Η 12η γενιά Intel Core για laptop ασκεί ασφυκτική πίεση στην AMD

Η Intel έδωσε επίσημα πληροφορίες για τους 12ης γενιάς επεξεργαστές της στην έκθεση CES που έτρεξε στις αρχές του έτους, ωστόσο τώρα ήρθε η ώρα να τους δούμε με σάρκα και οστά σε πολλά μοντέλα των συνεργατών τους. Η πίεση της Intel είναι εμφανής προς την AMD, αφού η πρώτη ξεκινά να δίνει αρκετούς παραπάνω πυρήνες και στα laptops, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Οι σειρές Core P και Core U θα πλαισιώνονται από τη νεότερη υβριδική αρχιτεκτονική της Intel, που περιλαμβάνει μικρούς (Efficient cores) και μεγάλους πυρήνες (Performance cores), σχέδιο που ξεκάθαρα εμπνεύστηκε η Intel από τους κατασκευαστές επεξεργαστών για smartphones όπως οι Qualcomm και Apple, και τέλος συνοδεύονται από τα νέα chip γραφικών Intel Iris Xe – το μεγάλο επόμενο βήμα και gamble της εταιρίας.

Η δυσκολία στην εν λόγω σχεδίαση αφορά πέρα από το κατασκευαστικό κομμάτι, και την software μεριά, μιας και τα Windows/Linux, οι δύο επίσημα υποστηριζόμενες πλατφόρμες, θα πρέπει να είναι απόλυτα συμβατά με τον επεξεργαστή, και εκεί έρχεται για να κουμπώσει ο Thread Director, ενός μηχανισμού (controller και software) στο εσωτερικό του επεξεργαστή που αντιλαμβάνεται την εφαρμογή που εκτελείται και την στέλνει στον κατάλληλο πυρήνα.

Οι έως 14 πυρήνες που θα δούμε στους συγκεκριμένους επεξεργαστές (Core i7-1280P) είναι το μήλο της έριδος και το πλεονέκτημα που συναντούσαμε μόνο στα CPUs της AMD. Πλέον, με την Intel τόσο βαθιά βαλμένη στο κυνήγι της πρωτιάς, η εταιρία ευελπιστεί να πάρει τα σκήπτρα της AMD και στην mobile κατηγορία, αφού έχει διαπρέψει στο desktop ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο με την κυκλοφορία των 12ης γενιάς Intel Core, στο ολοκαίνουργιο socket LGA1700.

Η Intel ελπίζει σε “στραβοπάτημα” και αργοπορία του μεγάλου αντιπάλου της, αφήνοντας έτσι τον αμερικάνικο κολοσσό ελεύθερο με τις δικές του προτάσεις στα ράφια των καταστημάτων. Η απάντηση λοιπόν της AMD ακούει στο όνομα AMD Ryzen 6000 Mobile, ωστόσο αυτοί αγνοούνται για την ώρα αφού η AMD δε μοιράζεται ακόμα μαζί μας περισσότερα στοιχεία, παρόλο που τους είδαμε για μια στιγμή και αυτούς στην περασμένη CES 2022.

Για την ιστορία, ο κατακερματισμός των σειρών από την Intel δημιουργεί πονοκέφαλο σε όποιον δεν ασχολείται τακτικά με την τεχνολογία και είναι κάτι που μπερδεύει ακόμα και εμάς που ασχολούμαστε. Η σειρά P, περιλαμβάνει μοντέλα με υψηλότερες επιδόσεις, ελέω μεγαλύτερου TDP 28W, και προτείνονται για πιο βαριές εργασίες, ενώ θα τα δούμε και σε πολλούς gaming συνδυασμούς.

Η σειρά U τώρα αποτελούσε πάντοτε την χαμηλής ισχύος εναλλακτική της Intel, και με το U υποδηλώνει το ότι θα τα δούμε σε Ultrabooks με TDP μόλις 9W και δυνατότητα αύξησης στα 29W ανάλογα με την εφαρμογή.