Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται και η NVIDIA είναι το τελευταίο θύμα

Η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος. Πέρα από ένα σημαντικό εργαλείο για την καθημερινότητά μας, το internet αποτελεί ταυτόχρονα ένα σημαντικό βοήθημα για κάποιες ομάδες ανθρώπων, ή όπλο για κάποιες άλλες που ευθύνονται για τις δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια.

Με τον όρο κυβερνοεπίθεση αναφέρουμε την πρόσβαση σε συστήματα χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, με σκοπό την άντληση πάσης φύσης δεδομένων, εγγράφων. Κάποιες φορές αυτού του είδους οι επιθέσεις γίνονται με σκοπό να γίνουν ηχηρές κάποιες μειονεκτούσες φωνές, ενώ άλλες φορές γίνονται με σκοπό οι επιτιθέμενοι να αποδείξουν… κάτι.

Δε θα σας ζαλίσουμε με περιττές έρευνες γύρω από το θέμα. Σίγουρα έχουν δείξει ότι ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και πέρα από εταιρίες, hackers χτυπούν κρατικούς οργανισμούς, ΜΚΟ, μέχρι πολιτικούς, ως μέσο διαμαρτυρίας ή τιμωρίας για τις πράξεις τους. Αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε hackers να διαρρέουν υλικό εκατομμυρίων Ευρώ στο διαδίκτυο και κάτι αντίστοιχο συνέβη πρόσφατα στην NVIDIA, αφού έγινε γνωστό ότι η εταιρία χτυπήθηκε και αρχεία 1TB διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

Η επίθεση δεν είχε κάποιον συγκεκριμένο στόχο, ωστόσο όπως δήλωσε η εταιρία: 1TB αρχείων, τα στοιχεία σύνδεσης των υπαλλήλων και μερικά ακόμα δεδομένα έχουν υποκλαπεί, ενώ κάποια από αυτά αφορούν τις επερχόμενες κάρτες γραφικών της, με κωδική ονομασία Lovelace που πιθανόν να φέρουν την εμπορική ονομασία GeForce RTX 40.

Το χτύπημα για την NVIDIA κάθε άλλο παρά ανεπαίσθητο είναι, όταν μιλάμε για έναν κολοσσό που πριν από μερικούς μήνες υπήρξε έτοιμη να εξαγοράσει την ARM, υπεύθυνη για την ανάπτυξη επεξεργαστών χαμηλής ισχύος, σαν και αυτούς που τρέχουν το smartphone που κρατάτε, ή έχετε κοντά σας. Ακόμα και σε μια τόσο τεράστια εταιρία λοιπόν, η ασφάλεια προσπεράστηκε εν μια νυκτί και την ευθύνη για το χτύπημα πήρε το hacking group “LOPSUS$”.

Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο χτύπημα ήταν στοχευμένο, αλλά δεν σχετίζεται με τη σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας. Κρίνοντας από το γεγονός ότι οι hackers υπέκλεψαν δεδομένα σχετικά με το cryptocurrency mining και τις κλειδωμένες GPUs της εταιρίας, τα πάντα οδηγούν ίσως σε δυσαρεστημένους από τις αποφάσεις της NVIDIA ανθρώπους, όπου με τις ειδικές γνώσεις τους χτύπησαν μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες της βιομηχανίας.

Η NVIDIA ωστόσο δεν θεωρεί ότι το ζήτημα θα επηρεάσει την εταιρία με κάποιον τρόπο, ενώ δεν πιστεύει ότι υφίσταται μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτή την κυβερνοεπίθεση, πράγμα εξαιρετικά ανησυχητικό εάν πράγματι πιστεύει κάτι τέτοιο μια εταιρία αυτού του βεληνεκούς.