
ΕΕ: Αδύνατη η ανεξαρτησία στην παραγωγή ημιαγωγών_

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνει εκατοντάδες εκατομμύρια chips κάθε χρόνο, αλλά μόνο λίγα από αυτά κατασκευάζονται εντός της ένωσης. Παρόλο που χώρες όπως η Γερμανία ενθαρρύνουν τους κατασκευαστές chip να κατασκευάσουν εκεί τα εργοστάσιά τους, είναι απίθανο η ΕΕ να γίνει ποτέ εντελώς ανεξάρτητη από άλλες χώρες όσον αφορά την προμήθεια ημιαγωγών. Αυτό επισημαίνει η Margrethe Vestager, Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Οι κορυφαίοι κατασκευαστές συμβατών ημιαγωγών – όπως η Intel, η Samsung Foundry και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. – ξοδεύουν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κεφαλαιακές δαπάνες και πολλά δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια χώρα ή μια ομάδα χωρών που θέλει να οικοδομήσει μια ανταγωνιστική βιομηχανία ημιαγωγών σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να ξοδέψει πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια περίοδο πέντε ετών για άμεση βοήθεια, φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα. Ωστόσο, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Η αξιωματούχος της ΕΕ πιστεύει ότι τέτοιες επενδύσεις είναι αδύνατο να γίνουν, γι’ αυτό η Ευρώπη θα συνεχίσει να βασίζεται στην εσωτερική και εξωτερική προμήθεια chip.
«Τα νούμερα που ακούω, για τις επενδύσεις που απαιτούνται για να είναι πλήρως αυτάρκεις, το καθιστά ανέφικτο», είπε η Vestager σε συνέντευξή του στο CNBC. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι υπάρχει διαφορετικό επίπεδο παραγωγικής ικανότητας στην Ευρώπη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη δεν παράγει smartphone ή υπολογιστές, δύο είδη εφαρμογών που χρειάζονται chip κατασκευασμένα με χρήση τεχνολογιών αιχμής. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ παράγει αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και άλλα προϊόντα που δεν χρειάζονται chip κατασκευασμένα με χρήση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών. Έτσι, η Ευρώπη θέλει να επεκτείνει την παραγωγή chips για αυτά τα προϊόντα για να προστατεύσει την οικονομία της. Επίσης, δεν θέλει να διαταραχθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού που έχει αναπτύξει με την Κίνα ή τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Επί του παρόντος, περίπου το 10% της παγκόσμιας αγοράς chip παράγεται στην Ευρώπη, από 40% το 1990. Ο τρέχων στόχος που έχει το μπλοκ είναι να επεκτείνει το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς παραγωγής chip στο 20% έως το 2030, κάτι που είναι ήδη πολύ φιλόδοξος στόχος καθώς η παραγωγή αυξάνεται. Η Vestager παραδέχεται ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τους τοπικούς κατασκευαστές ημιαγωγών. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ακόμη κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης.