Η AMD φέρνει το 3D stacking στα data centers με νέους επεξεργαστές EPYC

Το βασικότερο συστατικό τους είναι πως βασίζονται σε μια ανανεωμένη σχεδίαση και διατηρούν συμβατότητα με την πλατφόρμα SP3, με μόνη απαίτηση ένα BIOS update που εξαρτάται από τον κατασκευαστή του συστήματος.

Ποια η διαφορά με τους Ryzen; Οι EPYC δημιουργήθηκαν με σκοπό να προσφέρουν πολλά από τα θετικά των Ryzen σε ένα μεγαλύτερο package για επαγγελματικά συστήματα, data centers και servers και αρκετές επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιλέγουν αντίστοιχους επεξεργαστές για τα δικά τους συστήματα.

Υπάρχουν δεκάδες game studios που τρέχουν χάρη στους EPYC, ενώ ένα ενδιαφέρον fun fact, είναι πως στην ταινία Terminator Dark Fate χρησιμοποιήθηκαν οι αντίστοιχοι consumer 3rd Gen Threadripper επεξεργαστές για τα ειδικά εφέ της ταινίας. Οι Threadripper έχουν δεκάδες κοινά με τα νέα μοντέλα που εμφανίστηκαν σήμερα από την AMD.

Ο λόγος που είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιους, εντοπίζεται στους διπλάσιους πυρήνες που έχουν και στους νέους Milan X συναντάμε έως 64, που βασίζονται στην Zen 3 αρχιτεκτονική της εταιρίας, όμως έχουν και έναν κρυμμένο άσο στο μανίκι τους.

Τα νέα μοντέλα φέρνουν στο προσκήνιο την τεχνολογία AMD 3D V-Cache που έφτασε ήδη στον Ryzen 7 5800X3D για το AM4 μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, δείχνοντας πως η τεχνολογίας έχει ωριμάσει και είναι έτοιμη προς υλοποίηση σε καίρια συστήματα όπως servers. Πρόκειται για το 3D stacking, chip μνήμης το ένα επάνω στο άλλο προς αύξησης της πυκνότητας αφού η μνήμη αυξάνεται, χωρίς υπάρχει αύξηση στο εμβαδόν που καταλαμβάνουν τα επιπλέον chips.

Οι συνεργάτες της AMD θα ξεκινήσουν άμεσα να χρησιμοποιούν τα εν λόγω συστήματα, ενώ η AMD, με τον μεγάλο αριθμό πυρήνων που έχουν οι EPYC, θα μπορεί να προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις στριμώχνοντας περισσότερους πυρήνες σε λιγότερο χώρο, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος, ελαφραίνοντας τον πλανήτη.

Και με τις επιδόσεις τους να ξεπερνούν αντίστοιχα μοντέλα της Intel, ο κλοιός σφίγγει αισθητά από την AMD στην server αγορά, αυξάνοντας κι άλλο την επιρροή της Intel που είναι ασταμάτητη.