Νέα δικαστική διαμάχη για την Apple

Σε νέα δικαστική διαμάχη έχει μπει η Apple με την ισραηλινή εταιρία NSO για το λογισμικό spyware που έχει αναπτύξει και ονομάζεται Pegasus, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone δήλωσε σήμερα ότι μήνυσε τον Όμιλο NSO. Η Apple δήλωσε ότι επιδιώκει να προστατεύσει τους χρήστες της από «περαιτέρω κατάχρηση και βλάβη» με πάγια εντολή για απαγόρευση της NSO Group από τη χρήση του υλικού, του λογισμικού ή των συσκευών iPhone, ανέφερε η Apple σε μια ανακοίνωση.

Το συγκεκριμένο λογισμικό υποκλοπής spyware μπορεί να εγκατασταθεί εξ αποστάσεως στο iPhone ή το iPad ενός στόχου, παρέχοντας στο άτομο ή τον οργανισμό που το εγκατέστησε πλήρη πρόσβαση στη συσκευή και σε όλα τα δεδομένα που διατηρεί, χωρίς ο κάτοχος να προβεί σε καμία ενέργεια. Αυτό περιλαμβάνει μηνύματα κειμένου, email, ακόμη και ηχογράφηση τηλεφωνικών κλήσεων. Το Pegasus σχεδιάστηκε αρχικά και διατίθεται στην αγορά από τον δημιουργό του, την ομάδα NSO για την παρακολούθηση εγκληματιών και τρομοκρατών. Η Apple με μια ενημερωμένη έκδοση του κώδικα ασφαλείας των iPhone στο iOS 14.8, τον Σεπτέμβριο έκλεισε ένα κενό ασφαλείας που φέρεται να εκμεταλλευόταν το επεμβατικό λογισμικό υποκλοπής spyware που κατασκευάστηκε από την NSO Group.

Αν και υπάρχει πιθανώς μικρή πιθανότητα ένας κρατικός φορέας να εγκαταστήσει το Pegasus στο iPhone σας για να παρακολουθεί τις δραστηριότητές σας, αν είστε περίεργοι, υπάρχει ένα δωρεάν εργαλείο που σας επιτρέπει να ελέγχετε το iPhone ή το iPad σας με μερικά κλικ. Για να είμαστε σαφείς, οι πιθανότητες να μολυνθεί το iPhone ή το iPad σας από το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus είναι χαμηλές. Εάν είστε και εσείς περίεργος να μάθετε μήπως έχετε πέσει θύμα της ισραηλινής εταιρίας αναζητήστε το πρόγραμμα iMazing, εγκαταστήστε το και σκανάρετε τη συσκευή σας ώστε να είστε σίγουροι.