Metroid Dread: Γιατί κάποιοι developers δεν αναφέρονται στα credits

Το Metroid Dread, ο νέος τίτλος της κλασικής σειράς της Nintendo, κυκλοφόρησε για το Switch την περασμένη εβδομάδα και δέχτηκε πολύ θετικά σχόλια απ’ το κοινό και από τον Τύπο. Ωστόσο, δεν είναι τα πάντα ρόδινα γύρω απ’ το όνομα του καινούργιου Metroid, αφού κάποιοι developers που εργάστηκαν στην ανάπτυξή του εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους επειδή το όνομά τους δεν αναφέρεται στα credits.

Η είδηση αυτή έγινε αρχικά γνωστή όταν ο Roberto Mejias δήλωσε σε ανάρτησή του στο LinkedIn τα εξής:

Θα ήθελα να συγχαρώ ειλικρινά την ομάδα του Metroid Dread για την κυκλοφορία ενός τόσο εξαιρετικού παιχνιδιού. Η ποιότητα του τίτλου δεν αποτελεί έκπληξη για εμένα πάντως, επειδή η ομάδα αυτή αποτελείται από πολλούς απίστευτα ταλαντούχους ανθρώπους. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι επειδή, παρόλο που δεν αναφέρομαι στα credits του παιχνιδιού, ήμουν μέλος της ομάδας αυτής για οκτώ μήνες. Παίζοντας το παιχνίδι, αναγνώρισα μερικά assets και κάποια περιβάλλοντα στα οποία έχω δουλέψει… άρα η δουλειά μου είναι εκεί. Οπότε, θα ήθελα να ρωτήσω τη MercurySteam: Γιατί δεν αναφέρομαι στα credits του παιχνιδιού; Πρόκειται για λάθος; Θα εκτιμούσα μία απάντηση σε αυτό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Η ισπανική ιστοσελίδα Vandal Videojuegos επικοινώνησε με την εταιρεία, η οποία της απάντησε πως οι κανονισμοί της δεν επιτρέπουν την αναφορά στα credits για άτομα που δεν έχουν εργαστεί για το 25% τουλάχιστον του χρόνου ανάπτυξης ενός πρότζεκτ, με κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις. Η εταιρεία δεν απάντησε μέχρι στιγμής σε αίτημα σχολιασμού που της απέστειλαν άλλες μεγάλες ιστοσελίδες του ειδικού Τύπου.

Ο Roberto Mejias δεν είναι ο μόνος που ενοχλήθηκε από αυτήν την πρακτική, καθώς υπήρθαν κι άλλες αναφορές, όπως μία ενός ανθρώπου που εργάστηκε για 11 μήνες στο παιχνίδι και δεν είδε το όνομά του στα credits. Για την ώρα, δεν η MercurySteam δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη δήλωση μέσα απ’ τις πλατφόρμες της.

Γενικότερα, τα credits των βιντεοπαιχνιδιών πλήττονται από διαφόρων ειδών προβλήματα, όπως αναφέρεται μάλιστα και σε αυτό το ρεπορτάζ του Kotaku, το οποίο φτάνει στο συμπέρασμα πως η αναφορά των ονομάτων όσων ανθρώπων εργάστηκαν σε ένα πρότζεκτ μπορεί να γίνεται με συγκεκριμένη σειρά ή και να μην γίνεται καθόλου, για λόγους «επιβράβευσης» ή «τιμωρίας». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι γνωστή η ακριβής προσέγγιση της εταιρείας, και έτσι περιμένουμε κάποια δήλωσή της για να γίνει πιο σαφής η εικόνα.