Φήμες για διαρροή δεδομένων και κώδικα στο Xbox One

Καταγράφοντας τα τελευταία γεγονότα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως οι πληροφορίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες και να σχολιάσουμε με έντονο ύφος πως – τουλάχιστον προς το παρόν – αποτελούν φήμες που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι 100% εσφαλμένες, ανακριβείς και αναληθείς. Εφιστούμε ιδιαιτέρως την προσοχή κατά την επεξεργασία των πληροφοριών, μέχρι οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική ανακοίνωση. Αδιαμφισβήτητα, οι παιχνιδομηχανές (προηγούμενης γενιάς) – και ειδικότερα της Microsoft – χαρακτηρίζονται από τις αποτελεσματικότερες σε θέματα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους. Παρά ταύτα, τελευταίες εξελίξεις δείχνουν, ότι ίσως κάποιοι επιτήδειοι κατόρθωσαν να βρουν τρόπο για να διαπεράσουν τα τείχη προστασίας της εταιρείας και να αποκομίσουν παράνομα οφέλη σε βάρος των χρηστών. Σύμφωνα με το PokeProtos, ένα εξειδικευμένο σε θέματα φημών και διαρροών ανά τον κόσμο λογαριασμό στο twitter, που έχει καλύψει παλιότερα διαρροές όπως της Capcom, της Nintendo και της Crytek, η τελευταία μεγάλη διαρροή “χρεώνεται” στο Xbox One.

Οι παιχνιδομηχανές αυτής της γενιάς θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλής, θέτοντας κατά την κυκλοφορίας τους τον πήχη πολύ ψηλά και για τις μελλοντικές κονσόλες. Ένας από τους βασικούς λόγους αποτελεί το γεγονός ότι η Microsoft προσέφερε από πολύ νωρίς την δυνατότητα “developer mode” . Το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για να τρέξουν χειροποίητες εφαρμογές ήταν να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία – μέσω developer λογαριασμού – προσφέροντας ταυτόχρονα μία συνδρομή της τάξεως των $20. Η διαρροή στην δεδομένη περίπτωση εντοπίζεται σε προσωπικά κλειδιά και στον source code του εσωτερικού OG Xbox Emulator που τρέχει στο Xbox One. Σύμφωνα δε και με τα τελευταία δεδομένα, έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες, πάντοτε από την ίδια πηγή, που περιλαμβάνουν encryption keys για το Xbox 360, πέρα από το Xbox One, αλλά και εργαλεία που συνδέονται με το mastering και το “κάψιμο” δίσκων.

Επαναλαμβάνουμε σε αυτό το σημείο, πως πέρα από γεγονός πως βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμα στάδια εξέλιξης της ιστορίας, πάντοτε συνυπολογίζοντας το ενδεχόμενο πως οι φήμες θα μπορούσαν να είναι παντελώς αναληθείς, δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα και αναμένονται περισσότερες πληροφορίες. Φυσικά, αν ο ισχυρισμός ευσταθεί και η διαρροή αφορά τα προσωπικά κλειδιά, τότε, θεωρητικά, κάτι τέτοιο θα έδινε πρόσβαση στο XB1 σε κάποιον developer, επιτρέποντας του να αποφύγει την δήλωση στοιχείων και την εισφορά των 20 δολαρίων. Εν ολίγοις, αν ευσταθεί, προσφέρει τη δυνατότητα, σε οποιονδήποτε με τις κατάλληλες γνώσεις να τρέξει στην κονσόλα οποιοδήποτε μη αναγνωρισμένο (χειροποίητο) κώδικα σε αυτήν, με άγνωστες συνέπειες σε γενικότερο επίπεδο.