PlayStation Plus: Είναι ο Νοέμβριος ένας «καλός μήνας»;

Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκαν τα δωρεάν παιχνίδια που θα γίνουν διαθέσιμα τον Νοέμβριο για τους συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus.

Τα παιχνίδια είναι τα παρακάτω:

  • Knockout City (PS5, PS4)
  • First Class Trouble (PS5, PS4)
  • Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning (PS4)
  • The Persistence (PS VR)
  • The Walking Dead: Saints & Sinners – Standard Edition (PS VR)
  • Until You Fall (PS VR)

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αρχικά μπορούμε να δούμε πως ο Νοέμβριος περιλαμβάνει παιχνίδια για διάφορα γούστα, με multiplayer τίτλους σε στιλ sports «αρένα», με μία εμπειρία τύπου Among Us, με ένα RPG, με roguelike, με παιχνίδι επιβίωσης και με μονομαχίες με σπαθιά σε VR. Επίσης, η συμπερίληψη τριών παιχνιδιών για το PS VR είναι καλοδεχούμενη, αν και δεν θα πρέπει να τη συνηθίσουμε καθώς πρόκειται για εοραστική προσφορά απ’ τη Sony για την επέτειο του headset. Όπως και να ‘χει, παίρνουμε έξι παιχνίδια. Και αν δεν έχετε VR, πάλι μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στη βιβλιοθήκη σας και, αν και όταν πάρετε το επόμενο VR του PlayStation 5, θα τα παίξετε εκεί λογικά, αφού αναμένεται να υπάρχει backwards compatibility.

Τώρα, ας δούμε τα ίδια τα παιχνίδια του PlayStation Plus για τον Νοέμβριο, ξεχωριστά (ξέρω, το Metacritic δεν είναι απόλυτος δείκτης της ποιότητας, όμως σίγουρα δίνει ένα καλό δείγμα της άποψης των κριτικών).


Knockout City

Παρόλο που δεν το έχω παίξει και δεν πρόκειται για το αγαπημένο μου είδος, το Knockout City είναι τίτλος που έχει πάρει πολύ θετικές κριτικές όταν κυκλοφόρησε τον Μάιο. Reviewers του ειδικού Τύπου έκαναν λόγο για ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό multiplayer παιχνίδι με καλοστημένους μηχανισμούς που είναι εύκολοι στην εκμάθηση αλλά δύσκολοι αν θέλουμε να τους τελειοποιήσουμε. Στο Metacritic, την πλατφόρμα που συγκεντρώνει τις κριτικές του Τύπου, το Knockout City βαθμολογείται με 80/100 στην έκδοσή του για PS4, με βάση 25 reviews. Επίσης, την ημέρα που θα το δούμε ως δωρεάν προσθήκη στο PlayStation Plus, το Knockout City θα λάβει upgrade για τις κονσόλες νέας γενιάς, με ανάλυση ως 4K και framerate έως 120fps.


First Class Trouble

Το είδαμε στο πρόσφατο State of Play, στην παρουσίαση της Sony για επερχόμενα παιχνίδια του PlayStation. Πρόκειται για “social deduction” εμπειρία, στα χνάρια του Among Us αλλά με τρισδιάστατο περιβάλλον και προσέγγιση που διαφοροποιείται με την εισαγωγή κάποιων ρομπότ που χειρίζονται οι παίκτες, μοιάζουν εντελώς ανθρώπινα και προσπαθούν να ξεγελάσουν τους υπόλοιπους. Δεν είναι τίτλος που θα τραβούσε πολλά βλέματα, αλλά για δωρεάν παιχνίδι στο πλαίσιο συνδρομητικής υπηρεσίας είναι μία επιλογή που μπορεί να προσφέρει διασκέδαση με παρέα. Το First Class Trouble δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, καθώς θα το δούμε day-one στο PS Plus. Βρίσκεται σε early access στο Steam, όπου έχει λάβει ποσοστό 79% σε θετικές κριτικές, επί συνόλου 1.412 reviews, με τους χρήστες να μιλούν για ένα διασκεδαστικό, αστείο και παρεΐστικο παιχνίδι.


Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning

Η αναβίωση ενός RPG που ήταν αρκετά αξιόλογο παρόλο που δεν ακούστηκε όσο άλλα. Το remaster δεν φέρνει τεράστιες αλλαγές, αλλά κάνει τα απαραίτητα ώστε να φέρει τον τίτλο σε πιο σύγχρονη εποχή, γυαλίζοντάς τον εδώ κι εκεί. Τα προβλήματα που είχε η αρχική μορφή παραμένουν, αλλά στο σύνολό του το Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά για αρκετό καιρό, με ένα main story που διαρκεί πάνω από 30 ώρες. Στο Metacritic το βρίσκουμε με συνολική βαθμολογία 72/100, βάσει 40 κριτικών.


The Persistence

Ένας από τους πιο αξιόλογους τίτλους για το VR headset του PlayStation, το The Persistence, που δεν απέκτησε μεγάλη φήμη, αλλά έκανε αρκετά πράγματα σωστά για να κερδίσει το κοινό του. Πρόκειται για ένα roguelike πρώτου προσώπου με αρκετά στοιχεία διαστημικού τρόμου και κάποιες έυστοχες ιδέες για την εξομάλυνση της εμπειρίας σε VR περιβάλλον. Πλέον, μπορεί να παιχτεί και εκτός VR, στην οθόνη, ενώ έχει λάβει και δωρεάν update που το αναβαθμίζει για τη νέα γενιά κονσολών. Στο Metacritic, βρίσκουμε πως έχει βαθμολογηθεί με 71/10 με βάση 5 κριτικές στην έκδοσή του για PS5, ενώ στην αντίστοιχη του PS4 έχει λάβει μόνο 2 κριτικές, που του δίνουν 80/100. Χρειάζεται περίπου 10 ώρες για να τερματιστεί.


The Walking Dead: Saints & Sinners

Πρόκειται για ένα από τα δυνατότερα παιχνίδια που είδαμε στο PS VR και μία απ’ τις πιο αξιόλογες μεταφορές του zombie franchise σε video game. Με 79/100 βαθμολογία κριτικών στο Metacritic, ο τίτλος κατάφερε να κερδίσει κοινό και Τύπο με την άριστη ατμόσφαιρά του και το εξαιρετικό σύστημα μάχης, αλλά και με τους μηχανισμούς επιβίωσης και crafting. Αν έχετε VR, πρέπει να το παίξετε. Θα σας χαρίσει περίπου 10 ώρες ενασχόλησης με το campaign του.


Until You Fall

Ένα παιχνίδι με πολύχρωμες, γρήγορες μάχες με σπαθιά που παίζει σε VR και έλαβε θετική ανταπόκριση για τον τρόπο που έστησε τις μονομαχίες με ρευστό, ρεαλιστικό τρόπο, και για την οπτικοακουστική του παρουσίαση. Η βαθμολογία του στο Metacritic πιάνει το 85/10 και η διάρκειά του τις 8 ώρες περίπου.


Συνολικά, ο Νοέμβριος του PlayStation Plus έχει κάτι για διάφορα γούστα, με παιχνίδια που έχουν λάβει θετικές κριτικές και με κάποια που δεν έχουν παιχτεί από μεγάλο μέρος του κοινού. Σίγουρα, ένας «μεγαλύτερος» τίτλος θα βοηθούσε στην περαιτέρω ανάδειξη του lineup, αλλά τελικά έχουμε έξι αξιόλογα παιχνίδια που μπορούν να προσφέρουν αρκετές ώρες ενασχόλησης. Έχουν, σαφώς, προηγηθεί καλύτεροι μήνες για την υπηρεσία PS Plus, όμως μπορούμε να πούμε ότι ο Νοέμβριος είναι ικανοποιητικός, χωρίς κάποια μεγάλη έκπληξη ή έναν βαρύγδουπο τίτλο, αλλά με περισσότερες προσθήκες απ’ ό,τι συνήθως, με τίτλους και upgrades που έρχονται την ημέρα της κυκλοφορίας τους, και με κάποια πολύ δυνατά παιχνίδια που αξίζουν μια δοκιμή. Εξάλλου, αυτού του τύπου οι υπηρεσίες, εκτός από το να προσφέρουν αξιόλογους τίτλους στους συνδρομητές, μπορούν να τους δώσουν και τη δυνατότητα να γνωρίσουν παιχνίδια που δεν θα ήξεραν ή δεν θα έπαιζαν αλλιώς.