Όλα όσα είδαμε στο event της Apple

Κατά τη διάρκεια του online event της στις 8 Μαρτίου, η Apple ανακοίνωσε σωρεία νέων προϊόντων και κάποια θα μας κάνουν να παραμιλάμε. Δύο θα λέγαμε ότι είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις από το event και θα ξεκινήσουμε με το iPhone SE 5G, την προσπάθεια της Apple να φέρει το iPhone σε περισσότερα χέρια.

iPhone SE 5G

Η προσπάθεια ξεκινάει από τα specs. Το τηλέφωνο έχει οθόνη 4.7 ιντσών ενώ στο εσωτερικό τρέχει ο γνωστός A15 Bionic (6 CPU cores, 16 Neural Engine cores), που βρίσκουμε τα iPhone 13, αυτά που κοστίζουν περίπου το διπλάσιο από το iPhone SE 5G. Οι ίδιες μαζεμένες διαστάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως επίσης και η “κρυφή” αύξηση από τα $399 στα $429 (για τις ΗΠΑ και την έκδοση των 64GB), αλλά και η πιστοποίηση IP67 για προστασία από σκόνη και νερό, προσθέτουν πόντους στο τελικό αποτέλεσμα.

Το home button παραμένει στη συσκευή και από κάτω του συναντάμε το Touch ID, ενώ γυρνώντας το βρίσκουμε μια 12-megapixel ευρεία κάμερα με f/1.8 που περιλαμβάνει πολλά από τα γνωστά modes της Apple: Smart HDR 4 το οποίο εισήχθη με τα iPhone 13, Photographic Styles, Deep Fusion και Portrait mode.

Το μεγαλύτερο ατού του iPhone SE 5G βρίσκεται στην ονομασία του και είναι το δίκτυο 5G που υποστηρίζει και μάλλον ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση της τιμής, στη θεωρία. Οι προ-παραγγελίες θα ξεκινήσουν στις 11 Μαρτίου και το τηλέφωνο θα γίνει ευρέως διαθέσιμο στις 18 Μαρτίου.

Key Features:

Συνδεσιμότητα 5G

6-πύρηνος επεξεργαστής A15 Bionic 

Smart HDR 4

12-megapixel f/1.8 camera


Apple Mac Studio και Studio Display

Το δίδυμο επανέρχεται στο προσκήνιο αυτή τη φορά με βελτιωμένο hardware και ένα διαφορετικής σχεδίασης desktop σύστημα. Το Mac Studio είναι ένα λιλιπούτειο σύστημα με βάση τον ολοκαίνουργιο επεξεργαστή M1 Ultra, ενώ υπάρχει έκδοση και με τον M1 Max που έχει ανακοινώσει πέρυσι η εταιρία.

Η Apple βγαίνει και μας αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος είναι ο ταχύτερος desktop επεξεργαστής, μια αρκετά bold δήλωση που κοιτάζει κατάματα τις AMD και Intel, με την οποία συνεργαζόταν μέχρι πρόσφατα.

Πριν πούμε περισσότερα για τον νέο επεξεργαστή, αξίζει να αναφέρουμε πως το Mac Studio παρέχει στον χρήστη πλήθος συνδεσιμότητας όπως Thunderbolt 4 για χρήση εξωτερικών καρτών γραφικών, εξόδων εικόνας και ήχου. Θύρες υπάρχουν τόσο στην πρόσοψη: 2x USB-C, SD, όσο και στο πίσω μέρος: 4x USB-C Thunderbolt, Ethernet, υποδοχή ρεύματος, 2x USB-A, HDMI, Audio jack 3.5mm, power button.

Η Studio Display της Apple αναβαθμίζεται μερικώς και πλέον διαθέτει μια αρκετά κομψή βάση, διατηρώντας το ίδιο μέγεθος των 27 ιντσών και ανάλυσης 5K. Το panel προσφέρει πέρα από την κρυστάλλινη εικόνα, φωτεινότητα 600 nits και πλήρη κάλυψη του P3 color space με υποστήριξη True Tone που βελτιώνει τη θερμοκρασία του χρώματος του panel.

Οι επιδόσεις του M1 Ultra είναι εντυπωσιακές και το die του είναι σχεδόν το διπλάσιο από αυτό του M1 Max που είδαμε να μπαίνει στο πιο πρόσφατο MacBook Pro. Κάποια points που αξίζει να κρατήσουμε για τον νέο επεξεργαστή της Apple είναι τα εξής:

Κατασκευάζεται στα 5nm

– Διαθέτει 20 CPU cores

– 16 από τους οποίους είναι performance cores

– Και οι υπόλοιποι 4 είναι efficient cores

– Η GPU έχει 64 cores και είναι πιο δυνατή από μια RTX 3090

– Η GPU καταναλώνει 200W λιγότερα από μια RTX 3090