπιση της, η ομάδα, με δήλωση της τοποθετείται σημειώνοντας πως μέλη της που αντιμετώπιζαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, πλέον είναι σε θέση να “φέρουν φαγητό στο τραπέζι” μέσω των κερδών που αποφέρει αυτή η διαδικασία. Η ανακοίνωση-δήλωση κλείνει αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “μπορεί να είναι ατυχές ότι ένα παιδί δεν θα ξυπνήσει για να βρει ένα PS5 αυτά τα Χριστούγεννα, όμως ένα παιδί μπορεί να ξυπνήσει έχοντας τίποτα. Δεν μετανιώνουμε καθόλου.” Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι ελλείψεις της αγοράς θα συνεχιστούν – λόγω και αυτών των φαινομένων – μέχρι και την άνοιξη του 2021, ζητώντας υπομονή από όλους.