Ο πόλεμος δοκιμάζει τους “γίγαντες” της τεχνολογίας

Το φλέγον ζήτημα των ημερών είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα ζήτημα που βλέπουμε να παραμένει στην επικαιρότητα για πολλές ακόμα εβδομάδες, ίσως και πολύ περισσότερο, δεδομένων των κλιμακώσεων που δημιουργούνται σε πολλούς τομείς. Μια τέτοιας έκτασης σύρραξη, που αφορά μια μεγάλη δύναμη όπως τη Ρωσία, είναι φυσικό να έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς με την τεχνολογία να βρίσκεται ψηλά στη λίστα.

Ποιες εταιρίες “μπλοκάρουν” τη Ρωσία;

Οι πιέσεις της δύσης προς τον τεχνολογικό κόσμο έφεραν τη Ρωσία αντιμέτωπη με πολλούς τεχνολογικούς κολοσσούς, οι οποίοι ξεκίνησαν να “μπλοκάρουν” τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους με τη λίστα να αυξάνεται όσο γράφονται αυτές οι γραμμές. Όσον αφορά την αγορά των PCs, σχεδιαστές επεξεργαστών όπως η AMD και η Intel περιορίζουν τις πωλήσεις εξοπλισμού προς τη Ρωσία, ως ένα μέτρο πίεσης στα γεγονότα που συμβαίνουν, ωστόσο αυτό δε θα επηρεάσει αισθητά τις πωλήσεις τους που βασίζονται σε πολλές ακόμα αγορές, όπως της Κίνας, της υπόλοιπης Ευρώπης και της Αμερικής σαν Ήπειρο.

Η Meta, (πρώην Facebook) μαζί με τις Apple, Google και το Tiktok φαίνεται ότι παίρνουν και αυτές θέση στο μεγάλο γεωπολιτικό κομφούζιο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στοιχίζοντας τις ζωές και τις περιουσίες πολλών ανθρώπων. Οι παραπάνω εταιρίες οριοθετούν τη δράση τους στη χώρα όσο το Κρεμλίνο θέτει σε ισχύ, ειδική νομοθεσία που αντιστέκεται σε κάθε “μπλοκ” των εταιριών, μετριάζοντας έτσι την φυσική παρουσία τους στη χώρα.

Σχετικά με την Apple, η εταιρία σταματά την πώληση κάποιων συσκευών της επί ρωσικού εδάφους, αφαίρεσε ρωσικές ενημερωτικές εφαρμογές από το App Store και περιόρισε τη χρήση του Apple Pay στη χώρα.

Προσεκτικές κινήσεις για να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα

Οι παραπάνω εταιρίες ωστόσο προχωρούν με μεγάλη προσοχή σε οποιαδήποτε αλλαγή της πολιτικής τους, αφού δε θέλουν να βρεθούν στη μέση μιας άλλης μάχης που ενδεχομένως να μη μπορούν να ελέγξουν. Το Facebook για παράδειγμα, μπλόκαρε τη χορήγηση διαφημίσεων σε μεγάλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αλλά όχι την πρόσβαση εξ’ ολοκλήρου, μιας και έτσι εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας θα στερούνταν τη δυνατότητα ενημέρωσης, από μέσα εκτός της χώρας τους.

Η σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχει δώσει επίσης ευκαιρίες εξιλέωσης για κάποιες εταιρίες που ψάχνουν τρόπους να αποκαταστήσουν τη φήμη τους, μεταξύ των οποίων και οι Meta (Facebook) και Google που έχουν υπάρξει στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με την ιδιωτικότητα αλλά και τις μονοπωλιακές πρακτικές τους. Το Κρεμλίνο μάλιστα ισχυρίζεται ότι το Facebook φαίνεται να περιορίζει την εισροή αναγνωστών σε πολλά media, κάτι που γεννά ερωτήματα και στον υπόλοιπο κόσμο. Η Microsoft, που ηγείται στο κομμάτι του software, προστίθεται στη λίστα των εταιριών που αφαιρούν από τις πλατφόρμες τους υλικό από ρώσικα μέσα ενημέρωσης, ακολουθώντας έτσι τη Google και το Facebook.

Η Google από την άλλη απενεργοποίησε την ένδειξη της κίνησης στους χάρτες της πριν από μερικές ώρες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο του Κιέβου. Η απόφαση έγινε με σκοπό τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των κατοίκων, για να μην εντοπιστούν εύκολα από τον ρωσικό στρατό. Η θυγατρική της Google, το YouTube ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει όλα τα κανάλια με κυβερνητικά συμφέροντα στην πλατφόρμα της, όπως το RT και το Sputnik, ακολουθώντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήρθε πρώτη, φοβούμενη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.

Πως επηρεάζουν τα γεγονότα τον χώρο της τεχνολογίας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ρευστή, αφού ο τεχνολογικός κόσμος δεν θα επηρεαστεί άμεσα, παρά μόνο έμμεσα για αρχή. Οι μεγάλες εταιρίες που πραγματοποιούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας δοκιμάζονται, όπως επίσης δοκιμάζονται οι μακροπρόθεσμες σχέσεις τους με τη χώρα.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που δημιουργείται αφορά το λογισμικό και τη σχετική νομοθεσία που ετοιμάζουν οι ρωσικές αρχές για περιορισμό συσκευών που φέρουν λογισμικό μη ρωσικής προέλευσης, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρξει περαιτέρω “μπλόκο”, αυτή τη φορά από τη μεριά της Ρωσίας.

Ο ρόλος των social media και της τεχνολογίας είναι αναμφίβολα μεγάλος στη σύγκρουση των δύο χωρών, ενώ το μέλλον για τον υπόλοιπο κόσμο που παρακολουθεί από μακριά φαντάζει αβέβαιο. Μια αίσθηση συμπαράστασης για όλους, καθώς βλέπουμε τους μεγαλύτερους κολοσσούς να εναντιώνονται στις κινήσεις των αξιωματούχων που προκάλεσαν τα γεγονότα, προβάλλοντας και την ανθρώπινη πλευρά τους.