Τα bans δεν σταματούν για την οικογένεια των esports

Ο κύκλος των σκανδάλων, γύρω από τα esports, φαίνεται πως δεν φαίνεται να σπάει σύντομα. Μετά τα μεγάλα σκάνδαλα του παρελθόντος, που έχουν κοστίσει καριέρες σε παίκτες και έχουν εξαφανίσει οργανισμούς, σε ένα μεγάλο εύρος τίτλων με επαγγελματικές σκηνές, νέες διαπαντός απαγορεύσεις και αποκλεισμοί έκαναν πάλι την εμφάνιση τους.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Τον Μάιο του 2020, ο κινέζικος esports οργανισμός “Newbee” δέχτηκε κατηγορίες για στήσιμο αγώνος και αλλοίωση αποτελέσματος στο παιχνίδι Dota 2. Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά την αναμέτρηση των Newbee με τους Avengerls για το Dota 2 Starladder ImbaTV League, τον Φεβρουάριο του 2020, για λογαριασμό του Valve’s Dota Pro Circuit. Το δεδομένο πρωτάθλημα εντάσσεται στην κατηγορία των minor (μικρότερα) και διαφέρει αισθητά από τα major (μεγαλύτερα ή κυρίαρχα) πρωταθλήματα. Αφορμή για την διαμόρφωση των κατηγοριών αποτέλεσε ένα βίντεο με ένα από τα παιχνίδια της σειράς, το οποίο αφού έγινε viral, οδήγησε πολλούς να συμφωνήσουν στον ισχυρισμό ότι είχε χαθεί σκόπιμα, αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα, με πιθανά στοιχηματικά οφέλη. Στο βίντεο – το οποίο σας παραθέτουμε παρακάτω – ο πρώην (retired) παίκτης της Newbee και νικητής του μεγαλύτερου τροπαίου στην σκηνή της Dota 2, The International, σχολιάζει πως “Αν οι Avengerls δεν έχουν στήσει αυτό το παιχνίδι, εγώ θα φάω σκ…α”.

Μετά την εμφάνιση των ισχυρισμών, ο οργανισμός δέχτηκε έναν προσωρινό αποκλεισμό από μία σειρά Dota 2 events όπως το CDA-DPL Professional League, IMBA TV και MarsTV. Κατά την περίοδο εκείνη, ο οργανισμός επέμενε πως οι ισχυρισμοί είναι ψευδής και διατράνωνε πως θα ασκήσει ένσταση. Μετά την περαιτέρω διερεύνηση των ισχυρισμών, αποφασίστηκε πως, τόσο ο οργανισμός Newbee όσο και οι πέντε παίκτες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, θα δεχτούν μόνιμη απαγόρευση διαρκείας η οποία εκτείνεται σε όλα τα Valve ή Perfect World events, με άμεση ισχύ. Η ανακοίνωση, που εμφανίστηκε στο επίσημο λογαριασμό Dota 2 Weibo, δήλωνε πως “Η Perfect World και η Valve αποφάσισαν να αποκλείσουν μόνιμα την ομάδα Newbee και τους πέντε παίκτες. Οι ανεσταλμένοι σύλλογοι και οι παίκτες δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στις επίσημες εκδηλώσεις Dota 2, που διοργανώνονται από την Valve και την Perfect World E-sports”. Οι παίκτες που δέχονται το “ban hammer” είναι οι Lipeng ‘Wizard’ Wen, Han ‘Moogy’ Xu, Rui ‘Aq’ Yin, Chao ‘Waixi’ Yan and Hongda ‘Faith’ Zeng. Ο τελευταίος αποτέλεσε μέλος της ομάδας των Invictus Gaming που σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο The International 2012, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός Newbee στέφθηκε τροπαιούχος το 2014, ενώ ήταν φιναλίστ για το 2017.