Δύσκολη Black Friday για την Amazon

Η Amazon μπορεί να έχει μια δύσκολη Black Friday. Οι εργαζόμενοι του διαδικτυακού κολοσσού λιανικής διεκδικούν αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζητούν η εταιρεία να είναι πιο δραστήρια σε θέματα όπως η κλιματική κρίση, διαφορετικά θα απεργήσουν τη μεγαλύτερη ημέρα αγορών του χρόνου.

Είναι γνωστό, μετά από πολλές καταγγελίες πρώην και νυν εργαζομένων της Amazon παγκοσμίως, ότι η εταιρεία προσομοιάζει ένα εργασιακό κάτεργο, με συνθήκες που παραπέμπουν σε εποχές δουλείας, καθώς έχουν παρατηρηθεί εξαντλητικά ωράρια και υπερωρίες που μάλιστα ορισμένες φορές μένουν απλήρωτες.

Το Make Amazon Pay είναι ένας συνασπισμός εργαζομένων και εργατικών οργανώσεων που ζητούν απεργία από τους υπαλλήλους της Amazon σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας, όπως κέντρα δεδομένων, εργοστάσια και αποθήκες. Σκοπεύουν να οργανώσουν τη στάση εργασίας για την Black Friday σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η πανδημία έχει φέρει στην επιφάνεια το γεγονός ότι η Amazon τοποθετεί τα κέρδη πάνω από τους εργαζόμενους, την κοινωνία και τον πλανήτη μας», ανέφερε ο συνασπισμός στο έγγραφο των αιτημάτων του. «Η Amazon παίρνει πάρα πολλά και επιστρέφει πολύ λίγα. Είναι καιρός να πραγματοποιήσετε το Amazon Pay».

Τα αιτήματα της ομάδας χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: βελτιώσεις στον χώρο εργασίας, ασφάλεια εργασίας, σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων, βιώσιμες λειτουργίες και αποζημίωση σε περιπτώσεις απόλυσης. Οι βελτιώσεις στον χώρο εργασίας περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αμοιβής, την προσθήκη αμοιβής κινδύνου, την παροχή επαρκούς χρόνου διαλείμματος, την παράταση της άδειας ασθενείας μετ’ αποδοχών και την αποκάλυψη των πρωτοκόλλων κατά της COVID-19.