Η Κίνα κλείνει για δεύτερη φορά τεχνολογικά εργοστάσια στη Shenzhen λόγω Covid-19

Το πλήγμα του κορονοιού στην παγκόσμια οικονομία είναι λίγο πολύ γνωστό. Η Κίνα, όντας ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρονικών στον κόσμο, δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου, αφού η έλλειψη πολλών συσκευών επηρέασε την οικονομία, τις πωλήσεις και την ανάπτυξη. Η πανδημία δοκίμασε πολλές από τις μεγάλες εταιρίες, ενώ αρκετές έμαθαν να λειτουργούν υπό “work from home” συνθήκες για να συνεχίσουν να είναι παραγωγικές.

Η ροή των κρουσμάτων δείχνει να φθίνει σε παγκόσμιο επίπεδο όμως τα πράγματα στην πόλη Shenzhen των περίπου 17 εκ. κατοίκων δεν είναι το ίδιο ρόδινα, μιας και υπάρχει έξαρση κρουσμάτων που οδήγησε την Κινεζική κυβέρνηση σε νέο lockdown και κλείσιμο ζωτικών μονάδων παραγωγής.

Σύμφωνα με αναρίθμητα μέσα μεταξύ των οποίων και το CBS, αναφέρουν ότι το lockdown θα έχει ολιγοήμερη διάρκεια και η Foxconn έχει ήδη επιστρέψει μερικώς σε λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι η Foxconn ευθύνεται για την κατασκευή δεκάδων ηλεκτρονικών μεταξύ των αυτών και των iPhone της Apple, μιας και κάνει μεγάλο μέρος της συναρμολόγησης. Η εταιρία δείχνει να έχει μετριάσει το πρόβλημα χωρίζοντας τη γραμμή παραγωγής σε διαφορετικές μονάδες, ενώ το lockdown αναμένεται να λήξει στις 20 Μαρτίου, αφού ήδη παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων του ιού.

Παρά την ολιγοήμερη διακοπή, περιμένουμε και πάλι καθυστερήσεις, οι οποίες αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν επανήλθαν ποτέ σε αριθμούς προ-πανδημίας δείχνοντας έτσι την ισχύ των πρώτων lockdown, που έθεσαν σε αδράνεια ολόκληρο τον πλανήτη. Το νέο lockdown της μιας εβδομάδας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την διαθεσιμότητα σε μερικά προϊόντα, ωστόσο η κατάσταση δε θα είναι το ίδιο σοβαρή με το πρώτο lockdown που διήρκεσε για πολλές εβδομάδες.