Η Ρωσία σκοπεύει να αποκοπεί από το παγκόσμιο internet

Σε άρθρα τους διεθνή μέσα αναφέρονται στην επιθυμία της Ρωσίας να “κλείσει” το internet και να δημιουργήσει μια πιο απομονωμένη έκδοση του διαδικτύου, φτιαγμένη ειδικά για το εσωτερικό της χώρας.

Πολλές είναι οι εταιρίες που παύουν να πωλούν τα προϊόντα τους, όπως αναφέραμε σε δικό μας άρθρο, ενώ δεκάδες είναι και οι υπηρεσίες που διακόπτουν κάθε επαφή με τη χώρα με τρανό παράδειγμα το Netflix, που διέκοψε αρκετά πρόσφατα τις υπηρεσίες του.

Η αποκοπή από το υπόλοιπο διαδίκτυο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, και σύμφωνα με αναφορές η Ρωσία θα φέρει εντός της χώρας servers και domains, DNS συστήματα ουσιαστικά για να μπορέσει να καταφέρει τον σκοπό της χωρίς να εξαρτιέται από τη δύση. Ακόμα και αυτό όμως δε θα είναι εύκολο αφού το διαδίκτυο δεν έχει δημιουργηθεί με αυτό το σκεπτικό και πολλές υπηρεσίες βασίζονται σε άλλες, δημιουργώντας μια ατελείωτη αλυσίδα πραγμάτων.

Οι Oracle και Cisco, δύο μεγάλες εταιρίες που δρουν κυρίως ως το backbone του internet, έχουν ήδη αποφασίσει ότι η έξοδος από τη χώρα είναι η καλύτερη λύση.

Η δυτική επιρροή έτσι στερεύει στο εσωτερικό της Ρωσίας, η οποία σύμφωνα με αναφορές, ψάχνει τρόπους να αποκοπεί από το “δυτικό internet”. Μέχρι στιγμής η χώρα είναι περιορισμένη και σε άλλους τομείς αισθητά, όπως το χρηματοοικονομικό, εκεί όπου υπάρχει πάγωμα των καταθέσεων πολιτικών και ισχυρών προσώπων της ρωσικής κοινωνίας.

Αυτό που ουσιαστικά ψάχνει να πετύχει η Ρωσία, είναι να περιορίσει τις εξωτερικές πηγές, όσο το δυνατόν και να δημιουργήσει ένα δικό της δίκτυο εντός της χώρας, βασιζόμενο σε δικές της τεχνολογίες και παρόχους και θεωρούμε, αρκετά πιο ελεγχόμενο. Την απόσπαση από το δίκτυο φαίνεται να ζητούν και οι ίδιοι οι Ουκρανοί.