Μετά το PS5, οι scalpers «χτυπούν» τις RAM DDR5 με τιμές έως 2500$

Η έλλειψη που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε μνήμες RAM DDR5 είναι δυνητικά εξίσου μεγάλη με την έλλειψη καρτών γραφικών και αυτό σημαίνει ότι κάποια κιτ χωρητικότητας 32 GB αγγίζουν πλέον το ποσό των 2.500 $.

Οι πιο επιεικείς scalpers πωλούν τα κιτ μνήμης DDR5 στο eBay για το διπλάσιο και μερικές φορές έως και το τριπλάσιο της τιμής του κόστους τους. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής μόνο οι επεξεργαστές Alder Lake 12ης γενιάς της Intel χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή DDR5. Ωστόσο, οι επεξεργαστές Alder Lake, οι οποίοι θεωρούνται (και όχι άδικα) από τους καλύτερους για gaming στην αγορά, είναι εξίσου αποδοτικοί με ορισμένες από τις μνήμες RAM DDR4 που κυκλοφορούν, επομένως οι πρώτοι χρήστες δεν αναγκάζονται να πληρώσουν αντίστοιχες εξωφρενικές τιμές για τις DDR5.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των μνημών DDR5 είναι το ολοκληρωμένο κύκλωμα διαχείρισης ισχύος (PMIC) στην ίδια τη μονάδα, κάτι που όχι μόνο βελτιώνει τη ρύθμιση της τάσης αλλά προσφέρει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως προστασία κατωφλίου και διαχείριση ισχύος.

Η παγκόσμια έλλειψη PMIC έχει φέρει τους κατασκευαστές DDR5 σε δύσκολη θέση όπου έχουν διαθέσιμα κυκλώματα IC και όχι PMIC με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν την παραγωγή τους. Σύμφωνα με μεγάλους προμηθευτές επιβεβαιώνεται η έλλειψη PMIC και έτσι επηρεάζεται η διαθεσιμότητα των DDR5.

Οι επεξεργαστές Alder Lake κυκλοφόρησαν επίσημα με δυνατότητα προπαραγγελίας στις 27 Οκτωβρίου, όπως και πολλά κιτ μνήμης DDR5. Ωστόσο, η προσφορά ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς πολλά κιτ μνήμης εξαντλήθηκαν αμέσως και δεν ήταν καν διαθέσιμα για αγορά. Οι Scalpers εκμεταλλεύτηκαν αμέσως την έλλειψη DDR5 και άρχισαν να βάζουν «προσφορές» στο eBay για υπέρογκα χρηματικά ποσά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, μνήμης 32 GB (2×16 GB) της Corsair Dominator Platinum RGB DDR5-5200 που πωλήθηκε για 2.500 $, με μια…μικρή αύξηση 660% σε σχέση με την τιμή λιανικής των 329 $. Το μόνο που μένει είναι να δούμε πότε θα τελειώσει η έλλειψη ολοκληρωμένων chip και μέχρι πότε θα υπάρχει ζήτηση για ανάλογες αγορές αισχροκέρδειας.