Οι νικητές και “οι χτυπημένοι” των Oscars 2022

Το βραβείο καλύτερης ταινίας πήγε στο CODA, μια μικρή παραγωγή την οποία ανέλαβε να προωθήσει το Apple TV+, αγοράζοντας τα δικαιώματα από το Sundance Film Festival 2021.

Οι υποψηφιότητες για αυτό το βραβείο ήταν πολλές και περιλάμβαναν το Belfast, το Don’t Look Up με τον Leonardo DiCaprio, το Dune, Το Power of the Dog, το West Side Story και το King Richard που έχει ήδη κερδίσει το κοινό με 45 συνολικά βραβεία.

Το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου αποδόθηκε στον Will Smith, αφού πρώτα χτύπησε επί σκηνής τον Chris Rock για το σχόλιο που έκανε στη σύζυγό του. Ο Benedict Cumberbatch και ο Andrew Garfield, αμφότεροι διεκδικητές του ίδιου βραβείου δεν κέρδισαν, αλλά οι ταινίες τους The Power of the Dog και tick, tick…BOOM!, συγκέντρωσαν θετικά σχόλια.

Το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου πήγε στη Jessica Chastain με το The Eyes of Tammy Faye και η κατηγορία είχε αρκετά μεγάλα ονόματα όπως της Nicole Kidman αλλά και της Kristen Stewart για τον ρόλο της στο Spencer.

Στους Β’ ανδρικούς και γυναικείους ρόλους είδαμε τον Troy Kostur και την Arian DeBose να λαμβάνουν τα δικά τους βραβεία κατά την τελετή.

Το Όσκαρ Καλύτερης σκηνοθεσίας πήγε στη Jane Campion για το The Power of the Dog, ενώ η λίστα περιελάμβανε και τον Steven Spielberg που είχε αναλάβει το West Side Story. Στην ίδια κατηγορία βρέθηκε και ο Paul Thomas Anderson με το Licorice Pizza καθώς και ο Ιάπωνας Ryûsuke Hamaguchi για την ταινία Drive My Car.

Ακολουθούν οι υπόλοιποι νικητές:

Best Original Screenplay – Kenneth Branagh (Belfast)

Best Adapted Screenplay – Sian Heder (CODA)

Best Achievement in Cinematography – Greig Fraser (Dune)

Best Achievement in Film Editing – Joe Walker (Dune)Best Achievement in Production Design – Patrice Vermette (production design), Zsuzsanna Sipos (set decoration) (Dune)

Best Achievement in Costume Design – Jenny Beavan (Cruella)

Best Sound – Mac Ruth, Mark A. Mangini, Theo Green, Doug Hemphill, Ron Bartlett (Dune)

Best Achievement in Makeup and Hairstyling – Stephanie Ingram, Linda Dowds, Justin Raleigh (The Eyes of Tammy Faye)

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Score) – Hans Zimmer (Dune)

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Song) – Billie Eilish (music and lyric by), Finneas O’Connell (music and lyric by) For song “No Time to Die” (No Time to Die)

Best Achievement in Visual Effects – Dune: Part One (original title) Paul Lambert, Tristan Myles, Brian Connor, Gerd Nefzer (Dune)

Best Documentary Feature – Questlove, Joseph Patel, Robert Fyvolent, David Dinerstein (Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

Best Documentary Short Subject – Ben Proudfoot (The Queen of Basketball)

Best Animated Feature Film – Jared Bush, Byron Howard, Yvett Merino, Clark Spencer (Encanto)

Best Animated Short Film – Alberto Mielgo, Leo Sanchez Barbosa (The Windshield Wiper)

Best Live Action Short Film – Aneil Karia, Riz Ahmed (The Long Goodbye)

Best International Feature Film – Drive My Car, Doraibu mai kâ (original title) Japan

*Φωτογραφίες Associated Press.