Τα AMD Radeon Super Resolution και FSR 2.0 κάνουν τα παιχνίδια μας καλύτερα

Οι περισσότεροι από εσάς του PC κόσμου θα γνωρίζετε το FidelityFX Super Resolution, μια upscaling μέθοδος που λειτουργεί όπως και το DLSS της NVIDIA και περιλαμβάνεται σε αρκετά πλέον παιχνίδια, όμως η υποστήριξη εξαρτάται πάρα πολύ από τον developer που κοιτάζουμε κάθε φορά. Κάποια games το έχουν, ενώ άλλα όχι.

Για να προσπεράσει αυτό το πρόβλημα η AMD ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες το Radeon Super Resolution το οποίο φέρνει τον τρόπο λειτουργίας του FSR σε όλα τα παιχνίδια και τους κατόχους Radeon RX 5000 και RX 6000 GPUs, με δυνατότητα ενεργοποίησης μέσα από τον driver. Το feature λειτουργεί σε επίπεδο driver και ενεργοποιείται από το Gaming tab του ολοκαίνουργιου Adrenalin Driver που συνοδεύει.

Επί της ουσίας το RSR, όπως είναι η συντομογραφία του, παίρνει το παιχνίδι από την εκάστοτε ανάλυση που το τρέχουμε και με μερικά software “κόλπα” αυξάνει την ανάλυση πηγαίνοντας όσο πιο κοντά στην εγγενή του monitor μας είναι δυνατό. Εάν έχουμε ένα 1440p monitor, τότε ενεργοποιώντας το χαρακτηριστικό, επιστρέφουμε στο παιχνίδι και μειώνουμε την ανάλυση, για παράδειγμα, σε 1080p. Πατώντας ALT + R ανοίγουμε το in-game UI στο οποίο μπορούμε να δούμε με μια πράσινη ένδειξη, εάν το χαρακτηριστικό λειτουργεί στο παιχνίδι μας – και σημειωτέον, δουλεύει σε χιλιάδες games από την πρώτη στιγμή αφού δεν εξαρτάται τόσο από τον developer ή το API.

FSR ή RSR, ποιο αξίζει τελικά;

Η απάντηση στην ερώτηση είναι σίγουρα απλή. Το RSR δημιουργήθηκε για όσους θέλουν άμεσα αποτελέσματα πολύ κοντά με το FSR σε έναν τίτλο που δεν υποστηρίζει το τελευταίο. Σε γενικές γραμμές το FSR είναι καλύτερο και έχει μεθόδους που εξάγουν καλύτερη ποιότητα εικόνας, οπότε εάν το game που θέλετε να τρέξετε υποστηρίζει FSR (από τα settings του game), τότε δεν αξίζει να δοκιμάσετε το RSR από τον driver.

FidelityFX Super Resolution 2.0 – Δεύτερη γενιά ενός εξαιρετικού feature

Με κίνητρο την αποκάλυψη του νέου ετήσιου driver της, η εταιρία μας έδειξε και το FidelityFX Super Resolution 2.0, τη δεύτερη έκδοση του feature που επιτρέπει upscaling και με μερικές ακόμα οπτικές παρεμβάσεις, φέρνει ένα αποτέλεσμα που πολλές φορές δεν διαφέρει από την εκτέλεση του παιχνιδιού στην εγγενή ανάλυση της οθόνης. Η AMD αναφέρει ότι η νεότερη έκδοση θα αξιοποιεί temporal data και καλύτερο antialiasing προς βελτίωση της ποιότητας ωστόσο δεν μοιράστηκε μαζί μας περισσότερα στοιχεία.