Παραιτήθηκε ο CEO του Twitter

Ο Jack Dorsey παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) του Twitter, του κοινωνικού δικτύου που συνίδρυσε πριν από σχεδόν 16 χρόνια, παραδίδοντας την πρώτη θέση στον Parag Agrawal, τον επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας.

«Αποφάσισα να φύγω από το Twitter γιατί πιστεύω ότι η εταιρεία είναι έτοιμη πλέον, για να φύγει ένας από τους ιδρυτές της», δήλωσε ο Dorsey, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληρωμών Square, τη Δευτέρα. «Η εμπιστοσύνη μου στον Parag για τη θέση του Διευθύνοντα Σύμβουλου του Twitter είναι βαθιά».

Ο Dorsey θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter μέχρι το τέλος της θητείας του το 2022 για να βοηθήσει στη μετάβαση.

Η αλλαγή ηγεσίας έρχεται εν μέσω του ολοένα και μεγαλύτερου ελέγχου του Dorsey και του Twitter από επενδυτές που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις και από νομοθέτες που ανησυχούν για τις μετριοπαθείς πολιτικές της εταιρείας όσων αφορά στον πολιτικό λόγο. Πέρυσι, η Elliott Management, ένα επενδυτικό ταμείο ακτιβιστών, άρχισε να ασκεί πίεση στον Dorsey να αποχωρήσει αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι ήθελε να περάσει έως και τον μισό χρόνο (του 2021) στην Αφρική.

Το Twitter απέκρουσε επίσης τις κατηγορίες που το φέρνουν να λογοκρίνει συντηρητικούς πολιτικούς και σχολιαστές, αλλά προχώρησε στο σπάνιο βήμα νωρίτερα φέτος, να απαγορεύσει οριστικά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν πρόεδρος τότε, λόγω ανησυχιών ότι τα σχόλιά του θα μπορούσαν να υποκινήσουν μεγάλης κλίμακας βία μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Υπό την ηγεσία του Dorsey, το Twitter έχει πειραματιστεί πιο επιθετικά με νέες δυνατότητες, όπως ενημερωτικά δελτία, ζωντανή αναμετάδοση ήχου και άλλα. Επίσης, επέβλεψε τα πρώτα κέρδη της εταιρείας, τα οποία κατέγραψε το 2018, και έθεσε στόχο να διπλασιάσει τα ετήσια έσοδά της σε τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Το Twitter, το οποίο έχει 211 εκατομμύρια χρήστες καθημερινά που βλέπουν διαφημίσεις, θέλει να φτάσει τουλάχιστον τους 315 εκατομμύρια καθημερινούς ενεργούς χρήστες το 2023.